Atlétikai-vb

Női 10.000 méteren is hármas kenyai siker született

  • VNA

A kenyai futónők uralták a női 10.000 méteres síkfutás döntőjét, így a délelőtti maratoni verseny után itt is hármas sikert arattak.

A kenyai futónők a női 10 000 méteres síkfutás döntőjében a tegui atlétikai világbajnokságonA tegui szabadtéri atlétikai világbajnokság első napjának délutáni programjában egy számban avattak bajnokot. A női 10.000 méteres versenyben előzetesen etióp-kenyai párharcot lehetett várni, mi viszont Papp Krisztina szereplését is figyelemmel kísértük. A címvédő Linet Masai 7000 méter után növelte egy kicist a tempót, amivel az egyik etióp favorit - a távot végül feladó - Meseret Defar nem tudott elmenni, így a mezőny élén ekkor már csak négy kenyai és Meseret Melkamu révén egyetlen etióp futó haladt.

A rendkívül párás levegőben senki nem várt kiemelkedő eredményt a futóktól, de a tempó ettől függetlenül nagy volt a második öt kilométeren. A négy kenyai futó okosan osztotta be erejét és folyamatosan cserélgette egymást a mezőny élén, így a végig az ötödik helyen futó Melkamu erejét felőrölték. Az utolsó körében az élete harmadik 10.000 méteres versenyén futó Vivian Cheruyot mindenkinél gyorsabb volt, így világbajnok lett, megelőzve Sally Kipyegot és a címvédő Linet Masait. Ezzel a női maratoni futás után most is hármas kenyei siker született.

A kenyai sprotlók körábban csak kétszer (1997 és 2007 - férfi 3000 méter akadály) tudtak triplázni a világbajnokságon atlétikában, most viszont egy napon belül kétszer is megcsinálták mindezt. A vb első napjának két éremosztó számában így csak Kenya szerzett érmeket, amit kevesen gondoltak volna előzetesen. Papp Krisztina végül egy vetélytársát megelőzve a 16. helyen végzett.