Elemzés

Miért érdemes odafigyelni Dzsudzsákékra?

A CaughtOffside futballblog összegyűjtötte azt az öt érvet, ami miatt érdemes lesz a közeljövőben odafigyelni Dzsudzsák Balázs feltörekvő dagesztáni klubjára, az Anzsi Mahacskalára.

A CaughtOffside.com blog összegyűjtött öt okot, amelyek miatt az egész világnak érdemes lesz a továbbiakban figyelemmel kísérnie az orosz/dagesztáni Anzsi Mahacskala szereplését és fejlődését. Dzsudzsák Balázs klubja tehát tőlünk nyugatra is nagy feltűnést keltett, első sorban az elit játékosokra tett ajánlataikkal és megkötött szerződéseikkel. Íme, a CaughtOffside indokai:

1. Pénzügyi háttér
Az Anzsi, melyet idén januárban vásárolt meg Sulyman Kerimov, az orosz miliárdos, mindenképpen be akar törni az orosz első ligába. A klubot gyakran emlegetik a Manchester City orosz megfelelőjeként, és a hasonlat annyiból meg is alapozott, hogy mindkét klub rekord összegekért igazol, illetve igazolna. Az Anzsit kerek 20 évvel ezelőtt alapították, 1991-ben, és e két évtized java részét a második ligában töltötte, noha rövid történetük alatt a 2009-es második feljutást megelőzően korábban már eltöltöttek három, egymást követő szezont az első osztályban. 2010-ben a 11. helyen végeztek, ezt követően vásárolta meg a klubot Kerimov, akinek feltett szándéka, hogy az Anzsit a világ elit klubjainak sorába emelje. Az új tulajdonos bányászatból és pénzügyi befektetésekből szerezte a becslések szerint 7,8 miliárd dollárra rúgó vagyonát, ezzel 118. a Forbes miliárdosok világranglistáján. Biztosítva van tehát a pénzügyi háttér ahhoz, hogy az Anzsiból ütőképes csapat váljon.

Az Anzsi Mahacskala logója

2. Sztárjátékosok
A Kerimov által biztosított financiális alap lehetővé tette az Anzsi számára, hogy olyan csapatot állítson össze, amely komoly szereplő lehet az orosz Premjer-Ligában. Olyan sztárjátékosokat sikerült Dagesztánba csábítani, mint a Chelsea egykori csillaga, Yuri Zhirkov, Roberto Carlos, a brazil legenda, vagy Dzsudzsák Balázs. Rajtuk kívül viszont nemzetközi szinten inkább csak közepes képességűnek mondható dél-amerikai (Diego Tardelli, Jucilei da Silva, Joao Carlos) és kelet-európai (Odil Ahmedov, Aleksei Igonin, Shamil Lakhiyalov) játékosokat sikerült igazolni. Mindazonáltal a hírek szerint jelenleg a kameruni Samuel Eto'o szerződtetése is valószínűsíthető, lásd alább.

3. Tervezett újabb igazolások
Bár az Anzsi derékhadát már most frissen szeződött légiósok adják, ezzel nem elégszik meg a klub, sőt a világ legjobb játékosai közül vetettek szemet néhányra. Legutóbb az Inter Milan kameruni sztárjával, Samuel Eto’oval hozták őket hírbe, akinek a híresztelések szerint heti 338.000£-os fizetést ajánlottak, és aki eddig úgy tűnik, a legközelebb áll a megegyezéshez a klubbal. Eto’o mellett korábban a 40 millió fontra értékelt brazil „csodagyerekért”, Neymarért folytatott versenybe is készek lettek volna beszállni. A Santos játékosáért azonban olyan konkurenseket kellett volna túllicitálniuk, mint a Chelsea, a Manchester City, vagy legfőképpen a végső befutónak tűnő Real Madrid. Szintén szóltak hírek a jelenleg a Schalkéban focizó Raúl leszerződtetéséről; a 34 éves játékosnak a Bundesligában talán már úgysincs nagy jövője.

4. Az orosz labdarúgás infrakstruktúrájának fejlődése, növekvő presztízse
Az orosz klubok, mint például a 2008-as UEFA Kupa győztes Zenit Szentpétervár, a Rubin Kazany vagy a CSZKA Moszkva utóbbi időben Európában elért sikereinek köszönhetően az orosz futball presztízse és minősége ugrásszerűen javulni kezdett. A Szovjetunió számos sikeres csapatot tudott felmutatni (legfőképpen a Szpartak Moszkvát), de a felbomlást követően az orosz labdarúgás stagnált, egészen mostanáig; az új befektetők, a liga új rendszere és a tehetséges külföldi játékosok behozatala révén mára egyértelműen felfelé ível. Ez a minőségi javulás, együtt a rohamosan fejlődő infrastruktúrával hozzásegítette Oroszországot ahhoz, hogy lobbijával sikerüljön Anglia elől megszereznie a 2018-as labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát. Ugyanakkor, bár Európa legnagyobb országa folyamatosan fejlődik, nem megy minden zökkenőmentesen; különösen nagy probléma a rasszizmus, ami miatt nem egy játékos, aki a számos entikai kisebbség egyikének tagja, gyakran a lelátóról érkező sértegetések céltáblája. A West Bromwich Albion csatára, Peter Odemwingie például ilyen sérelmek elszenvedője volt, amikor a Lokomotyiv Moszkvából való távozásakor bántalmazták a szurkolók. Szintén hasonló atrocitásban volt része Roberto Carlosnak, akinek esetében többször is banánt hajítottak a pályára az ellenfél szurkolói. A vb közeledtével azonban sűrűsödnek a FIFA ellenőrzései, így ezt a kérdést remélhetőleg rövidesen rendezni fogják.

5. Tapasztalt vezetőedző
A jól fizetett, tehetséges sztárjátékosok és a gazdag tulajdonos mellé erőskezű vezetőedző dukál, és az Anzsinak ez is rendelkezésre áll a 65 éves Gadzsi Gadzsijev személyében. A tréner a volt Szovjetunióban és Oroszországban temérdek tapasztalatot szerzett, hosszabb-rövidebb ideig olyan csapatoknál dolgozva, mint a Krilja Szovetov, a Szaturn Moszkovszkaja, vagy a Japán első osztályban szereplő Sanfrecce Hiroshima. Rutinban tehát nincs hiány, az elvárások azonban így is nagyon magasak lesznek irányában, ami a klubba fektetett anyagi tőke ismeretében nem is meglepő. Meglátjuk, mennyi időt kap Gadzsijev, hogy bizonyítson.