Cselgáncs-vb

Csernoviczki vigaszágra került, Ungvári kiesett

  • MTI

A 48 kg-ban érdekelt Csernoviczki Éva a vigaszágon folytatja a küzdelmeket, míg a 66 kg-os Ungvári Miklós nyolcaddöntős vereségével kiesett a párizsi, olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokság keddi nyitónapján.

Csernoviczki, a tatabányaiak háromszoros Eb-ezüstérmese az örmény Gajane Artyanjan és a szenegáli Mame Seydi után a hazai közönség előtt szereplő Laetetia Payet-vel csapott össze. Három és fél perc elteltével az Eb-harmadik ellenfelet másodszor intették, így a magyar dzsúdós jukóval vezetett. A francia azonban fél perccel később a szőnyeg szélén kivitelezett bokadobással kiegyenlített, így - bár a csengetés pillanatában Csernoviczki még dobott egyet - jöhetett az aranypontig tartó hosszabbítás. Ebben Payet passzívan mozgott, a bírók kétszer is összegyűltek tanácskozni, majd másodjára figyelmeztették őt, ami már a magyar győzelmét jelentette.

Csernoviczki a tíz perccel későbbi negyeddöntőben a brazil Sarah Menezesszel találkozott, akit eddigi egyetlen meccsükön legyőzött a pekingi olimpián. A dél-amerikai vb-harmadik gyorsan visszavágott a vereségért, ugyanis mindössze 18 másodperc elteltével ippont érően vitte földre a magyart, aki így a bronzéremig tartó vigaszágra jutott. Ott elsőként a kínai Vu Su-ken (Wu Shugen) vár rá.

Kevesebb szerencséje volt Ungvárinak: az MTK-Erzsébetváros háromszoros Európa-bajnoka és háromszoros vb-bronzérmese harmadik meccsén, a legjobb 16 között az Eb-második azeri Tarlan Karimovval szállt szembe, akit megvert áprilisban az isztambuli Eb döntőjében. A kaukázusi dzsúdósnak is összejött a reváns, ugyanis a bíró két percen belül háromszor is intette a magyart, aki ezzel vazaaris hátrányba került. A hátralévő időben az ellenfél ügyesen vette elejét az Ungvári specialitásának számító földharcnak, "ölte" a dzsúdót, s végül őt hirdették ki győztesnek.

Ungvári a találkozó után a ruhájára panaszkodott, de nyilatkozni egyelőre nem kívánt.