Universiade

Cseh aranyérmes 200 vegyesen

  • MTI

Aranyérmet nyert 200 méteres vegyesúszásban Cseh László a kínai Sencsenben (Shenzhen) zajló Universiadén, az egyetemista és főiskolás sportolók világjátékán.

Cseh László a második aranyérmét nyerte az Universiadén

A magyar küldöttség szerdai tájékoztatása szerint a 25 éves úszó a délelőtti előfutamból a második legjobb idővel jutott döntőbe, ahol aztán 1:57.85 perccel rajt-cél győzelmet aratott, így a 200 pillangón elért vasárnapi első helye után begyűjtötte második aranyérmét is.
   
A Szényi Péter, Budai Dániel, Hanczvikkel Márk összetételű férfi párbajtőrcsapat ugyancsak éremmel, mégpedig bronzzal zárta a napot: a gárda a lengyelek és a svájciak leküzdése után a fináléba jutásért ráadásban kapott ki a franciáktól 42-41-re úgy, hogy Szényi 33-39-ről még egyenlíteni tudott, a bronzmeccsen viszont magabiztosan győzte le 45-37-re a portugálokat. Szényi a vasárnap egyéniben nyert aranya mellé újabb érmet gyűjtött.
   
A nap végén Deák Nagy Marcell a legjobb idővel jutott be a 400 méteres síkfutás csütörtök esti döntőjébe, az asztaliteniszezők közül pedig mindhárom magyar - Kriston Dániel, Schaffer Dániel és Zombori Dávid - a főtáblára jutott a szerdai csoportmérkőzések után.
   
"Éreztem, hogy jól megy az úszás, könnyedén haladtam az utolsó hosszig, akkor viszont a karjaim már jeleztek, hiszen az elmúlt három hétben nem edzettem olyan intenzíven, mint a világbajnokságig - mondta második aranyérme után Cseh. - Úgy döntöttem, végighajtom a számot, annak ellenére, hogy az utolsó hosszon már látszott, nem tud velem jönni senki. Igaz, huszonöttel a vége előtt még egyszer körülnéztem, ugyanis a két amerikai az egyesen és a nyolcason úszott, és az ember nem lehet eléggé óvatos, de végül is nem volt miért aggódnom."
   
A párbajtőrözők teljesítményét követően is volt ok az elégedettségre.
    
"Egy arannyal és egy bronzzal megyünk haza, úgy gondolom, ez mindenképpen dicséretre méltó - értékelt a szakvezető Udvarhelyi Gábor. - A lengyelek ellen remekül vívtak a fiúk, de az igazi bravúr a svájciak legyőzése volt, hiszen ott két olyan vetélytárssal szemben sikerült asszókat nyerni, aki oszlopos tagja a felnőtt csapatuknak. Sajnos, a franciák ellen úgy alakult a mérkőzés, ahogy, mégis, amit Péter nyújtott a végén, az tényleg minden képzeletet felülmúlt, az a baj, hogy fejben azért lerongyolta kissé ez a hatalmas hajrá, és a hirtelen halálban a francia túljárt az eszén."
   
A kapitány hozzátette, ez a verseny megmutatta, kezd beérni az a folyamat, ami Kulcsár Győző szövetségi kapitány jóvoltából indult el, ugyanis a megfelelő időben kezdték el menedzselni a fiatal vívókat, akik újra és újra bizonyítják, felkészültek, tehetségesek, s nemsokára felnőhetnek a felnőtt válogatottak mellé. "Kijelenthető, hogy a férfi párbajtőrben nem csak a jelen szép, de a jövő is" - summázott Udvarhelyi.
   
A férfi vízilabdázók a szerdai nyolcaddöntőben 8-7-es vereséget szenvedtek az amerikaiaktól, így csütörtökön a 9-14. helyért játszanak majd.
   
"Minden dicséretet megérdemel, ahogy a fiúk ma küzdöttek a náluk négy-öt évvel idősebbek ellen - mondta a lefújást követően Székely Bulcsú szövetségi kapitány. - Ahogy az utolsó negyedben visszahozták a mérkőzést, az előtt le a kalappal. Most az a fontos, hogy az U20-as játékosok ne törjenek le, hanem merítsenek erőt ebből a mérkőzésből, amelyen természetesen ismét követtünk el hibákat, és amelyen ismét az történt, hogy néhány olyan játékos, aki a magyar első osztályban, sőt, európai kupamérkőzéseken is bátran vállalkozik, most megint visszafogottabb volt a vártnál."
   
A férfi kosárlabdázók szintén pályára léptek szerdán, s bár a félidőben vezettek a mexikóiak ellen, a második játékrészben az esélyesebb közép-amerikai gárda hozta a kötelezőt, megfordította az állást, végül 86-74-re diadalmaskodott. A magyarok négyből négy mérkőzést vesztettek el.