Atlétikai vb

Amerikai címvédés női távolugrásban

  • VNA

A selejtezőben gyengélkedő Brittney Reese a döntőben egy nagy ugrást mutattott be, ezzel pedig megvédte a két éve Berlinben megszerzett világbajnoki címét.

Reese megvédte a címét - Fotó: AFP

Furcsa versenyt hozott a női távolugrás döntője, ahol már 639 centiméter is elég volt ahhoz, hogy valaki a 12-es finálé mezőnyéből továbbjusson a legjobb nyolc közé. Ezt a szintet nem tudta megugrani a selejtezőt 686-al megnyerő Maurren Maggi sem, az olimpiai bajnok brazil atléta (617 cm) mellett a portugál Naide Gomes (626 cm) sem tudott már továbbjutni három sorozat után.

A világbajnoki címvédő amerikai Brittney Reese a selejtezőben csak a harmadik, utolsó ugrásával jutott tovább, most viszont mindössze egyetlen érvényes kísérlet is elég volt neki a győzelemhez. A 682 cm-t elsőre megugró amerikai mögött a második helyen az orosz Olga Kucserenko szerezte meg az ezüstérmet, aki kétszer is ugrott 677 centimétert a verseny folyamán.

A bronzérem a lett Ineta Radevica nyakába került, aki utolsóra ugrotta meg idei legjobbját (676 cm), így fért fel végül a dobogóra és szorította le végül a fehérorosz Nastaszija Mironcsikot a pódiumról. A döntő nagy meglepetése volt még, hogy az idén 705 centimétert is ugró orosz Daria Klishina csak a hetedik helyen végzett (650 cm) a versenyben. A 682 cm-es győztes ugrás minden idők legkisebb távolsága, amivel női távolgrásban vb-címet lehetett szerezni. Női távolugrásban utoljára még a legendás Jackie Joyner-Kersee tudta megvédeni címét 1991-ben Tokióban.