Válogatott szemmel

Koltai Tamás és Fehér Zoltán teljesítményét is jónak látta Csábi József

A magyar válogatott szakmai stábja szokás szerint folyamatosan figyelemmel kíséri a magyar bajnokságot is, amikor idejük engedi, és nem külföldön pásztázzák a kerettagokat, személyes tapasztalatokat gyűjtenek az NB I-es mérkőzésekről.

Csábi József a Ferencváros és az Újpest előretörését várja

A magyar válogatott szakmai stábja szokás szerint folyamatosan figyelemmel kíséri a magyar bajnokságot is, amikor idejük engedi, és nem külföldön pásztázzák a kerettagokat, személyes tapasztalatokat gyűjtenek az NB I-es mérkőzésekről.

Egervári Sándor (Videoton-Pécs), Kenyeres Imre (Paks-Győr) és Csábi József (Pápa-Debrecen) a 6. fordulóban is ellátogatott egy-egy pályára, hogy aztán a hét elején közösen megbeszéljék a látottakat. Ezúttal Csábi József adott gyorsjelentést a fordulóról, megosztva véleményét a hatharom.com olvasóival:

"Bár a játék egyes elemei azt mutatták, hogy Zalaegerszegen illetve a Vasasnál történt némi elmozdulás a holtpontról, az összképet tekintve úgy gondolom, továbbra sem oldódtak meg a problémák a két klubban. A gondok persze más-más összefüggésben jelentkeznek, ami közös, és a tabelláról is leolvasható, az a gyenge bajnoki szereplés. A Videoton hozta a kötelezőt, bár ezzel a kifejezéssel mostanában óvatosan kell bánni, és most nem csak a fehérváriakra gondolok. A helyzetek alapján a gólkülönbséget sem tartom túlzottnak, a pécsiek ezúttal főleg védekezésben nem tudták hozni azt a formájukat, aminek köszönhetően öt fordulón át veretlenek maradtak. Bevallom, meglepett a Honvéd sima veresége, pláne úgy, hogy vezetett Kecskeméten. A kispestieknek eddig több mérkőzését láttam, most talán nem voltak annyira pontosak és összeszedettek, mint korábban. Persze az ellenfélen is sok múlik, az biztos, hogy Kecskeméten egyik csapat sem mehet tutira, még az egy pontért sem. Kollégám, Kenyeres Imre Paksra utazott, ahol elmondása szerint a Győr szinte semmiben nem változott, nagyon jó passzban van, egységes, hétről-hétre képes ugyanazon a magas szinten teljesíteni, ahogyan elkezdte a szezont. A két válogatott kerettag, Koltai Tamás és Fehér Zoltán is jó teljesítményt nyújtott, Tomi a múlt heti gólja után most gólpasszt adott, az pedig, hogy az ETO hátul stabil és mindössze négy gólt kapott eddig a csapat, Zoli védőmunkáját is dicséri."

A válogatott pályaedzője a személyes ismeretség miatt külön kiemelte a somogyi rangadót, Kispesten ugyanis több mint egy évig segítője volt a Honvéd akkori, a Kaposvár jelenlegi vezetőedzőjének, Sisa Tibornak.

"Számomra a forduló meglepetése volt a Siófok-Rákóczi meccs, legalább is, ami a végeredményt illeti. Mivel nem láttam a mérkőzést, az ott történtekről sem tudok véleményt mondani, Sisa Tibi arca és hangja azonban tökéletesen tükrözte, hogy valóban nagyon megviselhette a találkozó. Kispesten együtt dolgoztam vele, ismerem a lelkivilágát, tudom, mit érezhetett, amikor a meccs után nyilatkozott. Ami a Siófokot illeti, mindenképpen figyelemre méltó az utóbbi három eredménye, döntetlen a tavalyi bajnok és ezüstérmes ellen, most pedig egy biztos győzelem a megyei derbin. A két vasárnapi mérkőzésről annyit mondanék, és remélem, ezzel senkit sem bántok meg, hogy nagyon jót tenne a bajnokságnak, meg úgy összességében a magyar futballnak, ha a Ferencváros és az Újpest mielőbb magára találna, és méltó vetélytársa lenne a legjobbaknak. A Diósgyőrt és a Haladást természetesen dicsérni kell, hiszen a két nagy múltú csapat otthonában bátran, győzelemre játszva futballozott."

Csábi József elmondta még, hogy továbbra is kiemelten figyelik azokat a játékosokat, akik tartósan jól teljesítenek csapatukban. A válogatott szempontjából kategorizálják a futballistákat, a szűkebb és a bő keret mellett (vagy inkább után) van az a szint, ha úgy tetszik az utolsó lépcsőfok, amelynek átlépése esetleg meghívót jelenthet a szövetségi kapitánytól. Mészáros Norbert, Gosztonyi András, Lovrencsics Gergő és társai tehát tagjai annak a csoportnak, amelyikből ha úgy adódik, egy-két futballista bármikor közel kerülhet a válogatotthoz.

A hétvégén a 7. fordulóval lezárul a bajnokság első szakasza, a svédek és a moldávok elleni Eb-selejtezők miatt ugyanis két hét szünet következik. Hétfőtől már az a Telki edzőközpont lesz fókuszban, ahol az utóbbi esztendők legfontosabb felkészülése vár a válogatottra.