NB I előzetes

Átalakítás Kaposváron, útkeresés Pakson

  • Göbölyös János

Szombaton négy mérkőzéssel folytatódik az OTP Bank Liga 7. fordulója. Két, az előző fordulóban vesztes csapat találkozik Kaposváron, a Siófokon drámai körülmények között vereséget szenvedő Rákóczi a Győr ellen saját pályáján alulmaradó Paksot fogadja.

OTP Bank Liga 7. forduló
Kaposvári Rákóczi–MVM Paks Helyszín: Kaposvár, 08.27.,
Időpont: szombat, 19.00
Vezeti: Berke Balázs (Kepe A., Butkai Zs.)
Hathárom-tipp: x

A kaposvári játékosok nem akarnak lemaradni edzőjüktől. Sisa Tibor az élvonal egyik legszínesebben nyilatkozó trénere, a Rákóczi futballistái pedig a legutóbbi forduló legszínesebb meccsét játszották Siófokon. Két sárga és két piros lappal, valamint három tizenegyessel ,,kedveskedtek” mesterüknek, aminek nem is lehetett más a vége, mint vereség a megyei riválistól, és mérhetetlen elkeseredés az edzőtől:

"Aki engem ismer, és a csapatomat, az tudja, soha nem voltunk alattomosak. Betartunk minden szabályt. A két kiállítás többet ártott, mint a három tizenegyes. Most át kell alakítani erősen az együttesemet. Egy csapat nem tizenegy játékosból áll, mindenkire szükség lesz, aki az öltöző tagja" – elevenítette fel a rakoczifc.hu-n a múlt héten történteket Sisa Tibor, majd – már előre tekintve – a szombati feladatra összpontosított:

"A Paks nagyon jó csapat. Szisztematikusan építették fel évek alatt, ezáltal éretté vált. Nem lesz könnyű meccs, de bízom benne, hogy hazai környezetben, a közönségünk támogatásával valahogy behúzzuk ezt a mérkőzést."

Sisa Tibor, a Kaposvár edzője (archív)

Valahogy a Paksnak is húznia kellene egy nyerő lapot. Legutóbb a 4. fordulóban, Újpesten volt sikerélményben része a csapatnak, akkor, néhány nappal a Hearts elleni vesztes visszavágó után többen úgy gondolták, az Európa Liga-szereplés, az azzal járó utazás sokat kivett az együttesből, és ez visszaüthet a bajnoki eredményeire. Nos, a Megyeri úton még sikerült talpra állni, s mivel azt követően két hazai mérkőzés következett, mindenki úgy vélekedett, a Paks kiheverte a kiesést, újra felveszi az előző szezon ezüstös ritmusát. Nem így történt. Döntetlen a Siófok és vereség a Győr ellen, most meg egy megsebzett csapathoz kell utazni, ami ugye mindig tartogathat veszélyt. Tudja ezt Kis Károly is, ez viszont kevés, a játékosainak is meg kell találniuk a tavalyi bajnoki formájukat. Minderről illetve magáról a mérkőzésről a paksiak vezetőedzője a következő rövid nyilatkozatot adta:

"Ezúttal is nehéz mérkőzésre számítunk. A játékosok nagyon fogadkoznak, hogy jó eredményt fognak elérni. De azt ők is tudják, nem csak a szakmai stáb, hogy Kaposváron jó eredményt elérni egyáltalán nem könnyű, azonban egész héten erre készültünk."

Forma index (a legutóbbi öt mérkőzés alapján)*
Kaposvár-Paks
  ellenfél eredmény pontszám
KAPOSVÁR      
  Kecskemét 0-4 0
  Videoton 2-0 2
  Pápa 0-1 0
  Újpest 2-2 1
  Siófok 1-3 0
Aktuális forma-index*     0,60
PAKS      
  Pápa 1-1 1
  Hearts 1-4 0
  Újpest 2-0 2,5
  Siófok 1-1 1
  Győr 1-2 0
Aktuális forma-index*     0,90

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



* Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0 (1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)