Magyar foci

A magyarok '86-ban elszálltak a brazilok elleni 3-0 után - Belanov

  • MTI
Címkék:

Igor Belanov, az 1986-os szovjet labdarúgó-válogatott csatára szerint a magyar csapat egyik legnagyobb hibája az volt Mexikóban, hogy játékosai elszálltak maguktól a brazilok ellen aratott győzelem után.

Mezey György csapata a mexikói világbajnokság előtt, a márciusi felkészülési mérkőzésen 3-0-ra nyert a brazil együttes ellen a Népstadionban. Az 1986-ban Aranylabdás támadó Telkiben, a FociFesztivál keretében 18 órától sorra kerülő magyar-szovjet gálamérkőzés előtti sajtótájékoztatón mondta el, amikor arról kérdezték, mi volt az irapuatói 6-0-ás szovjet győzelem titka.

"Minden tisztelem az akkori magyar játékosoké. Megnéztük a korábbi meccsüket, s egyszerűen ijesztő volt, amilyen játékkal legyőzték a brazilokat. Nagy hibát követtek el viszont azzal, hogy elszálltak attól a sikertől. Ellenünk úgy léptek pályára, hogy mi vagyunk a bajnokok, egyszóval elbízták magukat" - fogalmazott Belanov, aki szerint a Mezey-csapatnak a világbajnoki szereplés szempontjából jobbat tett volna, ha előtte mondjuk 2-0-ra kikap Brazíliától, emellett pedig a magyar stábnak egy jó pszichológusra is szüksége lett volna.

"Nálunk éppen ellentétes folyamat ment végbe. Miután Malofejev irányításával a felkészülési meccseken nem szerepelt eredményesen a válogatottunk, közvetlenül a világbajnokság előtt kapitányt váltottak, jött Lobanovszkij, aki kilenc játékost válogatott be az abban az évben KEK-győztes Dinamo Kijevből. Fiatalok voltunk, tele erővel, s mivel Mexikó volt életünk első világversenye, tele voltunk bizonyítási vággyal. Ugyanakkor nagyon egységes csapatot is alkottunk" - folytatta az Aranylabdás labdarúgó, aki szerint az 1986-os szovjet válogatott olyan sokat edzett, hogy a tréningezésben világbajnok lehetett volna.

"Rengeteg futottunk erdőben és hegyeken, a középpályásaink kilencven percen át képesek voltak futni, még negyven fokos melegben is" - tette hozzá Belanov, aki szerint az 1986-os magyar csapat fizikailag nem volt megfelelően felkészítve a mexikói légköri viszonyokra. Emellett az ukrán labdarúgó szerint Lobanovszkij taktikailag is meglepte a magyarokat.

"A magyar középpályások egyvonalban helyezkedtek el a pályán, így túl nagy területet hagytak nekünk, amit a mi gyors játékosaink kíméletlenül kihasználtak. Én például úgy futottam el közöttük, mint a nyúl" - fogalmazott Belanov, aki szerint a 6-0-ás eredményhez az is hozzájárult, hogy a magyar szakvezetés teljesen más összetételű szovjet együttesre számított Mexikóban. Belanov azért elismerte, hogy szerencséjük is volt a magyarok ellen, a két gyors gól ugyanis alapvetően eldöntötte a találkozó kimenetelét. "Nagyon sokat kiadtunk magunkból azon a mérkőzésen. Teljes erőbedobással játszottunk, ha visszafogjuk magunkat, lehet, hogy később a nyolcaddöntőben nem kapunk ki a belgáktól" -  zárta mexikói értékelését az ukrán csatár.