NB I

A Debrecen nyerte a csúcsrangadót

Paulo Sousa csapata vesztett pontok tekintetében már hattal marad le a Lokitól

Az OTP Bank Liga 5. fordulójának legnagyobb érdeklődéssel várt mérkőzésén a Debrecen hazai pályán 2-1-re legyőzte a bajnoki címvédő Videotont. A találkozó parázs hangulatot és egyenlő erők küzdelmét hozta, de jobb helyzetkihasználásának köszönhetően a Loki megnyerte az őszi szezon "szuperrangadóját".

Teltház, mintegy 10 ezer néző és kellemes nyári meleg, 27-28 fok várta Debrecenben a csapatokat, ahol az elmúlt két szezon bajnoka csapott össze. A hazaiaknál ott volt a kezdőben a bosnyák Nikolic valamint a hondurasi Luís Ramos, hiányzott viszont a válogatott mérkőzésen húzódást szenvedő Varga József valamint az eltiltott Adamo Coulibaly. A székesfehérváriaknál először kezdett a portugál Evandro Brandao, aki André Alves ékpárja volt a mérkőzésen. Lipták és Horváth mellett Vaskónak is bizalmat szavazott Paulo Sousa, a három "torony" a spanyol Brachival alkotta a címvédő védelmét.


A nagy téttel bíró rangadón ezúttal elmaradt az ilyenkor szokásos "puhatolózás", a csapatok rögtön egymásnak estek. A 15. másodpercben (!) már Gosztonyi kerülhetett volna ajtó-ablak ziccerbe, de a félmagasan beadott labda csúnyán elpattant a lábáról. A 2. percben azonban már előkészítőként villogott: jobb oldali ziccerezését André Alves a kivetődő Novakovicba lőtte. Hiába rontott neki ellenfelének a Videoton mégis a Debrecen szerzett vezetést: 3. percben Kulcsár startolt rá és vett le remekül egy középpályáról "égbe lőtt labdát", majd a kapuból kint álló Tujvel felett gyönyörű mozdulattal a hálóba emelt (1-0). A kezdés megadta az alaphangulatot a rangadónak, a hazai közönség érthetően jó kedvvel nézte az összecsapást. A gól után a mezőnyben a fehérváriak próbáltak irányítani a játékot, Gosztonyi, Alves és a szezonban először kezdő Evandro Brandao is veszélyesen futballozott. Ugyan az iramra nem lehetett panasz, az utolsó passzok rendre nem sikerültek a Videotonnak, a Loki pedig harcosan védte kapuját. A 26.percben Mitrovics szögletét csúnyán elnézte Nikolov Balázs, a labda így Alves elé került, de a brazil 7 méterről  a kapu fölé bombázott. Ahogy telt az idő, úgy szorult be egyre inkább a Debrecen, a gólon kívül gyakorlatilag helyzete sem volt Kondás Elemér csapatának. A Videoton mezőnyfölénye tovább fokozódott, de a sok pontatlan átadás miatt elmaradtak a komoly lehetőségek a másik oldalon is. Aztán a fölény végül mégis góllá érett: a 41. percben Alves egy bedobás után jól fordult le Nikolovról, a labdát levezette az alapvonalig, majd középre gurítása a debreceni Korhut lábáról Novakovic kapusra, majd a kapuba pattant (1-1). A félidő előtt még Brandao próbálkozott 17-18 méterről, de kellemetlen lövését szögletre mentette a hazaiak kapusa. A sarokrúgást azonban Kassai Viktor már nem engedte elvégezni, annak ellenére, hogy a rendes játékidő még nem telt le. 

 
Hasonló módon kezdődőtt a második játékrész mint az első: korán előnyhöz jutott a Debrecen. Ami nem sikerült hét szögletből a Videotonnak, az összejött egyből a Lokinak: a 47. percben a hajdúságiak a jobb szélről végeztek el sarokrúgást, a labda mindenki feje fölött átszállt a hosszú oldalra, ahol Ramos teljesen egyedül volt és 7 méterről, nagy erővel a kapuba lőtte a labdát (2-1). A gól után szinte azonnal egalizálhatott volna a vendég alakulat, de Alves egy remek kiugratás után a kapu mellé tessékelte a labdát. A Debrecen nem akart ugyanabba a hibába esni, mint az első félidőben, és az előny birtokában is igyekezett dominálni - több-kevesebb sikerrel. Hatalmas küzdelem folyt a pályán, de kimondott gólhelyzet alig volt látható, az egyre több szabálytalanság miatt nem alakult ki folyamatos játék sem. Talán, ha nem Kassai Viktor vezeti a találkozót elszabadultak volna az indulatok, így viszont a sok adok-kapok ellenére is "normális" mederben zajlott a mérkőzés. A hajrában nagy sanszot szalasztott el a Videoton: Mitrovics lekészítését Nemajna Nikolics 15 méterről tűzte kapura, de Novakovic kapus nagy bravúrral hárította a szerb-magyar csatár próbálkozását.

Egy összességében feszült hangulatú, nagy küzdelmet hozó rangadót vívott egymással a két "sztárcsapat", amelyen ugyan veszélyesebben futballozott a vendég Videoton, de jobb helyzetkihasználásának köszönhetően a Debrecen otthon tartotta a három pontot. Kondás Elemér fiai ezzel továbbra is 100 százalékos teljesítménnyel vezetik a bajnokságot, Paulo Sousáék viszont négy mérkőzésükből a második vereségüket könyvelhették el.

OTP Bank Liga, 5. forduló
Debreceni VSC - Videoton FC 2-1 (1-1)
Debrecen, 10.000 néző V: Kassai  
DVSC: Novakovic - Simac, Korhut, Nikolov, Mészáros - Rezes (Yannick 46.), Ramos, Bódi (Spitzmüller 65.), Nikolic, Szakály - Kulcsár (Szilágyi P. 86.) Vezetőedző: Kondás Elemér  
Videoton FC: Tujvel - Brachi, Lipták (Vasziljevics 85.), Vaskó, Horváth - Gosztonyi (Nagy 57.), Mitrovics, Sándor (Nikolics 79.), Elek - Evandro, Alves Vezetőedző: Paulo Sousa  
Gólszerzők: Kulcsár (3.) Ramos (47.) ill Korhut (41. öngól)  
Sárga lap: Korhut (31.) Bódi (34.) ill. Vaskó (38.) Alves (41.) Lipták (74.) Mitrovics (83.)