Kajak-kenu vb

Csipes Tamara 5000 méteren is világbajnok

  • VNA

A pénteki 1000 méteren aratott sikere után vasárnap a leghosszabb távon, 5000 méteren sem talált legyőzőre Csipes Tamara, aki a magyar csapat ötödök elsőségét szerezte Szegeden.

A női kajakosok 5000 méteres versenyében is volt kiért szurkolni, Csipes Tamara - friss szegedi világbajnokunk - révén ugyanis igazi aranyesélyessel szállt vízbe a magyar csapat. A népes mezőnyben az első kör már alaposan megrostálta a kajakosokat, hiszen az első ezer méter végére már csupán négyen maradtak az élen. A fehérorosz Maryna Paltaran diktálta a tempót az élen, Csipes mellett pedig a brit Lani Belcher és a portugál Beatriz Gomes ment még vele. Utóbbi versenyző a második ezer méteren leszakadt, így maradtak csupán hárman az élen.

A harmadik kör végére a dobogós helyek kérdése már eldőlni látszott, ekkorra ugyanis a Csipes-Belcher-Paltaran hármas előnye tetemesre nőtt. A kajak egyesek 1000 méteres távján pénteken vb-elsőséget szerző Csipes végig a harmadik helyen haladt, úgy tűnt, hogy tudatosan választja a fehérorosz rivális farvizén történő evezést. Az utolsó kör túlsó egyenesében aztán Csipes iramot váltott és elment a fáradó Paltaran mellett. Erre a váltásra a brit Belcher is reagált, aki az utolsó 500 méteres egyenesre fordulva még ott tudott maradni Tamara mögött.A hajrá aztán meglehetősen simán alakult, hiszen a magyar kajakos sokkal gyorsabb volt ellenfelénél, így a tomboló szegedi közönség azt ünnepelhette, hogy Folláth Viven 2010-es sikere után ismét magyar versenyző, ezúttal Csipes Tamara nyerte meg az 5000 méteres versenyt. A brit Belcher lett a második végül és Paltaran révén a fehéroszoknak is jutott egy bronzérem.

"Ez volt a taktika. Szerencsére az elején jól tudtam helyezkedni, három versenyző vizén tudtam haladni, így tartalékoltam az erőmet. Volt egy-két pillanat, amikor a portugál versenyző bezavart a kanyarnál, de szerencsésen jöttem ki ezekből a helyzetekből. Sokat nem készültem erre a számra, hetente egyszer edzettünk a tavalyi világbajnok Folláth Viviennel, akinek hatalmas része van ebben a világbajnoki címben" – mondta a parton Csipes Tamara. Három egykori magyar versenyző is az élmezőnyben végzett a futam során, az amerikai Zur Fazekas Krisztina a negyedik, a spanyol színekben versenyző Hegyi Zomilla pedig a hatodik helyen zárta az 5000 méteres távot. Az idén már bolgár színekben kajakozó Faldum Bereniké a 14. helyet szerezte meg a 25 célba érkező között.