Kajak-kenu vb

A jó gyúró aranyat ér

  • VNA

A kajak-kenu világbajnokság alatt a magyar csapat gyúrópadján non-stop folyik a munka. Három gyúró Klenyán Tamás, Illés Roland és Molnár Tamás segíti, kezeli legjobb kajakosainkat és kenusainkat.

A szegedi világbajnokság honlapjának szerkesztői a magyar csapat gyúróit látogatták meg, akiknek a munkája a vb-befejező napjához érkezve hatványozottan válik fontossá.

- Huszonnégy órás a program?
- Gyakorlatilag igen – mondja Klenyán Tamás, aki hivatalosan tíz, összességében tizennégy éve van már a magyar kajak-kenu válogatott mellett. – Minden futam előtt kapnak a versenyzők egy bemelegítő, a nap végén pedig egy regeneráló gyúrást. Ha extra igény van, természetesen azt is teljesítjük a fiúkkal.

A magyar csapat gyúrói munka közben
- Mennyi krém, anyag fogy egy-egy világbajnokságon?
- Körülbelül huszonöt tubus krémet fogyasztunk el. Hat különböző bemelegítő krémmel dolgozom, erősebbel, gyengébbel, ki-ki hogy szereti. Van, aki keverteti a krémeket. Az elmúlt évek során megtanultuk már, hogy kinek mire van szüksége.

- Gondolom, ez lelki értelemben is értendő, hiszen az edzők mellett önök azok, akik a futam előtt szinte az utolsó pillanatig a versenyzőkkel vannak…
- Igen, ezt is kitapasztaltuk már. Egymásra hangolódtunk a versenyzőkkel. Van, akit hagyni kell koncentrálni, elmélyülni, van, akiben oldani kell a feszültséget. Ilyenkor szoktam azt mondani, hogy a masszőr fehér ruhában masszírozza az embert. Én gyúró vagyok, aki, ha kell. meghallgat, ha kell elhallgat, felvarrja a szponzorit a mezre vagy éppen vizet hoz. És nekem elég annyi: Köszi Menya!