Belga Nagydíj

Egy becsületbeli ügy - időmérő edzés

  • Kele János

Az még hagyján, hogy Jenson Button, a nemrégiben kikiáltott és össznépileg pajzsra emelt „káoszkirály” csak tizenharmadik lett a felségterületének számító nedves versenypályán, de, hogy Lewis Hamilton miket meg nem enged magának, egyenesen katasztrofálissá teszi a McLaren eddigi versenyhétvégéjét. Pedig egészen a Q2 feléig úgy tűnt, a wokingiak autói megállíthatatlanok lesznek, a Red Bull végre igazi kihívóra akadt személyükben, ráadásul Button és Hamilton is imádja a csúszós pályát - elviekben…

Spa, 2011
Ehhez képest aztán Whitmarshék csapata körülbelül öt perc alatt atomjaira hullott szét. Button időmérőjét eltaktikázták (verte is a tamtamot a garázsban a világbajnok), amikor azt hitték, a száradó pályán bent lehet maradni az edzés utolsó két percében, úgy, hogy közben senki nem előz meg. Nem lehetett, Button szerint félreértették egymást a csapattal, szerintem viszont szimplán alulbecsülték a riválisokat - az esetet pedig csak még kellemetlenebbé teszi a tény, hogy a McLaren mindkét autója száraz pályás beállításokkal hadakozott a szemerkélő esőben, hozzáteszem rögtön egészen nagy sikerrel.

Hamilton esete viszont más. Szinte hihetetlen, hogy mennyire gyerek még Lewis, annak ellenére, hogy már három éve világbajnok, négy éve folyamatosan az élbolyban csatázik, és több nagy botrányt megélt már, mint Webber és Heidfeld együttvéve. Ez persze nyilván fakadhat abból is, hogy ő aztán mindig ott volt a frontvonalban, sosem hibázhatott büntetlenül, ha ő eldobta a vasat, arra az egész világ felfigyelt, reagált, sokszor nem éppen pozitív hangnemben. Reakció most is lesz, attól biza’ nem kell tartania.

Visszanézve az esetről készült videót (többször is), egyszerűen megmagyarázhatatlan, ami történt. Hamilton dühből, ösztönösen ráhúzza a kormányt Maldonadóra egyszer (talán mert meg akarja előzni őt?), majd még egyszer, akkor már annyira, hogy a saját első szárnya bánja. Az esethez persze hozzátartozik, hogy alig néhány száz méterrel korábban Maldonado a gyors körén feltartotta őt, a Buszmegálló sikánban azonban Lewis nagyon keményen odatette az autóját, és elhajtott a venezuelai mellett - majd a legjobb idővel átvette a vezetést. Vajon ez az eset elég volt ahhoz, hogy felzaklassa Hamiltont, és megrendszabályozza a nyeretlen kétévest?

Sajnos azt kell mondjam, igen, minden bizonnyal. Hamiltont eddig is sokszor láttuk már nem éppen hízelgő szerepben a versenypályán, volt, hogy tört, máskor zúzott, hol magában, hol az ellenfelekben téve nagyobb kárt. Most azonban szándékosan, méregből cselekedett, első blikkre nézve feleslegesen is. Ha úgy tetszik egy kollégájának, egy ellenfelének akart kárt okozni - tehát nem egy balul sikerült, túlságosan optimista előzési kísérletről beszélünk, hanem jóval súlyosabb esetről. Sokan mondják, hogy mára az F1 túl steril lett, túlságosan sok mindenért büntetnek a versenybírák, de ez az eset egyszerűen kiált azért, hogy valamit tegyenek az illetékesek.

Hamilton és a versenybírákElőre kell bocsátanom, kifejezetten kedvelem Hamiltont. Elismerem a tehetségét, a képességeit, az egyik legcsillogóbb versenyzőnek tartanám - ha végre lenyugodna. Ha megpróbálna legalább egy kicsit ésszel vezetni, legalább egy kicsit gondolkozni mielőtt nekimegy valakinek, mielőtt leszorít valakit, mielőtt lehetetlen szituációba sodorja magát. Az a helyzet, hogy mostanra odáig jutottunk, hogy kijárna neki egy kisebb pihenő, hogy rendezze a gondolatait, hogy kicsit megbékéljen magával meg a világgal, és rájöjjön: nem mindenki azért létezik a versenypályán, hogy az ő versenyét tönkretegye. Emlékszem, 1994-ben nagyon jót tett az eltiltás Irvine-nak és Häkkinennek is: mindketten érettebb, megfontoltabb versenyzőkként tértek vissza a pályára. Na jó, az északír playboy esete kicsit más: ő a fegyelmi bizottság előtti ülésen jól kiosztott mindenki,t mielőtt eltiltották volna - viszont cserébe lett önálló rovata a Sunban, és ott kedvére kitombolhatta magát. Talán Hamiltonnak is újságot kellene írnia?

Vagy csak egyszerűen vissza kellene hívni hozzá Ron Dennist. Azt az embert, aki annak idején felfedezte, pátyolgatta, majd életében először vállalva a kockázatot, újoncként betette a csapatába. És aki akkor is kiállt mellette, mikor a Hungaroringen a dédelgetett kiskedvenc szabályosan lehülyézte őt a rádió nyilvánossága előtt… Az a kamu pedig, amit a sajtótájékoztatón nyomott Hamilton, egyszerűen röhöjes, már-már Schumacher 1997-es "Villeneuve volt a hibás!"- féle klasszikusához tudnám hasonlítani.

Belga Nagydíj
Program
Futam
Vasárnap 14:00

No, de vissza az időmérőre, Hamilton egyébként is egy hosszabb bejegyzés témája lesz a közeljövőben (az eltiltása után?), beszélni meg még úgyis van kiről-miről? Meg kell említeni például Bruno Sennát, aki elsőre elverte a csapattársát az időmérő edzésen, no meg a kétszeres világbajnok Alonsót is - mit mondjak, a nagybácsi sem csinálta volna különbül. Persze butaság lenne rögtön elhamarkodott következtetéseket levonni a brazil bemutatkozásából, vasárnap például egészen könnyen lehet, hogy már a rajtnál odanyomja valaminek a Renault hátulját (mint pénteken), viszont az egyszer biztos, hogy a bemutatkozás nem sikerült rosszul. Heidfeld meg verheti a fejét a falba, elvégre könnyen lehet, hogy tíz esztendős belgiumi rutinjával még többet ki tudott volna hozni ebből a helyzetből, mint a kis Senna. De, hát az élet már csak ilyen…

Vagy, ahogy Michael Schumacher mondta, szintén az életről: a legjobb forgatókönyvíró. Persze ez még azelőtt volt, hogy másfél perccel az időmérő edzés kezdete előtt a fal tövében kötött volna ki, miután a Malmedy kanyarba befordulva kiesett a jobb hátsó kereke. Lehet polemizálni a dolgon hosszasan, de nem igazán érdemes: a legendás német nem hibázott az esetben, a kerék egyszerűen leesett, esély sem volt arra, hogy Schumacher megfogja a kitörő Mercedest. A baleset okáról pedig: aligha hiszem, hogy egy rosszul rögzített kerékkel át lehetett volna hajtani az Eau Rouge-on… Marad tehát a másik lehetőség, az anyaghiba.

Michael Schumacher balesete


A Ferrarikra még fecséreljünk el néhány szót, nem mindennapi ugyanis, hogy Massa egy másodpercet ad Alonsónak az időmérőn - most mégis ez történt, a kis brazil a negyedik lett, Alonso pedig nyolcadik. A spanyol a szektoridők tanulsága alapján nagyon akart, mindegyik pályaszakaszon volt egy nagyon jó részideje, viszont egy kört sem tudott jelentősebb hiba nélkül futni. A görcsös akarás pedig megbosszulta magát, a nyolcadik helyről, a holnap várható száraz körülmények között nehéz lesz a világbajnoki cím nyomába eredni.

Térjünk ki még arra, hogy négy versenyzőnek (Liuzzi, Ricciardo, D’Ambrosio, Schumacher) nem sikerült belülre jutnia a 107%-on - és mivel a pénteki szabadedzéseket sem lehet igazán mérvadónak tekinteni ebből a szempontból (ugye, ha valaki a szabadedzéseken megy 107%-on belüli időt, a versenybíróság engedi elindulni a versenyen), mivel esett az eső szinte végig, így a szabályok értelmében nem lenne lehetőség jogorvoslatra. Igen ám, de Michael Schumacher önhibáján kívül nem tudott (értsd: balesetből fakadóan) mért kört futni, így az esetében egyedi elbírálást alkalmaz a testület - ezt pedig a hatalmas szívüknek köszönhetően vélhetőleg kiterjesztik majd a másik három pilótára is, főleg úgy, hogy Jerome D’Ambrosio, az egyetlen hazai versenyző is köztük van.

Az tehát már biztos, hogy az időmérő nem ért véget a kockás zászló belengetésével…

Belga Nagydíj, Spa-Francorchamps
Időmérő edzés
1.Sebastian Vettel német Red Bull-Renault 1:48.298
2.Lewis Hamilton brit McLaren-Mercedes 1:48.730
3.Mark Webber ausztrál Red Bull-Renault 1:49.376
4.Felipe Massa brazil Ferrari 1:50.256
5.Nico Rosberg német Mercedes 1:50.552
6.Jaime Alguersuari spanyol Toro Rosso-Ferrari 1:50.773
7.Bruno Senna brazil Renault 1:51.121
8.Fernando Alonso spanyol Ferrari 1:51.251
9.Sergio Pérez mexikói Sauber-Ferrari 1:51.374
10.Vitalij Petrov orosz Renault 1:52.30
11.Sebastien Buemi svájci Toro Rosso-Ferrari 2:04.692
12.Kobajasi Kamui japán Sauber-Ferrari 2:04.757
13.Jenson Button brit McLaren-Mercedes 2:05.150
14.Rubens Barrichello brazil Williams-Cosworth 2:07.349
15.Adrian Sutil német Force India-Mercedes 2:07.777
16.Pastor Maldonado venezuelai Williams-Cosworth 2:08.106
17.Heikki Kovalainen finn Lotus-Renault 2:08.354
18.Paul di Resta brit Force India-Mercedes 2:07.758
19.Jarno Trulli olasz Lotus-Renault 2:08.773
20.Timo Glock német Virgin-Cosworth 2:09.566
21.Jerome D'Ambrosio belga Virgin-Cosworth 2:11.601
22.Vitantonio Liuzzi olasz Hispania-Cosworth 2:11.616
23.Daniel Ricciardo ausztrál Hispania-Cosworth 2:13.077
24.Michael Schumacher német Mercedes idő nélkül