Kajak-kenu vb

Tűzoltóautó és rock and roll a megnyitón

  • MTI

A szerda esti ünnepélyes megnyitóval hivatalosan is kezdetét vette az idei év egyik legfontosabb hazai sporteseménye, a szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokság. Az idén 80 éves Szegedi Szabadtéri Játékok színhelyén, a Dóm téren látványos gálaműsorral köszöntötték a résztvevőket a szervezők.

"Magyarország és az idén 70 éves Magyar Kajak-Kenu Szövetség nevében szeretettel köszöntök mindenkit a 39. sprintvilágbajnokság megnyitóján. - kezdte beszédét Baráth Etele, az MKKSZ elnöke, aki megköszönte a nemzetközi szövetségnek a rendezés lehetőségét, és kiemelte: a versenynek külön rangot ad, hogy a jövő évi, londoni olimpia kvótái közül 176 sorsa itt dől el. - Sokak számára ez várhatóan egy fontos és győztes lépés lesz a londoni olimpia felé, mások viszont egy tisztességes nagy verseny fantasztikus emlékével fognak hazatérni, egy életre szólóan azzal a jó emlékkel, hogy megtettek mindent a sikerért, de most voltak jobbak náluk. Ne felejtsük el, hogy 1998-ban, majd 2006-ban a mostani vb szervezői saját maguknak tették magasra a lécet. Az akkori versenyeket, a maguk idejében, a legszervezettebb és hála a közönségnek, legjobb hangulatú kajak-kenu viadalokként tartották számon, de mi nem szerénykedünk, az akkori sikereket készülünk felülmúlni. A sportág nemzetközi szinten ugrásszerű fejlődésen ment keresztül az elmúlt öt évben. Már régen nem arról van szó, hogy 6-7 nemzet versenyzői csatáznak az érmekért. Bízom benne, hogy az idei vb szolgálni fogja a folyamatosan fejlődő sportág és a nemzetközi szövetség világméretű törekvéseit. Sportszerű versenyzést és sikeres szereplést kívánok minden rajthoz állónak, és jó szórakozást a szurkolóknak, akik kilátogatnak a pályára, vagy a televíziós közvetítés segítségével követik az eseményeket!"
   
José Perurena López, a sportágat irányító ICF elnöke úgy fogalmazott: Szeged gyönyörű város, a kajak-kenu történetének része. "Idén a Maty-éren a legjobbak legjobbjai versenyeznek. Sok sikert minden sportolónak ezen a fontos viadalon, ezennel a világbajnokságot hivatalosan is megnyitom" - mondta a spanyol sportvezető.
   
Botka László polgármester büszke arra, hogy Szeged már harmadszor adhat otthont a kajak-kenu vb-nek. Hozzátette: "a vizek városa, bajnokok városa, a kajak-kenu magyarországi fővárosa. Ígérhetem, hogy jó házigazdák és szíves vendéglátók leszünk".
   
A megnyitón részt vett Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára is.
   
Az ünnepség rendezője ezúttal is Toronykőy Attila volt, aki a 2006-os vb nagysikerű megnyitója mellett a 2008-as ifjúsági és U23-as Európa-bajnokság, valamint a 2010-es sárkányhajó-vb megnyitójának megálmodója is volt.

A Barta Dóra koreografálta mintegy egyórás, sokszínű, fiatalos, pörgős műsor igazodott a vb szlogenjéhez, vagyis a kajak-kenu rock and rollhoz, több világhírű pop- és rocksláger is felcsendült, de emellett elhangzott Liszt Ferenc II. Magyar Rapszódiája és a Sámson és Delila című operából a Csók ária is Wiedemann Bernadett előadásában. A gigantikus díszletek között a program egyik csúcspontja a Rippel-fivérek szereplése volt, ők extrém akrobatikus bemutatóval kápráztatták el a közönséget. A Szeged Táncegyüttes egy botos táncot adott elő, ezúttal stílusosan evezőkkel, de megfordult a színpadon egy lovas kocsi, egy tűzoltóautó és egy katonai dzsip is. A műsort tűzijáték zárta.
   
A világbajnokság küzdelmei - az előfutamokkal - csütörtökön 9 órakor rajtolnak a Maty-éri pályán.