Atlétikai vb

A vb második napja számokban

  • VNA

Vasárnap a dél-koreai Teguban folytatódott a szabadtéri atlétikai világbajnokság, nézzük a második nap érdekesebb történéseit számokban.

Usain Bolt a tegui atlétikai világbajnokság 100 méteres férfi síkfutó döntőjéből történt kizárása után sétál le a pályáról.40.000 – Közel telt ház, negyvenezer néző jött el a világbajnokság második napján, hogy megnézze a címvédő Usain Bolt futását 100 méteren. A közönség az elődöntő után elégedetten ünnepelt az olimpiai és világbajnok jamaicait, a döntőbeli kizárást azonban még hozzánk hasonlóan a nem mindennapi eseményt a helyszínen megtekintőknek is emészteniük kell.

1:46,53 – Kazi Tamás ismét hozta magát. A legjobb magyar 800-as futó ugyan nem volt veszélyes Korányi Balázs országos rekordjára, de az elődöntőben így is legyőzött három riválist futamában. Más kérdés, hogy ötödik helyezése a klasszisoktól hemzsegő, sűrű mezőnyben már így sem volt elegendő a legjobb nyolc közé jutáshoz.

9,92 – Kevesen gondolták előzetesen, hogy ilyen idővel (is) meg lehet nyerni a férfi 100 méteres síkfutás világbajnoki címét. A rend kedvéért tegyük hozzá, hogy 1,4m/s-es szembeszél volt a finálé idején, na de akkor is… A 21 esztendős jamaicai Yohan Blake győztes ideje azért is döbbenetes, mert rajta kívül senki sem tudott tíz másodperc alá kerülni a fináléban. Ez persze aligha csökkenti minden idők legfiatalabb 100-as bajnokának (a ’83-ban 22 évesen győztes Carl Lewist előzte meg a vonatkozó rangsorban) érdemeit.

4+4+1 – Haile Gebrselassie és Kenenisa Bekele is sorozatban négyszer nyerte meg a férfi 10.000 méteres síkfutás világbajnoki versenyét. Hozzájuk iratkozott fel a junior világbajnok Ibrahim Jeilan, aki folytatta a táv etióp hagyományait, így a legutóbbi tíz vb arany közül kilenc vándorolt hozzájuk, a nagy rivális kenyaiak tudtak csak beleszólni a páratlan sorozatba még 2001-ben.

682 – Soha nem volt még példa arra, hogy ilyen „rövid” ugrással is világbajnoki címet lehetett szerezni női távolugrásban. Az amerikai Brittney Reese persze aligha bánja mindezt, hiszen egyetlen (!) érvényes ugrása az első sorozatban azt jelentette, hogy 2009 után ismét ő lett a világ legjobbja, címet védeni pedig utoljára a legendás Jackie Joyner-Kersee tudott ebben a számban.

455 – A selejtező szintet jelentő 460 centiméteres magasságra már senki sem ugrott női rúdugrásban, az annál öt centivel alacsonyabb magasságon ugyanis már kialakult a döntő mezőnye. A 455-öt tízen is megugrották, köztük a kétszeres olimpiai bajnok, hosszabb kihagyás után visszatérő Jelena Iszinbajeva is.

35 év 144 nap – Minden idők legidősebb döntőse (majd vb-érmese) lett férfi 100 méteren Kim Collins, aki újabb remek futásaival a legendás Linford Christie (35 év 126 nap) korrekordját adta át a múltnak.

8 – Közel állt a kieséshez az amerikai 400-as Sanya Richards-Ross, aki csak a nyolcadik, utolsó helyen kvalifikálta magát a szám hétfői döntőjébe. Az olimpiai bajnok amerikai futó saját elődöntőjében csak a harmadik időt futotta, így egy futamot végig kellett izgulnia azért, hogy végül meglegyen a továbbjutása.