Görög foci

Szélesiéket a negyedosztályba száműzték, a szurkolók lángba borították a várost

  • MTI

A negyedik vonalba sorolta a bundázással vádolt Volosz - Szélesi Zoltán csapata - és a Kavala labdarúgó-együttesét a görög sportminisztérium professzionális sportügyekben illetékes bizottsága.

A testület keddi döntése szerint a két klub nem tett meg mindent annak érdekében, hogy megszakítsa kapcsolatát a bundázás és pénzmosás miatt a futballtól örökre eltiltott csapatvezetőivel. Achilleasz Beosz, a Volosz elnöke és Makisz Pszomiadisz, a Kavala tulajdonosa ellen ezen túlmenően polgári eljárás is folyik.

A két csapatot már egyszer kizárták az élvonalból, azonban két hete - a fellebbezést megnyerve - visszavette őket a Görög Labdarúgó Szövetség illetékes bizottsága. A Szélesi Zoltánt is foglalkoztató Volosz a múlt héten az Európai Labdarúgó Szövetségnél (UEFA), illetve a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) is jogerősen elveszítette annak a lehetőségét, hogy folytassa szereplését az Európa Ligában, noha a selejtező harmadik fordulójában a luxemburgi Differdange gárdáját búcsúztatta.

A görög sportminisztérium profisport-bizottsága azt is bejelentette, hogy a Volosz és a Kavala helyett a Levadiakosz és a Doxa Drama szerzett jogot az élvonalbeli szereplésre, és a bajnoki szezon tervezett hétvégi rajtját nem halasztják el.

A kedd esti határozat után a Volosz feldühödött szurkolói - közel háromezren - megrohamozták a kormányzó szocialista párt belvárosi irodáját, az utcán randalíroztak, tüzeket gyújtottak, és összecsaptak a rendőrökkel.

A görögországi bundabotrány kapcsán több mint 60 ember ellen folyik eljárás, s tíz személy jelenleg is előzetes letartóztatásban van.