NB I előzetes

Vasas-Fradi - a gála garantált, de mi lesz azután...?

  • Göbölyös János

Vasárnap három mérkőzéssel folytatódik az OTP Bank Liga 7. fordulója. A zárómeccs, illetve annak körítése nosztalgikus hangulatban zajlik. A Puskás Ferenc Stadionban a kettős rangadók mintájára először a Vasas és a Ferencváros allstar csapata tart bemutatót, majd következnek a maiak.   

FTC-Vasas az NB I-ben

Most sajnálhatjuk igazán, hogy a Vasas és a Ferencváros árnyéka korábbi önmagának. A két patinás klub - az Újpest és a Honvéd társaságában - feledhetetlen dupla meccseket vívott egymással a Népstadionban. A ma már Puskás Ferenc nevét viselő stadion lebontás, átalakítás előtt áll, ezért a régi emlékeket felidézve újra - értelemszerűen ebben a létesítményben utoljára - kettős rangadót játszanak az arénában. A fél ötkor kezdődő gálameccs szereplői között ott lesz a Vasasból többek között Komjáti András, Izsó Ignác, Mészöly Géza, Kis László, Mónos Tamás, Zombori Sándor, a Fradiból pedig - a teljesség igénye nélkül - Szűcs Mihály, Telek András, Dragóner Attila, Ebedli Zoltán, Lipcsei Péter, Nyilas Elek. A remek hangulat tehát garantált, de hogy ez este is megmaradjon, arról a két klub jelenlegi játékosainak is oda kell tenniük magukat.

OTP Bank Liga 7. forduló
Vasas-Híd–Ferencváros
Puskás Ferenc Stadion, 08.28., vasárnap, 18.00 (Sport2)
Vezeti: Szilasi Szabolcs (Vámos T., Berettyán P.)
Hathárom-tipp: x
A Vasas és a Ferencváros eddigi (le)szereplése alapesetben nem feltételezné a tömeges érdeklődést, az ünnepi rendezvény azonban segíthet abban, hogy ha nem is a klasszikus kettős rangadók hangulatában, de legalább ahhoz kicsit hasonló várakozással, és érzésekkel látogassanak ki a szurkolók a stadionba. A szervezeti és szakmai válságát élő Vasasnak és Ferencvárosnak talán éppen ez a fellépés jelentheti a megújulást, egy látványos, gólgazdag mérkőzés mindenképpen jót tenne vezetőnek, játékosnak, szurkolónak egyaránt. Persze, korántsem mindegy, hogy a két-két ponttal a tabella alsó régiójában szerénykedő csapatok közül ki nyeri a meccset, ezért aztán mindkét fél megpróbálja függetleníteni magát a gála hangulattól.

A Vasas annyival talán könnyebb helyzetben van, hogy Marijan Vlak egy apró, de annál fontosabb sikerélménnyel készíthette fel játékosait a mérkőzésre, a Zalaegerszegről elhozott egy pont és az új edzővel közösen eltöltött másfél hét adhat némi reményt a felzárkózáshoz.

"A legfontosabb az, hogy elvégezzék a fiúk azt, amit elvárunk tőlük - mondta Vlak a vasassc.hu-n. - Látványos változásra senki se számítson tíz-tizenkét nap alatt, először is türelmesnek kell lennünk, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy megtaláljuk a közös nevezőt. Így aztán folyamatosan javulhat a játékunk."

A horvát tréner sem marad ki a nosztalgiából, az ellen a Ferencváros ellen kell pályára küldenie csapatát, amelyet korábban ő is irányított, és az ezüstéremig vezetett: 
"Ez egy ilyen szakma, nem kívánságműsor keretén belül kapjuk az ellenfelet – folytatta Vlak. - Ahogy azt sem lehet megválasztani, hogy mikor legyen a mérkőzés. Nekünk most vasárnap kell játszanunk a Fradival."

A Prukner Lászlót váltó Nagy Tamás két mérkőzésre szóló megbizatása a Vasas elleni rangadóval lejár, a nyolcadik fordulóban szinte biztos, hogy nem ő ül a Fradi kispadján. Most azonban még rá vár az a feladat, hogy a múlt heti, Haladás elleni hazai vereség után életet leheljen a csapatba, és ezzel emlékezetessé tegye a búcsút. Egykori Vasas-játékosként akár egy másfajta bizonyítási vágy is dolgozhat benne…

Forma index (a legutóbbi öt mérkőzés után)*
Vasas-FTC
  ellenfél eredmény pontszám
VASAS      
Honvéd 0-4 0  
AS Roma 0-1 0  
Haladás 0-0 1  
Győr 2-3 0  
ZTE 1-1 1,25  
Aktuális forma-index*     0,45
FERENCVÁROS      
Diósgyőr 1-1 1  
Debrecen 0-1 0  
Pécs 0-1 0  
Honvéd 0-1 0  
Haladás 1-2 0  
Aktuális forma-index*     0,20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


*Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0(1,50)
Európa Liga 2,5(1,25)
NB I 2,0(1,00)
Magyar Kupa 2,0(1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0(1,00)
Szuperkupa 1,5(0,75)
Ligakupa 1,0(0,50)
Egyéb hazai 1,0(0,50)