Magyar foci

Lezárult a Várszegi-korszak, tulajdonosváltás az MTK-nál

  • MTI/hatharom

16 év után Várszegi Gábor és a Fotex-csoport új tulajdonosoknak adta át az MTK-t. Negyven százalékban az anyaegyesület, azaz az MTK SE, harminc százalékban az MTK Hungária FC, húsz százalékban Domonyai László, az MTK Budapest Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója, tíz százalékban pedig Tamási Zsolt, a Sándor Károly Akadémia igazgatója lett tulajdonos.

Amint az a keddi, agárdi sajtótájékoztatón elhangzott, a jövőben igazgatótanács felel a futballklub ügyeiért, ennek vezetője Deutsch Tamás, az MTK SE elnöke lesz.   

Domonyai László elmondta, hogy az ügylet pénzügyi részleteit nem hozzák nyilvánosságra, ugyanakkor a Népszabadság kedden arról számolt be, hogy Várszegi egyelőre egy jelképes összegért adta át a tulajdonjogot, hogy aztán az egyesület hosszú távú, évtizedes távlatú szerződés alapján fizessen érte. Ezzel kapcsolatban Domonyai az MTI érdeklődésére csak annyit árult el, hogy amikor a Várszegi-féle Fotex-csoport 2008-ban Luxemburgba tette át székhelyét, az üzletember azt mondta, az arra általa alkalmasnak ítélt személyeknek egy forintért adná át a zrt. irányítását

Várszegi Gábor 16 évig volt az MTK labdarúgóklubjának tulajdonosa, ez idő alatt négy bajnoki címet, három Magyar Kupa-győzelmet és két Szuperkupa-diadalt ünnepelhetett a kék-fehér csapat. Domonyai László emlékeztetett: Várszegi Gábor többek között először honosította meg Magyarországon a profi klubok modelljét, az ő vezetése alatt elsőként érkezett világhírű edző Magyarországra Henk ten Cate személyében. 2001-ben létrehozták a Sándor Károly Akadémiát, amelyből azóta 50 profi futballista került ki, és 20-an szerződhettek külföldre.

Az MTK közleménye:

"Egy rendkívül sikeres korszak zárult le klubunk életében. Az elmúlt 16 esztendőben négy bajnoki címet, három Magyar Kupa-győzelmet és két Szuperkupa-győzelmet gyűjtött be labdarúgó csapatunk. 2001 óta működik a Sándor Károly Akadémia, mely több mint 50 labdarúgót adott a profi élvonalnak. A növendékek közül húszan igazoltak külföldre, többek között a Liverpool, a Tottenham, a Manchester City és az Inter csapataiba. Az U19-es válogatott Eb-bronzérmében 12, az U20-as vb-bronzérem megszerzésében 9 játékosunk vett részt. Kétszer is előfordult, hogy az MTK minden csapata aranyérmes lett a bajnokságban.

Az MTK rendkívül sokat köszönhet Várszegi Gábor tulajdonosnak, aki profi klubot csinált az MTK Sportegyesületből. A számtalan felsorolt siker mellett elsőként hozott világhírű edzőt Magyarországra Henk Ten Cate személyében (Barcelona, Chelsea, Ajax, Panathinaikosz). A nagy múltú klubok közül az MTK elsőként honosította meg a női labdarúgást, és elsőként hozott létre labdarúgó akadémiát, mely szeptember 1-jén ünnepli tizedik születésnapját, és amely mára egy világhírű labdarúgó iskola lett. 2008-ban a volt akadémisták alkotta MTK Európa legfiatalabb átlagéletkorú csapataként nyerte meg a nemzeti bajnokságot.

Az MTK köszöni Várszegi Gábornak ezt a fantasztikus 16 évet!"

Várszegi Gábor és a Fotex-csoport új tulajdonosoknak
adta át az MTK-t, a következő arányban:
40 % MTK SE (elnök: Dr. Deutsch Tamás)
30 % MTK Hungária FC (elnök: Bukor Ferenc)
20 % Domonyai László (az MTK Budapest Zrt. vezérigazgatója)
10% Tamási Zsolt (a Sándor Károly Akadémia igazgatója)
   
A tulajdonosok alkotta igazgatótanács elnöke Dr. Deutsch Tamás.