Atlétikai vb

Usain Bolt kiugrott, kizárták 100 méteren - Yohan Blake a világbajnok

  • VNA

A jamaicai Usain Bolt nem bírta idegileg a férfi 100 méteres síkfutás döntőjét, kiugrott, így kizárták. A nélküle rendezett döntőben honfitársa, Yohan Blake győzött.

Usain Bolt kiugrott a 100 méteres síkfutás döntőjében a tegui világbajnokságon, ezért kizárták.Az atlétikai világbajnokság legnagyobb meglepetését hozta a férfi 100 méteres síkfutás fináléja. A toronymagas favorit, a címvédő Usain Bolt ugyanis kiugrott az első rajtnál, így kizárták. A pár másodperces döbbenet után a megmaradt hét versenyző másodszorra már eljött a rajttól, közülük pedig a korábbi világbajnok Kim Collins vezetett ötven méterig. A táv második részén aztán jött a jamaicai Yohan Blake, aki elment mellette, és 9,93-mal lett világbajnok.

Az ezüstérem az amerikai Walter Dixé lett, míg a bronzot a remekül rajtoló Kim Collins szerezte meg. A háromszoros Európa-bajnok Christophe Lemaitre végül lecsúszott a dobogóról, így továbbra sincs fehér bőrű érmese a férfi 100 méteres síkfutásnak világbajnokságon. Blake minden idők legfiatalabb bajnoka lett 100 méteren, és Asafa Powell sérülése, Usain Bolt kizárása, valamint Steve Mullings eltiltása ellenére mégis a jamaicaiaknak szerezte meg az aranyérmet a legnagyobb figyelmet kapó sprint számban.

Yohan Blake nyerte a 100 méteres síkfutás döntőjét a tegui világbajnokságon.
A döntő érdekessége volt, hogy - az 1,4 m/s-es ellenszél ellenére is - csupán a győztes Yohan Blake futott tíz másodpercen belül. A bronzérmes Kim Collins a világbajnokságok történetének legidősebb döntőse volt 100 méteren és egyben a szám legidősebb éremszerzője is lett.

Íme, a hibás rajt, ami után Boltot kizárták