Autósport

Új versenysorozat indul elektromos üzemű autóknak

  • VNA

Két év múlva indulhat útjára az első olyan autóverseny sorozat, amelyet kifejezetten az elektromos üzemű autók számára terveztek.

A Nemzetközi Autósport Szövetség (FIA) 2013-ban indíthatja útjára az első, csak elektromos üzemű autók számára kiírt versenysorozat. Ezt a tényt erősítette meg a BMW egykori fejlesztőmérnöke, Burkhard Göschel az egyik autós szaklapnak nyilatkozva. A német szakember is tagja a FIA ENECC névre hallgató szakbizottságának, amely az új versenysorozat technikai paramétereinek kidolgozásáért felelős. A jelenlegi tervek szerint a sorozatban szereplő autók súlya (versenyzővel együtt) maximum 780 kg lehet, amely a Formula-3-as és Formula-1-es autók súlya között helyezkedik el.

„Előreláthatólag nem lesz semmilyen előírás, ami a teljesítmény csökkentésére kötelezne és első lépésben az aerodinamikát tekintve sem tervezünk korlátozásokat” - nyilatkozta Göschel. A szakemberek a modern sorozat számára nem a már meglévő F-1-es pályákat szemelték ki, sokkal inkább nagyvárosok központjában rendeznének futamokat. A technológia népszerűsítése mellett ennek az is az oka, hogy a futamok ideje is jóval rövidebb (15-30 perc közötti) lesz.