Atlétikai-vb

Oldódjon végre a görcsös és kétségbeesett versenyzés - Dornbach Ildikó

  • masz.hu / VNA

A szombaton kezdődő atlétikai világbajnokságon elsősorban dobóinktól várhatunk jó szereplést, Kővágó Zoltán és Pars Krisztián is éremesélyesként utazott Teguba.

Atlétikai verseny a dél-koreai Teguban 2010-ben.
Az augusztus 27-én kezdődő szabadtéri atlétikai világbajnokság előtt a Magyar Atlétikai Szövetség honlapján (masz.hu) Dornbach Ildikó szakmai igazgató nyilatkozott a Teguban szereplő csapat esélyeiről illetve a magyar küldöttséget Dél-Koreában fogadó körülményekről.

- A sportág barátai már nagyon várják a világbajnokság kezdetét és a magyar atléták szereplést. A szakmai vezetés mit vár sportolóinktól Teguban?
- Nem kell nagy szakértőnek lenni ahhoz, hogy tudjuk, kiktől várhatjuk a legkiemelkedőbb eredményeket. A világranglista objektivitása nem kis terhet tesz Kővágó Zoli vállára azzal, hogy a diszkoszvető lista első számú versenyzőjeként olvashatjuk nevét. Pars Krisztián ettől egyel lejjebb, másodikként szerepel a kalapácsvető ranglistán. Mindkettőjüknek nehéz, kemény versenye lesz, de ők is kemény srácok. Csak kívánni tudom, hogy elérjék, amiért annyit dolgoztak, hogy felállhassanak majd a dobogóra. Fazekas Robit nyolcba várom; tudása alapján van esélye 12-be jutni Németh Kristófnak, Kürthy Lajosnak, Orbán Évának. Ha a háromból kettőnek ez sikerül, már örülni fogok, onnantól pedig akár pontszerző helyen is lehet végezni. Az állóképességi versenyek, gondolok itt elsősorban Papp Kriszti 10 000 méterére, a várhatóan extrém körülmények miatt nehezen prognosztizálhatók. Azt, hogy Kriszti mindent megtett a jó szereplés érdekében, azt tudom, és kívánom, hogy ennek megfelelően tudjon teljesíteni. A fiataloktól (Baji, Márton, Madarász) és Kazi Tomitól bátor, elszánt, okos versenyzést várok. Nekik veszíteni valójuk nincs, viszont nyertek egy lehetőséget egy olyan lépés megtétele irányába, ami nagyban meghatározhatja a jövőjüket. Néhány versenyző esetében nem örültem az Universiade-világbajnokság duplázásnak. A kérdést sajnos az élet oldotta meg. Minczér Albert megsérült Shenzhenben, és nem áll rajthoz Dél-Koreában, Farkas Györgyi - aki remélem már jó erőben lesz a vb-n - pedig betegség miatt nem indult el hétpróbában az Universiadén.

- A kialakult vb-csapat tükrözi az előzetes elképzeléseket?
- 2010 novemberében, amikor először kezdtem tervezgetni a majdani vb-csapatot, akkor lelki szemeim elé 20-22 fős létszámot képzeltem. A most rajthoz álló 12 fő mellett van további hat nevezhető versenyzőnk, akik teljesítették a kvalifikációs követelményeket, csak különböző okok miatt nem tudnak vagy nem akarnak részt venni a világbajnokságon. (Deák Nagy Marcell /400m, Kiss Dániel/110 gát, Minczér Albert/3000 akadály, Kálovics Anikó és Simona Staicu / maraton, Varró Katalin / 20km gyaloglás). Ha így nézzük, nem is maradtunk el oly nagyon a vágyott létszámtól.

- Van-e hiányérzete a kapitánynak?
- Igen. Van néhány versenyző, akikről nem gondoltam volna, hogy nélkülöznünk kell a csapatból. Máté Gábornak a vártnál nehezebb a visszatérés a két évvel ezelőtti súlyos sérüléséből. Tóth Líviát szintén a sorozatos sérülések gátolták a felkészülésben. Legvadabb álmaimban sem gondoltam, hogy Olteán Csongor hátat fordít a versenyzésnek, Helebrandt Máté pedig rosszul taktikázott a kevés számú versenylehetőségével.

-  Beszéljünk a kellemes meglepetésekről is.
-  Ez idáig a legnagyobb meglepetés Deák Nagy Marci idei teljesítménye, és bár nem meglepetés, de kellemes látni, hogy a vb közeledtével Kővágó Zoli és Pars Krisztián is egyre biztatóbb formába kerül annak ellenére, hogy mindketten különböző, de komoly gondokkal kellett, hogy megküzdjenek.

-  Szeptember 4-én este mivel lenne elégedett a kapitány?
-  Egy éremmel és további két pontszerző helyezéssel, továbbá azzal a tudattal, hogy bátor, jövő építésre alapot adó versenyzéseket láttam az embereinktől. Szeretném, ha legalább a most feltörekvő fiatalok levetkőznék már azt a görcsös, kétségbeesett versenyzési stílust, ami régóta uralja atlétikánkat. Felszabadultnak és koncentráltnak lenni, ez két különböző fogalom, de egymást nem oltja ki.

-  Milyenek a körülmények Teguban?
-  Úgy tűnik, hogy minden igényt kielégítő vb-t fognak rendezni a dél-koreaiak. Igazi atléta falu várja a versenyzőket, ahonnan nem kell utazni az edzések miatt, hiszen minden egy helyen van, nem csak a futóknak, de a dobóknak is. A 3150 atléta és kísérő elhelyezésére képes kilenc apartman ház 1970 szobával várja a csapatokat. Gyakorlatilag egész nap fogadja vendégeit az étterem. A versenypálya sincs messze és a vadonatúj mondo pályával borított szuper modern stadion valószínűleg méltó otthona lesz a világbajnokságnak. A szervezők mindenre gondoltak, az orvosi ellátástól a felekezeti igényekig. Az augusztus 27-én kezdődő világbajnokság hosszú, nehéz menet lesz, de remélem, hogy - versenyzőink teljesítményéből fakadóan - pozitív élményekkel teli.