Kajak-kenu vb

40.000-en voltak a szegedi vb-n, 25 ország szerzett érmet

  • VNA

Közvetlenül a váltó számok döntői előtt tartotta meg a szegedi kajak-kenu világbajnokságot értékelő sajtótájékoztatóját a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) elnöke, José Perurena López.

Abszolút elégedett a szegedi kajak-kenu világbajnoksággal a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) elnöke, José Perurena López, aki a váltó számok előtt a vb-sajtóközpontjában összesereglett újságíróknak értékelte az eseményt. A szervezet elnöke szerint különleges világbajnokságon van túl Szeged, hiszen a sajtóakkreditációk számát tekintve rekordot döntött az esemény, a szervezők számára pedig a 94 ország több mint ezer versenyzőjének menedzselése nem volt könnyű feladat, főleg annak tökérben, hogy a vb-t visszamondó franciaországi Vichy miatt alig egy év állt rendelkezésre. A sportág fejlődése szempontjából komoly előrelépést jelent az a tény, hogy a Szegeden is látott parakajak és parakenu számok felkerültek a 2016-os riói paralimpia programjába. Az elnök úr külön kitért a 200 méteres versenyekre is, amely már Londonban része lesz az olimpiai programnak, a nőknél több, mint ötvenen indultak ebben a számban, ami jól jelzi a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felé is a legrövidebb számok létjogosultságát.

A női kenu számok is rohamtempóban fejlődnek, amelyet az ICF is igyekszik elősegíteni. Érezhető volt a változás a színvonalban a 2010-es poznani vb-hez képest, amely annak is köszönhető, hogy a vb előtt az ICF égisze alatt tizenkét edzővel 65 női kenust oktattak Szegeden. Ez volt az első világbajnokság, amelynek valamennyi döntőjét élőben közvetítette az Eurosport, az új technikai fejlesztéseknek köszönhetően pedig a sportág közelebb került a nézőkhöz. Az ICFelnöke ennek kapcásn külön kiemelte a televíziós képeket is, amelyek a világ minden tájára eljuttatták ennek a sportágnak a szépségeit.

A sajtótájékoztatón szintén részt vett dr. Baráth Etele az MKKSZ elnöke, aki az MTI kérdésére elmondta, hogy a szombati és vasárnapi döntők folyamán 16-16.000 néző volt kint a Maty-éri pályán, az egész hétvégén pedig közel 40.000-en voltak kíváncsiak az idei esztendő egyik legfontosabb hazai sporteseményére. Számos pozitív vonatkozása volt az ötnapos versenynek, amelyből Baráth Etele a remek hangulatot és a versenyzők közötti sportszerű küzdelmet emelte ki, mint a világbajnokság egyik legfontosabb hozadéka. A világbajnoki mezőny erősségérfe jellemző, hogy összesen 15 ország szerzett aranyérmet, 25 nemzet ért el dobogós helyezést és a résztvevő 94 nemzet harmada (34) ért el 1-6. helyezést Szegeden.