Bundabotrány

Bevezetik a rájátszást a török bajnokságban

  • MTI

A júliusban kirobbant török bundabotrány következményeként a helyi futballszövetség (TFF) úgy döntött, hogy a 2011-12-es szezonban a csapatoknak rájátszásban kell dönteniük az élvonalbeli bajnokság első helyéről.

Mehmet Ali Aydinlar, a TFF vezetője kedden éjszaka jelentette be a szabálymódosítást, miután a szervezet képviselői egyeztettek a 18 első osztályú klub elnökével.

"A bajnoki rájátszás bevezetésétől azt várjuk, hogy felfrissíti a labdarúgó-bajnokságot, az egyesületek pedig ezáltal több pénzt keresnek majd" - fogalmazott Aydinlar, hozzátéve, hogy a TFF minden intézkedésével vonzóbbá akarja tenni a török futballt.

Sajtóértesülések szerint a bajnoki tabella első négy helyén végzett együttes jut majd be a rájátszásba, s közülük kerül majd ki az aranyérmes. A 2011-12-es idény rajtját a bundabotrány miatt korábban szeptember 9-re halasztották.

Mindezektől függetlenül jelenleg is több mint 30 játékossal és sportvezetővel szemben folyik hivatalos vizsgálat, így többek között Aziz Yildirim, a bajnok Fenerbahce elnöke, valamint Tayfur Havutcu, a kupagyőztes Besiktas vezetőedzője ellen.

Helyi lapértesülések szerint az elmúlt szezonban legalább 19 mérkőzés végkimenetelét manipulálták, a botrány középpontjában a Fenerbahce áll; a csapat vezetői olyan sikeresen bundázták meg a meccseket, hogy a gárda megnyerte a bajnokságot.