Kajak-kenu

Több ezres tömeg a vízisprinten

Több ezres tömeg előtt kettős győzelemmel Paksy Tímea nyerte a Red Bull Vízisprint ultra rövid távú kajak-kenu sprint verseny összetett versenyét. A férfiak mezőnyében Molnár Péter bizonyult a legsikeresebbnek: K1-100 méteren egyéniben második, míg vegyes párosban első helyezést ért el. A leggyorsabb kenus Jevgenyij Suklin lett.

A Red Bull Vízisprint legeredményesebb versenyzője Paksy Tímea lett, aki mind a nők kajak egyesben, mind pedig a vegyes párosok küzdelmében Molnár Péter oldalán megszerezte a bajnoki címet. A több ezres tömeg előtt óriási hőségben lezajlott ultra rövid távú kajak-kenu sprint versenyen a férfiak K1-100 m-es számában Molnár Péter szoros csatában lett második a K-1 200 méter tavalyi világbajnoki, Ed Mckeever mögött. A kenusok futamában szintén hatalmas párharc alakult ki, ahol a döntőben a litván Jevgenij Shuklin diadalmaskodott Bozsik Attilával szemben.

„Ugyan a papírformát nem sikerült felborítanom a sprint-menőkkel szemben, de nagyon jól éreztem magam a versenyen, azt hiszem, hogy sikerült az előzetes célkitűzést elérni és közelebb hozni a kajak-kenu sportot az emberekhez – mondta a Red Bull által szponzorált Kucsera Gábor a verseny után. - Nagyon sokan kijöttek a helyszínre és szurkoltak nekünk élőben, ez kicsit felidézte a világbajnokság hangulatát, ahol szintén nagyszerű közönség előtt versenyezhettünk. A helyszín különleges, a mindössze 80cm-es vízmagasság miatt más technikával kellett lapátolni, ami szintén csak még izgalmasabbá tette az egyenes kieséses párharcokat”

A betétprogramok kiemelkedő momentuma volt, amikor a wakeboardos Horváth Kinga mérkőzött meg a Storcz Botond-Horváth Gábor alkotta kajak-kettessel. A winch szerkezettel húzott wakeboard versenyző nyerte a párharcot, de a kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya és olimpiai bajnok társa bebizonyította, hogy még mindig villámgyorsak a vizen.

Végeredmény:
K1-100m, Nők:
1) Paksy Tímea
2) Shinobu Kitamoto
3) Karen Fourneaux
 
K1-100m, Férfiak:
1) Ed Mckeever
2) Molnár Péter
3) Gyertyános Gergely
 
C1-100m, Férfiak:
1) Jevgenij Shuklin
2) Bozsik Attila
3) Nagy Péter
 
K2-100m, Vegyes páros:
1) Molnár Péter-Paksy Tímea
2) Gyertyános Gergely- Shinobu Kitamoto
3) Beé István-Hegyi Zomilla
 
Pénzdíjak:
1. helyezett – 1000 euró
2. helyezett – 750 euró
3. helyezett – 500 euró
4. helyezett – 250 euró