Férfi vízilabda

Kemény Dénes irányítja a világválogatottat, amely új szabályok szerint száll a vízbe

Kemény Dénes irányítja a férfi vízilabdázók világválogatottját, amely Franciaország legjobbjaival küzd meg szeptember 10-én Marseille-ben.

Kemény Dénes irányíthat a partról - Fotó: AFP

Franciaország-Világválogatott gálamérkőzést rendeznek - méghozzá új szabályokkal - szeptember 10-én Marseille-ben, a fennállásának 90. évfordulóját ünneplő CN Marseille otthonában. A világsztárokat a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Kemény Dénes irányítja a partról. A rendezvény ötletgazdája és szervezője a 9 éve Franciaországban élő és pólózó Tromler Miklós.

"A legfontosabb talán az, hogy kisebb, 25 méter hosszú lesz a pálya. Kisebb a labda is, de a kapu mérete nem változik. A jelenlegi hat helyett csak öt mezőnyjátékos lenne egy időben vízben csapatonként.  A kiállítások nem 20 másodpercesek lesznek, hanem csak annyi büntetés sújtja majd az érintett játékost, hogy ki kell úsznia a "ketrecbe" és máris jöhet vissza. Még nem végleges, de elképzelhető, hogy semmilyen hagyományos "fault" nem lesz, vagyis a játék folyamatossága érdekében csak kirívóan durva szabálysértés esetén fújna a bíró, s ez esetben következne az imént említett rövid kiállítás. Nem cél a sportág gyökeres megváltoztatása, de jó lenne, ha a vízilabda látványos elemei jobban érvényesülnének, ezek mostanában jócskán a fizikai, az úszás- és a taktikai elemek mögé szorulnak. A felsorolt módosításokkal nem csak azt lehetne elérni, hogy a néző ne fogadjon értetlenül bírói ítéleteket, hanem egyúttal a játékvezetők beavatkozási, befolyásolási lehetősége is csökkenne" - számolt be a vlv.hu-nak a szabálymódosításokról a pólós.

A világválogatottba két magyar kapott meghívást: a pekingi olimpiai bajnok Varga testvérpár, Dániel és Dénes.