Forma-1

Vettel lehűtötte a kedélyeket, és nyert Belgiumban

Az élről startoló német világbajnoki címvédő, Sebastian Vettel nyerte a Belga Nagydíjat, ezzel 92 ponttal vezet a pontversenyben márkatársa, Mark Webber előtt.

Webber az esőben, Spában 
Az élről rajtoló Sebastian Vettel nyerte a Formula-1-es Belga Nagydíjat, bár a futamon Alonso és Rosberg is vezetett egy darabig. Lewis Hamilton elszállt, a tizenharmadik körben nem figyelt és nekiment Kobajasinak, így pont  nélkül fejezte be a futamot. Michael Schumacher jubileumi futamán ötödikként zárt, miután a csapattárs Rosbergre az utolsó körökben rászóltak, spóroljon az üzemanyaggal. Alonso csapata hibás taktikájának köszönhette negyedik helyét, míg a dobogóra Button álllhatott fel a két Red Bull-versenyző mellé.

Belga Nagydíj végeredménye
1. Vettel Red Bull-Renault 1h26.44.893
2. Webber Red Bull-Renault +3.741
3. Button McLaren-Mercedes +9.669
4. Alonso Ferrari +13.022
5. Schumacher Mercedes +47.464
6. Rosberg Mercedes +48.674
7. Sutil Force India-Mercedes +59.713
8. Massa Ferrari +1.06.076
9. Petrov Renault +1.11.917
10. Maldonado Williams-Cosworth +1.17.615
11. Di Resta Force India-Mercedes +1.23.994
12. Kobajasi Sauber-Ferrari +1.31.976
13. Senna Renault +1.32.985
14. Trulli Lotus-Renault +1 kör
15. Kovalainen Lotus-Renault +1 kör
16. Barrichello Williams-Cosworth +1 kör
17. D'Ambrosio Virgin-Cosworth +1 kör
18. Glock Virgin-Cosworth +1 kör
19. Liuzzi HRT-Cosworth +1 kör
Nem fejezték be    
Perez Sauber-Ferrari  
Ricciardo HRT-Cosworth  
Hamilton McLaren-Mercedes  
Buemi Toro Rosso-Ferrari  
Alguersuari Toro Rosso-Ferrari  
Egyéni világbajnoki pontverseny
Az állás 12 futam után
  Pilóta Nemzetiség Csapat Pontok
1. Sebastian Vettel Német RBR-Renault 259
2. Mark Webber Ausztrál RBR-Renault 167
3. Fernando Alonso Spanyol Ferrari 157
4. Jenson Button Brit McLaren-Mercedes 149
5. Lewis Hamilton Brit McLaren-Mercedes 146
6. Felipe Massa Brazil Ferrari 74
7. Nico Rosberg Német Mercedes GP 56
8. Michael Schumacher Német Mercedes GP 42
9. Vitalij Petrov Orosz Renault 34
10. Nick Heidfeld Német Renault 34
11. Kamui Kobajasi Japán Sauber-Ferrari 27
12. Adrian Sutil Német Force India-Mercedes 24
13. Sebastien Buemi Svájci Toro Rosso 12
14. Jaime Alguersuari Spanyol Toro Rosso 10
15. Sergio Pérez Mexikói Sauber-Ferrari 8
16. Paul di Resta Brit Force India-Mercedes 8
17. Rubens Barrichello Brazil Williams-Cosworth 4
18. Pastor Maldonado Venezuelai Williams-Cosworth 1
19. Vitantonio Liuzzi Olasz HRT-Cosworth 0
20. Jerome d'Ambrosio Belga Virgin-Cosworth 0
21. Heikki Kovalainen Finn Lotus-Renault 0
22. Narain Karthikeyan Indiai HRT-Cosworth 0
23. Timo Glock Német Virgin-Cosworth 0
24. Jarno Trulli Olasz Lotus-Renault 0
25. Pedro de la Rosa Spanyol Sauber-Ferrari 0
26. Daniel Ricciardo Ausztrál HRT-Cosworth 0
27. Bruno Senna Brazil Renault 0
Csapatvilágbajnoki pontverseny
Csapat Pontok
1. RBR-Renault 426
2. McLaren-Mercedes 295
3. Ferrari 231
4. Mercedes 88
5. Renault 68
6. Sauber-Ferrari 35
7. Toro Rosso 32
8. Force India-Mercedes 22
9. Williams-Cosworth 5
10. Lotus-Renault 0
11. Virgin-Cosworth 0
12. HRT-Cosworth 0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

44. kör - Véget ért a verseny, Vettel simán nyerte a futamot, Mark Webber pedig hozta a csapatnak a maximális pontot a második helyével. Button bravúros versenyzéssel lett harmadik, Alonso negyedik helye csalódás, Schumacher ötödik helye bámulatos, a pontszerző helyeken pedig Rosberg, Sutil, Petrov, Massa és Maldonado osztoznak.

42. kör - Button megelőzi Alonsót, könnyedén, ahogyan az várható volt. Schumacher megelőzi Rosberget, de azt hiszem, a legnagyobb szurkolóinak is keserű a szájíze.

41. kör - Rosbergnek "üzemanyagot kell spórolnia"... Vagy csak elengedni Schumachert? Ezt talán sosem tudjuk meg. Barrichello közben nekiment Kobajasinak a tizenharmadik helyen. Több volt ebben a versenyben mindkettejük számára.

40. kör - A leggyorsabb kör jelenleg Webberé, a harmincharmadik körben futotta, Button most ezt ostromolja Alonso mellett.

39. kör - a Red Bull kettős győzelmét senki nem veszélyezteti, Button még lehet harmadik, Schumacher az ötödik helyet üldözi, a többi lap már le van osztva.

38. kör - Button majdnem kettő másodperccel veri Alonsót körönként. Még meglehet a dobogó a mclarenesnek.

37. kör - Webber érvényesítette a papírformát, kikerülte Alonsót. Második. Button is nagyon jön, de van még hat másodperc hátránya a dobogóhoz képest.

36. kör - Schumacher több, mint egy másodperccel gyorsabb Rosbergnél, Webber pedig Alonsót fogja megelőzni. 

35. kör - Button a lágy keveréken nagyon gyors, de nincs közel az élmezőnyhöz, az a helyzet.

34. kör - Tíz kör van hátra, Webberéa leggyorsabb kör, de Vettel vezet, Alonso előtt. Schumacher hetedik, Button negyedik. Schumacher megelőzte Sutilt, már hatodik, három másodperccel a verseny elején még vezető Rosberg mögött.

33. kör - Button depózik, lágy keveréket kap, valószínűleg nagyon gyors lesz. Massa újra a boxban, kellett egy kemény keverék is a szabályok miatt. Így viszont csak tizenegyedik.

32. kör - Webber kint a boxban, közepes keveréket kapott. A Ferrari szerint Button is közepeset kaphat, elmenni a végéig nem fog, mert Vettel megelőzte őt. Massa Schumachert előzte, a német még egy körre elment, nehéz érteni, mit terveznek Ross Brawnék.

31. kör - Most Rosberg depózik előbb a két Mercedes közül, ő lesz előnyben Schumacherrel szemben. Alonso gyors a közepes keveréken, erre reagált a kerékcseréjével Vettel.

30. kör - Trulli a Lotusszal tizenharmadik, szenzációs részeredmény. Vettel is a boxban, közepes gumit kap, már nem akar többet kijönni. Webber és Button lesz az érdekes, jónak tűnik a taktikájuk.

29. kör - Button egy másodperccel veri Webbert, hihetetlenül jól bánik a gumikkal az angol. Alonso a boxban, közepes gumit kapott, pedig elvileg még van egy lágy a talonban.

28. kör - A negyedik helyért még lehet nagy a csata, Rosberg, Massa, Sutil és Schumacher nagyon együtt jönnek. Sőt, Petrov is beleszólhat még a csetepatéba.

27. kör - Buttonnek megjött az étvágya, már a győzelmen töri a fejét, de a hátránya egyelőre nagy. Bár az is igaz, még mindig nagyon gyors a lágy gumikon.

26. kör - Button újabb skalpot gyűjt be, Rosberg lassuló Mercedese az áldozat. 

25. kör - Massa nem tud visszatámadni, ez az ötödik hely elveszett a brazilnak egyelőre. Schumacher eközben egyre lassabb, érik a kerékcsere a Mercedesesnél is.

24. kör - Vettel és Alonso is jönne ki már kerékcserére, megint elkoptak a gumik, egészen elképesztően eszi az abroncsokat a pálya. Button közben az élmezőny leggyorsabbja, már Massát támadja, igen keményen. Button kívülről előzi Massát a Buszmegálló sikánban - tabukat döntöget az angol a halvérűségét illetően...

23. kör - Button átlépett Schumacheren, Sutilnál is gyorsabb, már támadja. Az évad eddigi egyik legjobb versenye a belga, a tömérdek előzés mellett ugyanis egy hatalmas taktikai csata is kibontakozóban van. Button közben előzi Sutilt, és hatodik.

22. kör - Perezt boxutca-áthajtásos büntetéssel súlytják a stewardok. Webberre érdemes még figyelni, neki két szett friss lágy gumija van még, Vettel egyébként is lassul vissza megint.

21. kör - Button DRS-szel sem tudja megelőzni Schumachert. Érdekes, pedig a motorjuk is egyforma. 

20. kör - Kicsit lenyugodtak a kedélyek, bár van néhol még csata, Schumacher követi például közelről Sutilt, őt viszont Button szorongatja.

19. kör - Perez mindenkivel összeakad, Barrichelloval oda-vissza előzték egymást.

18. kör - Vettel megelőzte Alonsót, újra vezet. Button szintén egyszerre kapta le Perezt és Petrovot a célegyenes végén.

17. kör - Újraindul a verseny, a Safety Car kimegy a pályáról. Schumacher kettőt előzött egyszerre, Perezt, és Petrovot is. Vettel Webbert előzte, és támadja Alonsot. Rosberg megelőzte Massát, és negyedik.

15. kör - Ricciardo versenyének vége, Kobajasi a boxban, folytatja a versenyt. Az állás: Alonso, Webber, Vettel, Massa, Rosberg. Viszont Webber, Alonso, Massa és Rosberg nem cserélt kereket a Safety Car alatt. Schumacher kilencedik, és volt is a boxban. A német nagy versenye lehet ez, úgy fest. Dobogóra persze semmi esélye.

14. kör - A Mercedesnél Nico Rosberg helyett Schumachert favorizálták, a veterán német jöhetett ki cserélni előbb - nem véletlenül, ő állt előrébb a pályán. Webber ugyanígy járt a Red Bullnál. Hamilton nagyon nagyot bukott, nem is nézett a bal oldali visszapillantóba, szerencséje van, ha nem esik komolyabb baja.

13. kör - Alonso ismét a leggyorsabb, Vettelre egy másodpercet ver körönként. Kobajasi kilöki Hamiltont, a brit versenyének vége! Bejön a Safety Car. A visszajátszások alapján Hamilton figyelmetlensége okozta a balesetet, meg is üötte magát a mclarenes. Vettel a boxban közben, Button is, és Schumacher is.

12. kör - Rosberg a boxban, Schumacher tizenkettedik, meg is előzi a csapattársat, ugyanannyi cserével megfordult a sorrend közöttük. Alonsoé a leggyorsabb kör. A friss gumikkal támadók felfalják a spóroló Sutilt, Petrovot és Kobajasit.

11. kör - Hamilton a boxban, Vettel átveszi a vezetést. A Red Bullok beállításai valósággal falják az első gumikat, hiába dolgoztak ezen a nyári szünetben az osztrákok. A McLaren a rádióbeszélgetések alapján a "lassan járj, tovább érsz taktikában bízik", próbálnak spórolni a gumikkal.

10. kör - Alonso megelőzi Sutilt, majd pár száz méterrel később Webbert is a DRS segítségével. Elképesztő a futam eddig, már-már túlságosan könnyű is előzni. Rosberg nem tudja tartani az élmezőny tempóját, Vettel DRS-zónán kívüli kikerülést hajt végre ellene. Viszont a német a tizedik körben második szett gumijára is panaszkodik.

9. kör - Alonso a boxban, Vettel mögé jön vissza, csak a nyolcadik helyre ér vissza. Webber is előnyben van vele szemben, kockázatos manőverrel meg is előzi. Kobajasi autójáról lóg valami. Webber megelőzi Sutilt is, így próbál Alonsótól menekülni.

8. kör - Hamilton kikerüli Rosberget, már második, de Vettel egyre gyorsabb az új gumikon, előnyt épít ki vele szemben. A német Kobajasit megelőzve ötödik már, pedig boxban is volt.

7. kör - Rosberg nem élvezheti a vezető pozíciót, a DRS zónában Alonso megelőzi (kikerüli), sőt, Hamilton is közel lesz hozzá. Az előzési zóna túlságosan jóra sikeredett, szinte csak kikerüléseket látunk. Michael Schumacher Jenson Button előtt a tizenharmadik. Hamilton is a boxba készül, de előbb még majdnem megelőzi Rosberget.

6. kör - Vettel a boxban, lecserélte a felhólyagosodott gumijait. Schumacher ismét tör felfelé, már a tizennegyedik. Buemi hátsó szárnya eléggé leharcolt állapotban van. A versenybírók vizsgálják Senna és Glock ámokfutását. A brazil meg is kapta az áthajtásos büntetését.

5. kör - Schumacher is lecserélte kerekeit, a közepes keveréket ezzel le is tudta. Innentől viszont nagyon gyors lesz, minden szett lágy gumija új. Közben Alonso és Hamilton is elment a buta hibát vétő Massa mellett.

4. kör - Webber és Button a boxban, az angolnak orrkúpot is cseréltek. Schumacher tizenegyedik. Massa támadja Rosberget a Buszmegállónál. A német ügyesen védekezik.

3. kör - Rosbergnek meleg pillanatai lehetnek, a Vettelre is nagyon jön fel a két Ferrari a jobb állapotú gumikkal. Vettel a DRS segítségével előz is, bár talán jobb szó erre a kikerülés. A visszajátszásokon látszik, Senna nagyot hibázott az első féktávon, pedig külön szóltak neki. Hátrébb Glock okozott galibát.

2. kör - Alonso Hamiltont támadja, majd az Eau Rouge után meg is előzi. Schumacher már a tizennegyedik, üldözi Di Restát. Webber csak nyolcadik. Senna a boxban, ő akadt össze Alguersuarival.

1. kör - Vettel jól jött el a rajttól, Webber teljesen beragadt, Massa pedig elment Hamilton mellett. Rosberg egészen a második helyig tört előre, majd a Le Combes felé vezető egyenesben kikerülte Vettelt. Alonso ötödik, Buemi hatodik. Alguersuari felfüggesztése pedig eltört.

13:59 - Elindult a mezőny a felvezető körre. Az eső nem esik, és vélhetően az verseny végéig nem is ered el. Sennát a fékek felmelegítésére biztatják, nyilván nem akarják, hogy úgy járjon, mint húsz éve Schumacher.

13:56 - Egy kis érdekesség a paddock világából: a tegnapi GP2-es futam után matematikailag is biztossá vált, hogy Romain Grosjean nyeri meg a bajnokságot. A francia versenyző korábban már szerepelt az F1-ben, 2009-ben a Renault autóját vezette, most pedig azt csiripleik a madarak, hogy Bruno Senna helyét veheti át a Szingapúri Nagydíjon. Grosjean a Reanult csapatfőnökének, Eric Boullier-nek a pártfogoltja.

13:55 - A Red Bull ausztrál versenyzője, Mark Webber szombaton ünnepelte harmincötödik születésnapját - alighanem szeretne végre ismét győzni, és a dobogó tetején ünnepelni, elvégre ez az idén még nem sikerült neki, és összességében a tavalyi Magyar Nagydíj óta nyeretlen.

13:51 - Szintén a délelőtt történése, hogy megegyeztek egymással a csapatok a jövő évi teszteket illetően. A megállapodás értelmében a 2012-es autók első kollektív tesztje február 7-én kezdődik Jerezben, majd kétszer, február 21. és 24. között, valamint március 1. és 4. között Barcelonában gyűlik össze a mezőny. Aztán az első négy verseny után, az április 22-i Indiai GP és a május 13-ai Spanyol GP között Mugello adna otthont a közös gyakorlásnak.

13:49 - Az FIA közben jelezte, egyetlen csapatnak sem engedélyezi a gumik lecserélését a futamot megelőzően, így tehát mind Mark Webbernek, mind Sebastian Vettelnek felhólyagosodott hátsó gumikkal kell elrajtolnia. A Red Bullon kívül állítólag még másik két csapat lobbizott, a Toro Rosso Jaime Alguersuari és a McLaren Lewis Hamilton érdekében.

13:45 - A Formula-1-es szereplésének huszadik évfordulóját ünneplő Michael Schumacher csak az utolsó helyről vághat neki kedvenc versenyének, mivel a tegnapi időmérő elején autójának jobb hátsó kereke kiesett, és a falnak csapódott. A csapattárs Rosberg viszont bejutott a legjobb tíz közé, ötödikként.

13:42 - A Red Bull csapat a tegnapi időmérő után jelezte, hogy két versenyzőjének hátsó abroncsai nagyon felhólyagosodtak, ezért a szabályok ellenére, a balesetveszély kikerülése érdekében szeretnék lecserélni őket a mai futam előtt. A gumijaival óvatosan bánó, taktikában bízó Ferrari természetesen azonnal tiltakozott a kérés ellen, csakúgy, mint a a 13. helyről friss lágy gumikon rajtoló Jenson Button.

13:40 - Köszöntjük kedves olvasóinkat! A Belga Nagydíj hozzávetőleg húsz perc múlva kezdetét veszi, addig is szemezgessünk a ma délelőtt történéseiből, van ugyanis mit...