UEFA Szuperkupa

Guardiola a jachtoktól, Pereira Messitől tart leginkább

Pénteken este rendezik Monacóban az Európai Szuperkupa döntőjét, amelyen a Bajnokok Ligája-győztes Barcelona és az Európa Liga legjobbja, a Porto lépnek pályára. A Sárkányok azért küzdhetnek, hogy az egymás elleni mérlegüket kiegyenlítsék, a Katalánok pedig az utóbbi bő évtized BL-címvédőinek becsületét menthetnék meg.

UEFA Szuperkupa-döntő Barcelona-Porto
péntek 20:45 (Digi Sport, Pro 4)
hatharom-tipp: 1
A Barcelona nyolcadszor, a Porto negyedszer vehet részt az Európa legjobbjáról döntő párharcban. Mindkét csapatnak negatív a mérlege, hiszen a Katalánok háromszor, a Sárkányok pedig csak egyszer nyerték meg a trófeát.

Ráadásul utóbbiak számára nem biztos, hogy jó előjel, hogy amikor legutóbb ott voltak az Európai Szuperkupa döntőjében 2004-ben, akkor épp frissen estek át egy edzőváltáson, és ki is kaptak a Valenciától 2-1-re. José Mourinho akkor lett a Chelsea menedzsere, ahogy most André Villas-Boas is a londoni Kékekhez távozott... A Barcelona mindössze két éve játszhatott utoljára a II. Lajos Stadionban, akkor hosszabbítás után 1-0-ra legyőzték a Sahtar Donyecket.

Egymással eddig hétszer találkozott a két csapat, és 4-3 arányban a BL-győztes áll jobban. Legalábbis ami a tétmeccseket illeti, az Estádio Dragao nyitómeccsén 2003-ban ugyanis a Porto győzött 2-0-ra. Az 1999-2000-es BL-szezonban Guardiola még, Puyol és Xavi már szerepeltek a Katalánoknál, amikor a második csoportkörben egy héten belül kétszer is nyertek aktuális ellenfelükkel szemben.

Josep Guardiola, a Barcelona labdarúgócsapatának vezetőedzője nyilatkozik a Porto elleni Európai Szuperkupa mérkőzés előtt Monacóban 2011 augusztusában

A gránátvörös-kékek vezetőedzője természetesen saját csapata győzelmében bízik, és abban, hogy egy látványos döntőt láthat majd a közönség.

"Óriási jelentősége van azoknak a döntőknek, amiket egy nagy múltú csapat ellen játszhatunk. Ilyen volt a BL-finálé a Manchester United ellen, és ilyen lesz a Porto elleni mérkőzés is. A mutatóik elképesztőek, és a játékukat látva is azt mondhatjuk, értik a dolgukat. Szerintem nagyszerű meccset fogunk játszani, pont mint a Bajnokok Ligája döntőjében. A jó csapatok ellen játszott találkozók segítik a fejlődésünket, így a Real Madrid elleni két legutóbbi mérkőzés is jó lecke volt számunkra. Már csak abban bízom, hogy a jó idő és a jachtok nem tesznek minket kényelmessé."

Ahogy már említettük, a Portónál edzőváltás történt, és az új szakvezető, Vítor Pereira most mutathatja meg először, hogy mire is képes együttesével. A szakembert arról faggatták az újságírók a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón, hogy hogy próbálják majd megállítani az elmúlt szezon legjobb Európában játszó labdarúgójának választott Lionel Messit.

"Nincs olyan trükk, amivel Messit meg lehet állítani" - mondta Pereira. "Csak jó csapatteljesítménnyel fékezhetjük le. Védekezésben koncentrálnunk kell, be kell segítenünk egymásnak és jól kell olvasnunk a játékot. De a lényeg, hogy a saját játékunkat játsszuk. Nem idomulhatunk teljesen az ellenfélhez. Azért lehetünk itt, mert sikeresek voltunk az előző szezonban. Tudjuk, hogy a Barcelona egy nagyszerű csapat, de nem azért jöttünk, hogy megnézzük, hogy játszanak. Azért jöttünk, hogy megnyerjük ezt a mérkőzést."

Amellett, hogy a labda kerek, abban is bízhat a portugál csapat, hogy a KEK megszűnése óta az UEFA-kupa illetve az Európa Liga győztese 11 mérkőzésből 6 alkalommal tudta megnyerni az Európai Szuperkupát.

A mérkőzésről szöveges formában élőben tudósítunk.