Kajak-kenu vb

Bárcsak tudnék magyarul! - van Koeverden

  • VNA

Pályafutása egyik legérzelmesebb győzelmét aratta Adam van Koeverden a szegedi versenyen, magyar édesanyja a helyszínen tekintette meg a futamot.

Másodszor lett világbajnok a kanadai Adam van Koeverden, aki a kajak egyes ezer méteren aratott győzelme után felszabadultan ünnepelt a dobogó legfelső fokán. Az éremátadás után a 2004-es athéni olimpián győztes Koeverden a hatharom.com kérdéseire válaszolt:

- Köztudott rólad, hogy magyar felmenőkkel rendelkezel, emiatt örültél ennyire felszabadultan?
- Az ember minden sikernek örül, de ez a mostani tényleg különleges számomra. Itt van a helyszínen édesanyám is, aki magyar és aki miatt most minden pillanatát élvezni akarom a világbajnokságnak. Tudom, hogy ezek a pillanatok el fognak múlni és nemsokára már csak emlékek lesznek, ezért akarok most mindent magamba szívni olyan intenzíven, amennyire csak lehet. Nagyon sajnálom, hogy nem tudok magyarul, most tényleg nagyon jó lenne édesanyám nyelvén nyilatkozni.

- Akkor nekem is könnyebb dolgom lenne a kérdések feltevésével...
- Tudom (teszi hozzá magyarul Koeverden)

- Több, mint három másodperccel győztél, ami igen ritkán fordul elő a férfi kajakosok mezőnyében, minek köszönhető mindez?
- Egyszerűen jó formában voltam, szinte száguldottam a vízen.

- Jövőre olimpia lesz Londonban, ez lesz az utolsó nagy világversenyed?
- Nem tudom, hogy mit hoz a jövő, iszonyatosan élvezem a kajakozást, így nem tudom meddig folytatom még. Azt sem tartom kizártnak, hogy még 2016-ban Rióban is ott lehetek a mezőnyben.

- Kanadai szemmel nézve mennyire lesz, lehet más a londoni olimpia, mint volt a legutóbbi vancouveri?
- Nyilván nem lesz akkora felhajtás, mint volt két évvel ezelőtt a hazai rendezésű téli olimpia és nem is fogunk 14 aranyérmet nyerni.

- Egyet közülük te is megszerezhetsz Londonban...
- Igen, azon leszek, hogy sikerüljön.