NB I előzetes

Elek Ákos gátszakadásban bízik Siófokon

  • Göbölyös János

Szerdán pótolják az OTP Bank Liga első fordulójából a fehérvári klub kérésére elhalasztott Siófok-Videoton mérkőzést.

Szerdán pótolják az OTP Bank Liga első fordulójából a fehérvári klub kérésére elhalasztott Siófok-Videoton mérkőzést

OTP Bank Liga 1. forduló (elhalasztott mérkőzés)
BFC Siófok-Videoton
Siófok, 08.17., szerda, 19.00
Vezeti: Farkas Ádám (Kelemen A., Butkai Zs.)
Hathárom-tipp: 2
Nem nyerni jár a Videoton Siófokra. Legutóbb tizennégy éve sikerült a fehérváriaknak legyőzni szerdai ellenfelüket a Balaton-parti városban, ha tehát valami, ez mindenképpen piszkálhatja a bajnok játékosainak önérzetét. Aztán van még egy sorozat, ami sokkal inkább zavarhatja őket, idén március 12-e óta bajnoki mérkőzésen vendégként nyeretlen a csapat, ez pedig szűken számolva is tizenöt fordulót jelent. Van tehát restanciája Paulo Sousa együttesének, nem beszélve arról, hogy a mostani szezonkezdet is akadozik, a négy forduló alatt elvesztett hat pont soknak tűnik.

A Siófokot – hasonlóan a tavalyi teljesítményéhez – a rapszodikussága teszi kiszámíthatatlanná, és veszélyessé, kérdés, szerdán melyik arcát mutatja a gárda. Ha a legutóbbit, amikor Paksról hozott el egy pontot, akkor izzasztó percek elé néznek a fehérváriak. Horváth Károly, a siófokiak szakmai igazgatója a Nemzeti Sportban elmondta, szerinte a Videoton nem állt még össze, bár hozzátette, saját együttese sem mondható még késznek. Hogy a halasztás kedvezett-e csapatának, illetve, hogy mi a véleménye az ellenfélről, arra a következőt válaszolta:

"Ennek szakmai előnyei is voltak. Mondhatnám persze, hogy édes mindegy, mikor játszunk a bajnokkal, csakhogy ez nem fedi a valóságot. Volt időnk ugyanis alaposan feltérképezni riválisunkat, tudjuk, mire képes, melyek az erősségei és a gyengéi. Szó se róla, felemás érzéseim vannak a Videotonnal kapcsolatban. Azt vettem észre, hogy rendkívül jó képességű játékosok alkotják, a csapat viszont még nem állt össze, ahhoz ugyanis idő kell, méghozzá jó sok. Attól, hogy az öltözőben hemzsegnek a remek labdarúgók, macerás ütőképes társasággá gyúrni őket."

Horváth Károly elmondta, elégedett csapata eddigi teljesítményével, és abban bízik, hogy a tavalyihoz képest előrelépést jelent majd az idei szezon: "Boldogok vagyunk, hogy nem pusztán átszállójegyet váltottunk az élvonalba. Emelkedett a nézőszámunk, és látszik, tudunk stílusosan is futballozni. Bátran állíthatom, hogy már most üde színfoltjai lehetünk a hazai élvonalnak. Mindenkit szeretettel várunk tehát, aki kicsit is kíváncsi a háttérre."

Fehérvárott ennyire azért nem repesnek az örömtől, Paulo Sousa ráadásul nem számíthat Brandao játékára, ő ugyanis a mérkőzés eredeti időpontjában még nem volt a Videoton labdarúgója. A nemrég szerződtetett Filipe Oliveira és Paulo Vinícius Souza sem léphet pályára Siófokon, nekik ugyanis még nem érkeztek meg a papírjaik az olasz és az uruguayi szövetségtől. Mindettől függetlenül a keret bősége és erőssége azt feltételezi, hogy a fentiek hiánya nem jelenthet gondot a Videotonnak. Elek Ákos is így gondolja, bár a vidi.hu-nak adott nyilatkozatában kissé óvatosan fogalmazott ezzel kapcsolatban:

"Kellemetlen emlékeim vannak, én két meccsen játszottam eddig Siófokon, egyszer sem sikerült nyernünk – fogalmazott a válogatott középpályás. - Egy kellemes emlékem azért van, Siófokon debütáltam az NB1-ben. Sajnos kikaptunk 1-0-ra. Tavaly a szezonnyitón 1-1-et játszottunk, akkor mindenki többet várt tőlünk, és mi is magunktól. Sajnos, Debrecenben nem sikerült megszakítanunk a rossz sorozatunkat, de most mindenképpen bízunk abban, hogy Siófokon ez megtörténik, és begyűjtjük a három pontot. Az utolsó idegenbeli győzelmünk még az előző szezonban volt, a tavaszi negyedik fordulóban, ami elgondolkodtató. Meg kell találni a megoldást arra, hogy ez miért van, miért történik ez velünk. Ennek a gátnak át kell szakadnia, és akkor idegenben is sokkal sikeresebbek lehetünk. Hasonlít ez a szezon a tavalyihoz, az elején nem úgy megy a csapatnak, ahogyan kellene, de hogyha a Siófokot megverjük, akkor egy ponttal többünk lesz, mint tavaly ilyenkor."

Ebben tökéletesen igaza van Eleknek, bár ha ezt a párhuzamot nézzük, akkor a Videoton várható riválisai közül a Debrecen és a Győr sem panaszkodhat, a Lokinak ugyanis öttel, az ETO-nak tizenöttel van több, mint egy évvel ezelőtt.

Forma index (a legutóbbi öt mérkőzés alapján)
Siófok-Videoton
ellenfél eredmény pontszám
Siófok
Gloria Bistrita
3-2 2
Videoton II.
1-0 1
Pápa 0-2 0
Újpest 2-0 2
Paks 1-1 1,25
Aktuális forma-index* 1,25
VIDEOTON
Sturm Graz 3-2 3
Paks 4-0 2
Kaposvár 0-2 0
Diósgyőr 2-0 2
Debrecen 1-2 0
Aktuális forma-index* 1,40

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Forma index-számítás
Az egyes mérkőzésekért adható pontok
Bajnokok Ligája 3,0(1,50)
Európa Liga 2,5(1,25)
NB I 2,0(1,00)
Magyar Kupa 2,0(1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0(1,00)
Szuperkupa 1,5(0,75)
Ligakupa 1,0(0,50)
Egyéb hazai 1,0(0,50)