NB I előzetes

Kettős játszma Újpesten

  • Göbölyös János

Vasárnap két mérkőzéssel folytatódik az OTP Bank Liga 6. fordulója. Először a múlt héten Kaposváron az első pontját megszerző Újpest fogadja a Pápa veretlenségét megszakító Diósgyőrt.

Újpesten mostanában izgalmasabb események zajlanak a klubházban, mint a pályán. A múlt héten kiadott közlemény szerint dr. Bartha Csaba mégis marad a helyén, az előzetes letartóztatásból szabadlábra helyezett tulajdonos ugyanis nem fogadta el az ügyvezető lemondását. A Megyeri úton tehát Leo Beenhakkernek továbbra is együtt kell dolgoznia Barthával, azaz a két vezető között kialakult nézetkülönbség ismét hivatalos formát öltött…OTP Bank Liga 6. forduló
Újpest FC–Diósgyőri VTK
Szusza Ferenc Stadion, 08.21., vasárnap, 16.00 (M1) 
Vezeti: Kovács J. Zoltán (Albert I., Szalai D.)
Hathárom-tipp: 1


Ez történt fent, lent az edzőpályán pedig a Kaposváron szerzett gólok, és az ezzel járó pontszerzés idézett elő nagyobb mozgolódást a korábbinál. A hangulat ha nem is hágott a tetőfokára, de mindenképpen nyugodtabb, mint a nullás teljesítményt hozó első négy fordulót követően.    
- A csapat Kaposváron megmutatta, hogy lelkileg erős játékosok alkotják a keretet, hiszen négy vereség után az ellenünk megítélt büntető, a kiállítás és Fehér Csaba sérülése után sem omlottunk össze, hanem kiélezett helyzetben felálltunk a padlóról – értékelte a Rákóczi elleni pontszerzést Zoran Szpisljak, a lilák tíz napja kinevezett vezetőedzője az ujpestfc.hu-n. – Megfelelő koncentrációval, sok futással játszottunk, és csapatként egységesen tudtunk küzdeni. Nagyon kellett az első félidőben Balajcza bravúrja, amellyel meccsben tartotta a csapatot, és magabiztossága átragadt először a védelemre, majd a középpályára és Rajczira is. Kis szerencsével akár három pontot is szerezhettünk volna. Ez a döntetlen úgy érzem nagyon sokat jelentett, magabiztosabbnak és oldottabbnak láttam most a játékosokat. A Diósgyőr erős csapat, kielemeztük a Ferencváros valamint a Videoton elleni idegenbeli bajnokiját is. Több kreatív, technikás spanyol futballista játszik ellenfelünknél. Emellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy a Diósgyőrön újoncként sokkal kevesebb a teher, hazai pályán nagyon veszélyes, idegenben viszont bátran, felszabadultan játszhat. Maximális figyelemre van szükség, hiszen olyan játékosok alkotják a DVTK-t, akik azonnal kihasználják, ha az ellenfél nem koncentrál

Újpesten egyébként összeállítható egy virtuális csapat, amely jelenleg így fest (kapus nélkül): Szokol, Vermes, Takács, Kiss – Fehér, Rubus, Remili, Litauszki – Balajti, Rajczi. A hiányzók együttesében sérültek, gyógyulófélben lévők és eltiltottak szerepelnek, a névsor talán adhat némi magyarázatot (de nem felmentést) arra, hogy miért is tart ott a csapat, ahol…

Diósgyőrben nincs zűr, zavarról meg végképp nem lehet beszélni. A borsod online-nak nyilatkozó Benczés Miklós először az ellenfélről beszélt, majd elmondta, hogy a jobb helyzetkihasználásban látja a még sikeresebb szereplés kulcsát:
- Az edzőváltást követően a pontszerzéssel elmozdult a holtpontról az Újpest, méghozzá úgy, hogy kettős emberhátrányban fejezte be a meccset, ebből bizonyára tudott építkezni ezen a héten – kezdte a DVTK vezetőedzője. – Persze, a gondok ezzel az egy pont begyűjtésével nem oldódtak meg, hogy mást ne mondjak, a két eltiltottjukra, Rajczira és Szokolra nem számíthatnak, és ahogy hallani, sok a sérültjük, bár szerintem az, hogy kire számíthatnak, egészen pontosan csak a meccs előtt fog kiderülni. De ezzel nekünk kevésbé kell foglalkoznunk, a lényeg, nem szabad, hogy az Újpest gyengébb kezdése elaltasson minket. A legutóbbi meccsen csak pontrúgások után voltunk eredményesek, ezzel nem azt akarom mondani, hogy ez baj. Egyáltalán nem az, nem bánnám, ha ez tovább folytatódna, viszont elsősorban azt várnám, hogy a kidolgozott helyzeteket értékesítsük.

Forma-index *
Az elmúlt öt forduló alapján
ellenfél eredmény pontszám
ÚJPEST      
Hapoel Ironi Rison 3-1 2  
Győr 0-1 0  
Siófok 0-2 0  
Paks 0-2 0  
Kaposvár 2-2 1,25  
Aktuális forma-index*   0,65  
DVTK      
Zalaegerszeg 4-1 2  
Ferencváros 1-1 1,25  
Kecskemét 1-2 0  
Videoton 0-2 0  
Pápa 2-0 2  
Aktuális forma-index*   1,05  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0 (1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)