Heti 6:3

Köteles hős lett, Dzsudzsák kidőlt, Bolt elizgulta, Balzsay ismét világbajnok

Ismét eltelt egy hét, így újra jelentkezünk a Heti 6:3 című rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt napokból. Ezúttal egy orosz bajnoki mérkőzés mindkét oldalon megfordul, de szó lesz Balzsay Károly remek visszatéréséről és Usain Bolt nagy bakijáról is.

Kötelest ünneplik a társak

HETI HATOS

1. Köteles László, a Genk hőse lett

A Bajnokok Ligája-selejtező rájátszásának visszavágóján a Genk a Maccabi Haifát fogadta. Az első találkozót az izraeli együttes nyerte 2-1-re, a kedd esti találkozón pedig a belga csapat szerzett vezetést. A vendégek azonban gyorsan egyenlítettek, így a hazaiak újabb vezető gólja csak a hosszabbításhoz volt elég. Mivel ott sem született gól, a tizenegyesek döntöttek, ahol a magyar Köteles László volt a belga csapat hőse, aki két büntetőt is hárított. A találkozó másnapján a helyi lapok és a csapattársak is a magyar kapus bravúrjairól beszéltek, valóságos hősként tekintettek az egykori diósgyőri portásra. A slusszpoén pedig az volt, amikor a Racing Genk másnap két évvel meghosszabbította Köteles László szerződését.

2. Senkit sem értek doppingvétségen az úszó-vb-n

Manapság, amikor egyes sportágakat már szinte behálóz a dopping, akkor igazán üdítő hír érkezett a FINA-tól a sanghaji úszó-vb-t követően. Az úszókat, vízilabdázókat, műúszókat, műugrókat és nyíltvízi úszókat összefogó nemzetközi szövetség sajtóközleményben tudatta, hogy a július 16. és 31. közötti sanghaji vb-n levett mind a 362 minta elemzése negatív végeredménnyel zárult.   A kontroll döntően vizeletminta vételére alapult (311 teszt), ezen belül 43 vizsgálat irányult kifejezetten arra, hogy az illető sportoló a jelen egyik "legnépszerűbb" doppingszerét, az EPO-t használta-e.

3. Balzsay újra világbajnok lett

Talán sokan már lemondtak Balzsay Károlyról,amikor múlt augusztus után decemberben is vereséget szenvedett a kötelek között. A magyar ökölvívó azonban nem adta fel, és látszólag egy lehetetlen küldetésre vállalkozott: otthonában szerette volna legyőzni a veretlen ukrán Sztaniszlav Kastanovot. A 31 éves magyar versenyző pénteken az ukrajnai Donyeckben többségi pontozással megcsinálta, amiben sokan nem bíztak: legyőzte a hazai közönség előtt szereplő veretlen ellenfelét. Balzsayt a három pontozóból ketten látták jobbnak riválisánál, míg a harmadik döntetlenre adta a meccset, így a WBO korábbi világbajnoka megszerezte a WBA övét.

Balzsay világbajnok lett

4. Jani Réka-Luca eljutott a US Open főtáblájáig

Jani Réka-Luca három fordulón is túljutva, elért a US Open főtáblájáig, így a világranglista 222. helyezettje elsőként méretheti meg magát Grand Slam tornán. A húszéves magyar teniszező 2 óra 28 perc alatt, nagy csatában győzte le három játszmában a kínai Lu Csing-csinget az amerikai nyílt teniszbajnokság selejtezőjének 3. fordulójában, ezzel bejutott a főtáblára az esztendő negyedik, utolsó Grand Slam-versenyén. Talán ő lesz Szávay Ágnes utódja?

5. Eto’o Dzsudzsák csapattársa lett

Samuel Eto'o csütörtökön csatlakozott az Anzsi Mahacskala keretéhez, és a dagesztáni klub Moszkva melletti Kratovóban található edzőtáborában részt vett az első közös edzésen Dzsudzsák Balázsékkal. Az Intertől érkező kameruni a világ legjobban fizetett futballistája lett ezzel, amit már az első meccsén igyekezett viszonozni. Az Anzsi Mahacskala 1-1-re végzett a Rosztov Donnal az orosz labdarúgó bajnokság 22. fordulójában, a 30 éves támadó pedig csereként beállva szerezte a dagesztáni együttes pontot érő gólját.

6. Megállíthatatlan a Győr és a Debrecen

Az OTP Bank Ligában továbbra sem tud hibázni a Győri ETO és a DVSC-TEVA sem. Hétvégén mindkét csapat hetedik mérkőzését is megnyerte, ezzel párban vezetik az NB I-et. A közös az mindkét együttesben, hogy megtartotta nyáron szakvezetőjét, Csertői Aurél és Kondás Elemér is meghálálta a bizalmat. A játékoskerete egyik csapatnak sem változott sokat a felkészülés alatt, inkább az állandóságot tartották szem előtt a klubok vezetői, ami úgy látszik, kifizetődő volt.

A Debrecen remek formában van - Fotó: MTI

HETI HÁRMAS

1. Dzsudzsák a legrosszabbkor dőlt ki

Számunkra a legnagyobb csalódás egyértelműen Dzsudzsák Balázs sérülése volt. Hiszen a svédek és moldávok ellen készülő válogatott így is több sebből vérzik, most az egyik legfontosabb láncszeme esett ki. A futballista baloldali kulcscsontja a Rosztovval szembeni találkozó elején, a hetedik percben tört el.  Dzsudzsák törött kulcscsontját még aznap éjszaka megműtötték. Az Anzsi Mahacskala légiósára négy-hat hét kényszerpihenő vár, így a nemzeti csapat soron következő két Európa-bajnoki selejtezőjén biztosan nem léphet pályára. A szélső reménykedik benne, hogy a finnek elleni utolsó Eb-selejtezőre már visszatérhet a nemzeti csapatba.

Dzsudzsák komolyan megsérült

2. Bolt elizgulta az év legfontosabb versenyét

A jamaicai Usain Bolt nem bírta idegileg a férfi 100 méteres síkfutás döntőjét, kiugrott, így kizárták. A még tartó atlétikai világbajnokság legnagyobb meglepetését hozta a férfi 100 méteres síkfutás fináléja. A toronymagas favorit, a címvédő Usain Bolt ugyanis kiugrott az első rajtnál, így kizárták. A döntőben így honfitársa, Yohan Blake győzött. Azóta természetesen a legfurább feltételezések is felvetődtek, van aki szerint a világ egyértelműen legjobbja szándékosan ugrott ki a világbajnokságon.


 3. Kongó lelátók előtt búcsúztatták a kettős rangadókat

Óriási felhajtás előzte meg a Vasas-Ferencváros bajnoki mérkőzést, amit a Puskás Ferenc Stadionban rendeztek. Az óriási aréna azonban lehangoló látványt jelentett, ugyanis a két pocsékul szereplő fővárosi csapatra mindössze 3500 néző volt kíváncsi. Az üres stadionnál már csak a játék volt lehangolóbb, ugyanis a két együttes kritikán aluli mérkőzést vívott egymással. Ez enyhén szólva sem volt méltó a nagy elődök találkozóihoz.

Kongó lelátók a stadionban - Fotó: MTI