Atlétikai vb

Botswanai siker női 400-on, Allyson Felix kikapott

  • VNA

A nagy esélyes, a botswanai Amantle Montsho győzött a a női 400 méteres síkfutásban, ahol a fináléban mindössze ketten futottak ötven másodpercen belül.

Három amerikai, két jamaicai és két orosz versenyző is bejutott ugyan a női 400 méteres síkfutás hétfői döntőjébe, ám mégsem ők, hanem az idén számos Gyémánt Liga versenyt megnyerő botswanai Amantle Montsho volt a legfőbb favorit. Az előfutamok folyamán már korábban kiesett a 2007-es világbajnok brit Christine Ohuruogu, aki hibás rajtja miatt idejekorán búcsúzhatott döntős álmaitól.

A remekül rajtoló Montsho féltávnál utolérte a mellette rajtoló és addig vezető Allyson Felixet, majd a célegyenesbe fordulva már vezetett a teljes mezőny előtt. Végül a két favorit egymás mellett futva harcolt a győzelemért, ami 49,56-os idővel végül az afrikai futónak jött össze, aki Botswana történetének első vb-aranyérmét szerezte meg, ráadásul mindezt országos csúccsal.

A hatszoros világbajnok Felix a nagy hajrában végül mindössze három századdal kapott ki (49,59) és ezzel szerezte meg hetedik vb-érmét. A dobogó harmadik fokára az orosz Anasztazija Kapacsinszkaja (50,24) állhatott fel, míg a gyenge elődöntőjének köszönhetően csak az egyes pályára szoruló címvédő, az amerikai Sanya Richards-Ross a hetedik helyen végzett 51,32-vel.