Spanyol Szuperkupa

A madridi döntetlen után kedvező helyzetben a Barcelona

A Spanyol Szuperkupa első mérkőzésén a kupagyőztes Real Madrid hazai pályán 2-2-es döntetlent játszott a bajnok Barcelonával. Mesut Özil révén a Real szerzett vezetést, de még az első félidőben David Villa és Messi góljaival fordítani tudott a Barca. A második játékrészben Alonso is betalált, megmentve ezzel csapatát a vereségtől.

Lionel Messi újra bevette a Real Madrid kapujá
A Szuperkupa első mérkőzésén új arcokat csak a Barcelona keződcsapatában fedezhettünk fel: a katalánoknál az Udinesétől szerződtetett Alexis Sánchez és a nyáron remeklő Thiago is a kezdőben kapott lehetőséget.

Rögtön a meccs elején támadólag lépett fel a Real Madrid, a vendégeknél gyakorlatilag nem is volt a labda. A 9 .percben Benzema fejese után csak Victor Valdés elképesztő bravúrjának köszönhetően nem került hátrányba a Barcelona, de nem sokkal később góllá is érett a Real fölénye: a 13. percben David Villa adta el a labdát a Real Madrid térfelén, Di María azonnal indította külsővel Benzemát, a francia remek ütemben hozta ziccerbe Özilt, aki okosan gurított el a kivetődő Valdés mellett (1-0).




A gól után némileg magához tért a Barca, de a katalánok játéka meg sem közelítette az elmúlt szezonban látottakat. Mourinho láthatóan a védekezés helyett a támadást helyezte ezen a derbin az előtérbe, de a vezetés után nem sikerült ellenfele fölé kerekednie csapatának. A félidő közepe "langyos" játékot hozott, a Real kissé visszavett a tempóból, a Barcelona viszont nem tudta felvenni saját maga ritmusát. Aztán a semmiből mégis egyenlítettek a gránátvörös-kékek: Messi passzolta ki a labdát David Villának, aki a 16-os sarkáról csodálatos módon csavart a hosszú felsőbe (1-1).



A félidő hajrájában újra rákapcsoltak a "blancók", de Ronaldo helyzete és Mourinho dühöngése ellenére Lionel Messi révén átvette a vezetést a Barcelona. Az argentin a Khedira-Carvalho-Pepe hármas között jutott labdához a Real kapuja előtt, és tőle megszokott módon ilyen jellegű helyzetben nem hibázott, könnyedén helyezte a labdát a kapuba (1-2).



A második félidőben a Barcelona kezdett jobban, a katalánok labdatartásos játéka egyre inkább kezdett összeállni. Az 54. percben aztán egy szöglet után Xabi Alonso révén egalizált a Real Madrid: a rövidsarokról a portugál Pepe készítette le a labdát a spanyol elé, aki 15 méterről a hosszúba passzolta azt (2-2)

A gól után Ronaldo aktivizálta magát, háromszor is próbálkozhatott a gólszerzéssel, de valamennyi kísérlete eredménytelenül zárult.  A két szakvezető a hajrára cserékkel próbálta frissíteni a csapatát, de igazán komoly ziccer már nem alakult ki. Összességében a második félidő jóval alacsonyabb színvonalú játékot hozott, mint az első, a mezőnyben azonban óriási küzdelem zajlott végig a 90 perc során.

A két felvonásos Szuperkupa-döntő első mérkőzése tehát 2-2-es döntetlennel ért véget, az eredmény ismeretében a szerdai visszavágó előtt a Barcelona jó eséllyel pályázik idei első trófeájának megszerzésére. Sorozatban ez volt az ötödik madridi összecsapás, melyen a Real képtelen volt legyőzni az ősi rivális katalán gárdát

Spanyol Szuperkupa 1. mérkőzés
Real Madrid - Barcelona 2-2 (1-2)
Madrid, Bernabéu-stadion. Vezeti: Teixeira Vitienes.
Real Madrid: Casillas - Ramos, Pepe, Carvalho, Marcelo - Xabi Alonso, Khedira - Di María (Coentrao 54.), Özil, C. Ronaldo - Benzema (Higuaín 80.) Vezetőedző: José Mourinho
Barcelona: Valdés - Dani Alves, Mascherano, Abidal, Adriano (Piqué 61.) - Keita, Thiago Alcántara (Xavi 58.), Iniesta - Alexis Sánchez, Messi, Villa (Pedro 73.) Vezetőedző: Josep Guardiola
Gólszerző: Özil (13.) Alonso (54.) ill. Villa (36.) Messi (43.)