Kajak-kenu vb

Még öt nap - minden számban éremesélyesek női kajakosaink

  • VNA

Kilenc női kajakosunk versenyez augusztus 17. és 21. között a szegedi MOL Kajak-Kenu Világbajnokságon. Az elmúlt két esztendőben egyaránt hat világbajnoki aranyérmet gyűjtött ez a szakág. Felülmúlható-e ez az eredmény hazai környezetben?

Tavaly Poznanban hat arany, három ezüst, 2009-ben Dartmouth-ban hat arany, két ezüst és egy bronz, 2007-ben Duisburgban négy arany, három ezüst, egy bronz és egy kilencedik hely volt a magyar kajakos hölgyek mérlege a világbajnokságon. És ki ne emlékezne 2006-ra, amikor Szegeden mind a kilenc női számban fantasztikus győzelmet arattak versenyzőink?! Szinte bizonyos, hogy megismételhetetlen az öt esztendővel ezelőtti álomszerű eredmény, ám női versenyzőinket ezúttal is minden számban az éremesélyesek között emlegetik. K-1 500 méteren Kozák Danuta száll harcba az olimpiai kvótáért, aki bár tudja, könnyed győzelmet aratott a júniusi belgrádi kontinensviadalon ebben a számban, a világbajnokságon nem lesz könnyű helyzetben.

"Sokkal kiélezettebb versenyre számítok, mint az Európa-bajnokságon - mondta Kozák Danuta. - Mivel jó formában érzem magam, nagyon örülnék neki, ha ki tudnám hozni magamból a maximumot, fejben és fizikailag is tökéletes döntőt tudnék produkálni. A legnagyobb ellenfelemnek továbbra is az ukrán Osypenko-Radomskát tartom, akiről azonban többször is kiderült már: nem legyőzhetetlen..."
K-2 500 méteren Kovács Katalin új párral (Douchev-Janics Natasa anyai örömök elé néz), Csipes Tamarával vesz részt a versenyen. Az egység sikeres próbát tett Belgrádban, hiszen csak néhány edzéssel a háta mögött megnyerte az idei Európa-bajnokságot, a világbajnokságon azonban már egy kiforrott páros szerepel majd.

"Nem panaszkodom, jól haladunk Tamival - mondta Kovács Katalin. - Az elmúlt időszakban arra fektettük a hangsúlyt, hogy felgyorsítsuk az első kétszázötven méterünket, és azt kell mondjam, megérett a párosunk. Az elmúlt egy hétben nagyon jó időket mentünk, ami önbizalmat adhat. Ugyanakkor tudjuk, hogy nagyon kemény verseny elé nézünk, a németek, a lengyelek, az oroszok, a britek vagy a portugálok is okozhatnak számunkra kellemetlen meglepetéseket."

Női négyesünkről nemrégiben úgy írt blogjában Benedek Dalma, hogy igazi "egységérzete" van. Nos ezt a többi versenyző is elmondhatja, Szabó Gabriella is pozitívan beszélt a csapathajóról.
"A vb-rajt előtti utolsó héten az utolsó edzéseket végezzük a négyessel, és nyugodtan mondhatom, hogy amit lehetett, megtettünk a siker érdekében - mondja Szabó Gabriella. - A teljesítményünk egy kicsit kettős, mert egyrészt az edzések nagy részén a négyes kiválóan működik, de sajnos még egy jó idővel adósok vagyunk a lelkünknek, de négy jó versenyzőtípus ül együtt, és remélhetőleg a döntőben mindenki rendben lesz. Én sztrókolom a négyest, ami valamivel nehezebb számomra, mint a párosban. Nem könnyű feladat három embernek egyszerre megfelelni, de azt hiszem a hat hét alatt jól ráéreztem, hogy milyen ritmusban kell őket vezetni. Az ellenfeleink természetesen elsősorban a németek lesznek, de nagy meglepetésre a fehérorosz lányok is nagyon jó egységet raktak össze, ezt megtapasztalhattuk az Európa-bajnokságon, ahol legyőztek minket. Azóta viszont Kati beszállt közénk, ami nem kis lelkierőt ad a csapatnak."

Az új olimpiai számban, K-1 200 méteren Paksy Tímea képviseli a magyar színeket, aki szintén benne volt a 2006-os aranyhalmozó válogatottban, ám ezúttal egy teljesen más erősségű nemzetközi mezőnnyel kell felvennie a harcot. A nem olimpiai számokban K-1 1000 és 5000 méteren Csipes Tamara, K-2 1000 méteren a Sarudi Alíz, Medveczky Erika páros, K-2 200 méteren Kovács Katalin és Kozák Danuta szerepel majd, míg a 4x200 méteres váltóban a Kovács, Kozák, Paksy trió az idei U23-as Európa-bajnokságon két egyéni aranyérmet is szerző Vad Ninettával kiegészülve küzd meg az aranyéremért.

Magyar indulók női kajakban a szegedi világbajnokságon
K-1 200 m (1-8. hely ad olimpiai kvótát): Paksy Tímea.
K-1 500 m (1-8. hely ad olimpiai kvótát, ill. 1-7. hely ha angol versenyző a női kajak szakág 4 száma közül egyikben sem szerez kvótát): Kozák Danuta.
K-1 1000 m: Csipes Tamara.
K-1 5000 m: Csipes Tamara
K-2 200 m: Kovács Katalin, Kozák Danuta.
K-2 500 m (1-6. hely ad olimpiai kvótát): Csipes Tamara, Kovács Katalin.
K-2 1000 m: Medveczky Erika, Sarudi Alíz
K-4 500 m (1-8. hely ad olimpiai kvótát): Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Benedek Dalma
Váltó 4x200 m: Paksy Tímea, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Vad Ninetta