Újpest

Bartha Csaba vagdalkozik, Fehér Csaba hiteles ember - Kovács Zoltán

Az Újpest FC korábbi sportigazgatója, Kovács Zoltán volt a Digi Sport Reggeli Start című műsorának egyik vendége. A korábbi csatár a lila-fehér klubnál kialakult helyzetről beszélve kifejtette, hogy felkészületlennek tartja Bartha Csaba ügyvezető igazgatót, és megérti, hogy Fehér Csaba nem asszisztált az együttesnél zajló folyamatokhoz.

Kovács Zoltánt július közepén távolította el a sportigazgatói pozícióból Bartha Csaba ügyvezető igazgató, de a korábbi csatár szerint ennek nem lehetett sok szakmai oka.

"Csak sejtettem - amit azóta az élet sajnos igazolt -, hogy megindul egy nagyon komoly lejtmenet, mert az új ügyvezető mindenféle háttérismeret nélkül vágott bele a munkájába, és elkezdett vagdalkozni. Mindenbe és mindenkibe beleköt szurkolótól vezetőn át játékosig, és ez nem szülhet jót. Főleg egy olyan helyen, ahol bizonyos okok miatt egyébként is nagyon feszült a légkör. Leo Beenhakker kinevezése marketingszempontból mindenképp előnyös, és elfed bizonyos problémákat. De a szurkoló nem hülye, annak ellenére, hogy bizonyos emberek folyamatosan annak nézik. Velem az volt a baj, hogy őszinte vagyok, nem hazudok, és kiálltam a játékosokért vagy az edzőkért is. Az igazi probléma azonban az volt, hogy kiálltam az elveimért. Azt nem tudom, hogy mi a baj Bartha Csabával, de az látszik rajta, hogy nem tudja, hogy milyen rendezvényen van. Ezt nem tudom másképp megfogalmazni, nincs képben. Folyamatosan debreceni példákat hoz fel a lelátón, az öltözőben, a büfében, de ez nem a Debrecen. Nincs semmi baj a Debrecennel, de ez itt az Újpest. Más pozícióban van. Először erőnléti edző volt a Vasasnál, majd sportigazgató lett Debrecenben, ahol minden a legnagyobb rendben van, köszönhetően a szakmai stábnak és az elnöknek, később bejelentkezett a Ferencvároshoz, ahol nem tartottak igényt a munkájára, majd megérkezett Újpestre, ahol szemmel láthatóan lubickol. Engem ő tanított a TF-en, ami jól állt neki, de utána bekerült egy olyan közegbe, ahol láthatóan jól érzi magát, élvezi, hogy megismerik, hogy nyilatkozhat. De a futballt nem lehet könyvből tanítani. Egyébként sem ezt tanította, mivel soha nem futballozott, nem volt öltözőben. Hiteltelen az egész, amit magára vállal, és azt gondolom, hogy ez frusztrálja is, ez érződik minden nyilatkozatán" - mondta Kovács.

Kovács Zoltán az Újpest sportigazgatójaként 2011-ben

A szakember kitért arra, hogy a Hollandiából a nyáron hazatért Fehér Csaba szerinte miért nem tudott együttműködni az Újpest vezetőségével: "Sajnos kevés magyar játékos van, aki fel meri vállalni, hogy szembemegy a problémákkal, mert megteheti. Fehér Csaba 11 évig Hollandiában légióskodott, ő mindentől és mindenkitől független. Egyébként is egy hiteles ember, rendkívül magas szinten sportolt, kiváló sportember és kiváló ember. Neki nem kell semmit megmagyaráznia, nem is játszott, előbb eltiltás, aztán más okok miatt. Legalább annyira szereti ezt a klubot, mint én, de két választása volt: vagy gerinccel hazamegy, és befejezi ezt, mert nem tudja nézni, ami történik, vagy megtörik és mindent lenyel. Megengedheti magának, hogy nem adja ehhez a nevét. Próbált egy kicsit változtatni, próbált segíteni a fiataloknak, akik egyébként azóta is hozzá fordulnak, mert ő egy olyan ember - Böőr Zoltánnal együtt -, akihez lehet fordulni. Újpesten most már nagyon kevés ilyen maradt, ha maradt egyáltalán. Csaba nyilatkozta, hogy Mészöly Gézát ki lehetett volna rúgni négy mérkőzés után, ha neki csak a szakmájával kellett volna foglalkoznia, de Mészöly Géza mindennel foglalkozott a körülmények miatt, csak a szakmájával nem."

Kovács Zoltán szerint mély a válság az Újpestnél, és szerinte hiába történt edzőváltás, a körülmények nem változtak, így Zoran Szpisljaknak sem lesz könnyű dolga.

"Komoly változások szükségesek, mert olyan irányba megy Magyarország egyik legpatinásabb, legeredményesebb klubja, ami egyszerűen megengedhetetlen. Olyan emberek nyilatkoznak tradíciókról, eredményekről, múltról, akiknek egyszerűen nincs erkölcsi alapjuk arra, hogy ilyeneket puffogtassanak. Hiteles emberek kellenek, mert az egész rendszer összedől. Elindult egy törékeny folyamat, a fiatalítás, ebbe belerondítanak, és nincs meg a rendszerhez a kulcs, az pedig így nagyon könnyen összeomlik. Azok a játékosok, akik három-négy hónappal ezelőtt még kiválóan tudtak futballozni - mert a vezetőedzővel közösen azon dolgoztunk, hogy a rossz hírek ne jussanak el az öltözőbe -, most azt sem nagyon tudják, hogy merre van az előre. Ezért féltem, és sajnálom Zoran Szpisljakot is, akiről azt gondolom, hogy egy felkészült szakember, de biztos vagyok benne, hogy ő sem volt tisztában azzal, hogy mi várja."

A korábbi sportigazgató szerint hiteles befektetők kellenének a helyzet megoldásához, amiben ő is szívesen részt venne, de nem a jelenlegi vezetőkkel együt: "Pénzre szükség lenne, mert a jó futballt pénz nélkül nem lehet csinálni, és Újpesten komoly elvárásoknak kell megfelelni, a szurkolók azt várják, hogy komoly csapat legyen. Ha nagyon komoly változások történnek, és hívnak, akkor visszamegyek, mert a klubhoz mindig is hű leszek, de a mostani vezetőséghez semmiképpen nem."