Atlétikai vb

Szenzáció férfi 10.000 méteren - legyőzték Kenenisa Bekelét

  • VNA

Etióp sikert hozott a férfi 10.000 méteres síkfutás döntője, ugyanakkor meglepetésre nem az ezen a távon eddig veretlen Kenenisa Bekele győzött.

Jelian nagy meglepetést okozott - Fotó: AFP

Előzetesen az etióp Kenenisa Bekele és a brit Mo Farah küzdelmét várták a szakértők a férfi 10.000 méteres síkfutás döntőjétől. A 25 körös versenyben eddig mind a 12 versenyét megnyerő, sorozatban négy világbajnoki címet szerző Bekele azonban most nem volt igazán formában, a táv elején az eritreai Tadese által diktált tempót nem bírta, így féltáv után nem sokkal leszakadt, majd fel is adta a versenyt. Az ő kiválásával minden adott volt a kétszeres Európa-bajnok Mo Farah számára ahhoz, hogy beteljesítse álmát és világbajnok legyen.

Az idén az Egyesült Államokban is tréningező brit futó a hajrá felé közeledve az élre is állt és hatszáz méterrel a cél előtt megindult, szinte állva hagyva a többieket. Sikerült is minden üldözőt leszakítania magáról, az etióp riválisok is messzire kerültek tőle. Közülük ugyanakkor a táv korábbi junior világbajnoka, Ibrahim Jeilan ott maradt még 8-10 méteres távolságban és az utolsó kanyarig ez a különbség nem is nagyon csökkent. A célegyenesben azonban az etióp futó megérezte, hogy Farah fárad és óriási hajrával végül utolérte őt és el is ment mellette. Farah végül második lett, a harmadik helyen pedig egy másik etióp futó, Imane Merga zárta a döntőt.

Bekele kudarca hatalmas meglepetés volt, ugyanakkor tudni kell, hogy az etióp futó 2010 januárja óta nem versenyzett, így a közvetlen edzői stábján kívül talán senki sem tudta, hogy az elmúlt másfél évben milyen edzéseket végzett és pontosan milyen formában érkezett meg Teguba. Jeilan sikere azt jelenti, hogy a férfi 10.000 méter továbbra is etióp szám marad, hiszen a verseny elmúlt tíz világbajnoki címe közül kilencet etióp futó nyert meg, Gebrselassie és Bekele 4-4 vb-sikere után most a fiatal Ibrahim Jeilané lett a szám trónja.