NHL

Korábbi agyrázkódásai miatt veszélybe került Savard karrierje - videó

A Stanley-kupa győztes Boston Bruins általános menedzsere Peter Chiarelli szerdán jelentette be, hogy Marc Savard a következő szezonban nem fog pályára lépni, miután egészségügyi állapota továbbra sem engedi meg, hogy az NHL fizikai játékát játszhassa. Chiarelli kifejtette azt is, hogy a csatár jelenlegi állapotát nézve nem hiszi, hogy valaha is vissza fog térni az NHL-be a francia-kanadai játékos.

Marc Savard, a Boston Bruins csapatának csatára, a Pittsburg Penguins elleni találkozón agyrázkódást szenvedett. - Fotó: AFP

Savard első agyrázkódása a pittsburghi Matt Cooke-kal való ütközéshez vezethető vissza, még 2010 március 7-re. A bostoni csatár abból még felépült, a tavalyi rájátszásba nem is akárhogyan tért vissza, ő lőtte a győztes gólt az első meccsen a Philadelphia ellen a konferencia-elődöntőben. A rájátszást követően azonban továbbra is agyrázkódási tünetekkel küszködött, de úgy tűnt, hogy egészséges, és visszatérhet a Bocsokhoz. 25 meccsen lépett jégre a 2010-2011-es szezonban, ez alatt 10 pontot gyűjtött össze, azonban idén januárban újabb ütközést követően ismételten agyrázkódása lett, aminek következményeivel azóta is vívódik.

Matt Cooke, a Pittsburgh Penguins játékosa valósággal letaglózta Savard-t 2010-ben

Chiarelli megnyugtatásképp hozzátette a sajtókonferencián, hogy bár bizonytalan és kiszámíthatatlan a mostani állapota Savardnak, van még esély a teljes felépülésre, ebben az esetben pedig láthatjuk még a pályán a csatárt, akinek a 2016-2017-es szezonig élő szerződése van. Ugyanakkor nem Savard az egyetlen, akinek pályafutását a visszatérő agyrázkódások fenyegetik: az NHL arca, Sidney Crosby állapota továbbra sem javul, kérdéses, hogy a szezonrajtig megoldódnak-e a fejfájási problémái. Az azóta már visszavonult kanadai csatár, Paul Kariya is hasonló gondokkal küszködött, míg a New Jersey játékosa, Bryce Salvador idén egy év kihagyás után kívánk visszatérni az NHL-be, de kérdéses, hogy vajon valóban készen áll-e erre egészségügyileg. Az NHL általános menedzsereinek találkozóin immáron rendszeres téma a fejre mért ütközések elleni védekezés, de egyelőre az eltiltáson túl nincs más eszköz a kezükben - azonban ha emiatt elvesztené a liga Sidney Crosbyt, akkor minden valószínűséggel drasztikus lépéseket tennének a hasonló helyzetek elkerülése érdekében.

Eközben javában folytatódnak a tárgyalások a klubok és a korlátozott ügynökeik között. A Philadelphia Flyers 5 éves szerződést kötött James van Riemsdykkal, aki évi 4.25 millió dollárért maradt nevelőklubjánál. A bal szélső a tavalyi évet 21 góllal és 19 gólpasszal zárta, mindezt 75 meccsen.

A Columbus is megegyezett hátvédjével, az orosz Fjodor Tyutinnal, aki újabb 6 évre kötelezte el magát az ohiói együtteshez. Az orosz bekk 2 gólt és 20 gólpasszt szerzett az előző idényben, és ezentúl évi 4.5 millió dollárért fogja őrizni a Blue Jackets védőharmadát.

Az LA Kings is új kontraktust adott Drew Doughtynak, a csapat sztárhátvédjének, aki a legnagyobb név a korlátozott ügynökök listáján, akik még nem írtak alá klubjukhoz. Bár híresztelik, hogy a felek egyre közelebb állnak egymáshoz, semmi sem biztos, míg hivatalos bejelentés nem lesz az alkuról.