Bajnokok Ligája

Az Arsenal összekapta magát, csoportkörbe jutott - Szabicsék kiestek

A Bajnokok Ligája-selejtező rájátszásának szerdai visszavágói közül az Udinese-Arsenalon az olaszok szereztek vezetést, de az Ágyúsok van Persie és Walcott révén fordítottak, és így kettős győzelemmel jutottak a főtáblára. A 2-2-es hollandiai döntetlen után a Benfica 3-1-re nyert a Twente ellen, a tavalyi nyolcaddöntős Köbenhavn hazai veresége után Plzenben is kikapott, és búcsúzott. A Szabics Imrével felálló Sturm Graz hiába várhatta 1-1-es döntetlen után a hazai visszavágóját, otthon 2-0-ra kikapott a BATE Boriszovtól.

Az Udinese rögtön a középkezdés után egy veszélyes beadással kezdett, de az Arsenal egy hasonlóval válaszolt, és az Ágyúsok irányítottak a mérkőzés első szakaszában. Többnyire a hazai térfélen tudták tartani a labdát, és a 10. percben Gervinho révén komolyan veszélyeztettek is, Handanovic azonban kivédte a szélső lövését.

Az udineiek az első negyedóra után szálltak be komolyan a meccsbe, Di Natale a 23. percben egy jobb oldali beadásra berobbanva már kapufáig is eljutott. Ez után megint a vendégek percei következtek: előbb van Persie lőhetett 17 méterről (a nézőtérre), majd Gervinho cselezett addig a bal oldalon, amíg a teljesen üresen álló Walcotthoz nem tudott passzolni, ő azoban laposan lőtt, és Handanovic bravúrosan leért. A kipattanóból megint van Persie próbálkozott, de a szlovén kapus megint védett.

Armero és Aaron Ramsey küzdenek a labdáért az Udinese-Arsenal BL-selejtező visszavágón a rájátszásban a Friuli Stadionban 2011 augusztusában

Egy perccel később Di Natale az alapvonalról kotorta az Arsenal kapujára a labdát (miután az Vermaelen kezéről elépattant), de Szczesny zárta a szöget, és védeni tudott.

A 39. percben aztán már nem tudott menteni a lengyel hálóőr, amikor Di Natale a bal kapufára fejelte a játékszert, ami onnan a hálóba pattant. (1-0)

Az első félidő már nem hozott komoly eseményeket, a másodikban pedig viszonylag gyorsan egyenlített, amivel gyakorlatilag el is dőlt a továbbjutás. Gervinho megint szép cselekkel ment el a bal oldalon, az alapvonalról középre passzolt, ott pedig van Persie bebelsőzte a labdát. (1-1)

Az Udinesének így még két gólt kellett volna lőnie, és az elsőre volt is esélyük a hazaiaknak. Egy szöglet után Vermaelen kezére pattant a játékszer, amiért a játékvezető büntetőt ítélt, Szczesny azonban nagy bravúrral védeni tudta Di Natale kísérletét. Az ezt követő szögletből Danilo ollózva lőtt kapura, de a lengyel hálóőr megint védett.

A 69. percben aztán végképp eldőlt minden kérdés: Walcott vezethette Handanovicra a labdát, és kissé a bal oldalról magabiztosan a kapu jobb oldalába lőtt. (1-2)

A következő időszak a sárga lapokról szólt, amikkel a nem túl erélyes játékvezető a néha kicsit durvábban odalépő játékosokat igyekezett fegyelmezni.

A hajrá kezdetén az Arsenal két lapos lövéssel próbálkozott, de Handanovic mindkétszer védeni tudott. Az utolsó percekben az Udinese vezetett még néhány elkeseredett támadást, de újabb gól nem született, így az Ágyúsok jutottak a Bajnokok Ligája főtáblájára.

Bajnokok Ligája-selejtező, rájátszás, visszavágó
Udinese-Arsenal 1-2 (1-0)
Udinese: Handanovic - Ekstrand, Benatia (Pasquale 87.), Danilo, Neuton - Isla (Denis 83.), Badu, Asamoah, Armero - Di Natale, Pinzi (Fabbrini 63.)
Arsenal: Szczesny - Sagna, Djourou, Vermaelen, Jenkinson - Song, Frimpong (Rosicky 46.) - Walcott (Arsavin91.), Ramsey, Gervinho (Traoré 86.) - van Persie
gólszerző: Di Natale (39.), illetve van Persie (55.), Walcott (69.)
Továbbjutott az Arsenal kettős győzelemmel, 3-1-es összesítéssel.

 

A Benfica az idegenben elért döntetlenje után hazai pályán Witsel ollózásával szerzett vezetést, majd a hajrában már 3-0-ra is vezetett a holland Twente ellen, azaz viszonylag simán jutott tovább annak ellenére, hogy a vendégek az utolsó percekben még szépítettek.

A Viktoria Plzen meglepetésre szerzett 3-1-es előnyt idegenben, de hátrányból fordítva hazai pályán is nyerni tudtak a csehek, azaz mindenképp megérdemelten búcsúztatták az előző szezonban nyolcaddöntős szereplésével történelmet író Köbenhavnt.

Szabics Imre kezdőként végigjátszotta a BATE Boriszov elleni visszavágót, de sok öröme nem lehetett a találkozóban, hiszen hazai pályán szenvedtek 2-0-s vereséget, és ezzel búcsúztak a BL további küzdelmeitől, az Európa Ligában folytathatják a nemzetközi szezont.

Bajnokok Ligája-selejtező, rájátszás, visszavágók
Benfica-Twente 3-1 (0-0)
gólszerző: Witsel (46., 66.), Luisao (59.), illetve Ruiz (85.)
Továbbjutott a Benfica 5-3-as összesítéssel.
Viktoria Plzen-Köbenhavn 2-1 (0-1)
gólszerző: Bakos (68.), Duris (90+3.), illetve Bolanos (32.)
Továbbjutott a Viktoria Plzen kettős győzelemmel, 5-2-es összesítéssel.
Sturm Graz-BATE Boriszov 0-2 (0-1)
gólszerző: Volodko (36.), Simic (69.)
Továbbjutott a BATE Boriszov 3-1-es összesítéssel.