Premier League előzetes

Hat esélyes, vagy csak három Angliában?

  • Drégelyvári Anna

Manchester United, Chelsea, Manchester City, Arsenal, Tottenham, Liverpool, azaz hat topcsapat… A Premier League nyitottabb, mint valaha. Vagy mégsem?  Összeállításunkban áttekintjük, mi történt a nyáron és mi várhat az élcsapatokra, illetve a magyarokra a 2011-2012-es szezonban a világ legnézettebb és legnépszerűbb labdarúgó-bajnokságában!

Az 1. forduló programja:
Szombat:
Blackburn Rovers-Wolverhampton Wanderers 16:00
Fulham-Aston Villa 16:00
Liverpool-Sunderland 16:00
Queens Park Rangers-Bolton Wanderers 16:00
Wigan Athletic-Norwich 16:00
Newcastle United-Arsenal 18:30
(A Tottenham Hotspur-Everton mérkőzést elhalasztották.)
Vasárnap:
Stoke City-Chelsea 14:30
West Bromwich Albion-Manchester United 17:00
 
Hétfő:
Manchester City-Swansea City 21:00

A londoni zavargások ellenére szombaton délután öt mérkőzéssel útjára indul a labda, a Premier League 20. szezonja, megannyi kérdéssel. Az angol focit az elmúlt évtizedben négy nagycsapat uralta (MU, Arsenal, Chelsea, Liverpool) – eddig, a Manchester City ugyanis végérvényesen berobbant az elitbe, és a Tottenham is ott liheg a nagyok nyakán. De megállja-e a helyét ez az ötös, vagy épp hatos rangsorolás?

Ray Wilkins, a Chelsea tavaly ősszel kirúgott másodedzője, a Sky Sports csatorna szakértője a múlt vasárnapi Community Shield előtt arról beszélt, hogy új szelek fújnak az angol futballban. Szerinte mostanra két hármas "blokkra" szakadt szét az élmezőny, a Manchester United-Manchester City-Chelsea trió harcol majd az aranyért, míg az Arsenal , a Liverpool  és a Tottenham a nemzetközi kupaindulásért versenghet. Lássuk, mire mehet a hatos egyik-másik tagja a PL 20. idényében.

Manchester United Az elmúlt fél évben két klublegenda és a világ egyik legjobb kapusa távozott a Vörös Ördögöktől, visszavonult Gary Neville, Paul Scholes és Edwin van der Sar. A Community Shielden látszott, hogy a holland hálóőr pótlása a legnehezebb feladat, a 20 éves David de Gea nagy tehetség, de a City elleni Szuperkupa-döntőn mindkét gólban benne volt. Sir Alex Ferguson tőle szokatlan módon már az átigazolási piac elején cselekedett, 50 millió fontot sem sajnált erősítésre. A szélső Ashley Young (Aston Villa, 16 m font) már megmutatta tehetségét a Community Shielden, a védő Phil Jones (Blackburn Rovers, 17 millió font) pedig egy-két éven belül az új Rio Ferdinand lehet. A kölcsönből visszatért csatár, Danny Welbeck (Sunderland) és a középpályás Tom Cleverley (Wigan) szintén villogtak a City ellen, utóbbi remeklése meghívót ért a válogatottba, igaz, a Hollandia elleni barátságos meccs a zavargások miatt elmaradt. Sir Alex remekül elegyíti a fiatalos lendületet az idősebbek tapasztalatával, erre remek példa volt a 2-0-ás hátrányból megnyert Szuperkupa, a Unitednél ismerik a győztes receptet és a nyáron csak jobb lett a csapat - sokak, így a fogadóirodák szerint is a legnagyobb esélyes.

A Manchester United a 2011-2012-es Premier League-szezon legnagyobb esélyese

Felkészülési mérkőzések
Manchester City 3-2 (Szuperkupa)
New York Cosmos 6-0
FC Barcelona 2-1
MLS All Stars 4-0
Chicago Fire 3-1
Seattle Sounders 7-0
New England Revolution 4-1

A nyitó fordulóban a United Gera Zoltán és Fülöp Márton együttesének, a West Bromwich Albionnak az otthonában lép pályára vasárnap. Gera biztosan nem szerepelhet, mivel az előző évad utolsó meccsén - amikor még a Fulham alkalmazásában állt - piros lapot kapott, ráadásul bokasérüléssel is bajlódik. A címvédőnél a mexikó támadó, Chicharito az utolsó felkészülési meccsen agyrázkódást szenvedett, nem léphet pályára. Patrice Evra megsérült a Community Shielden, Darren Fletcher és Antonio Valencia szintén betegszabadságát tölti. A West Bromnál az elmúlt szezon házi gólkirálya, Peter Odemwingie boka-, Youssouf Mulumbu izomsérüléssel bajlódik.

 

ChelseaA Kékek szokásukkal ellentétben ezen a nyáron nem költöttek 75 millió font felett, mint a télen, a belga Romelu Lukaku lehet a legdrágább igazolás (20 millió font). David Luíz (Benfica, 26.4 millió font) tavasszal bizonyított, és talán ősszel eljön az ötvenmilliós Torres ideje is. A trófea nélküli szezon után kirúgták Carlo Ancelotti menedzsert, a helyére a Portótól kivásárolt sikertréner, André Villas-Boas a PL-és Bajnokok Ligája-győzelmet tűzte ki célul. Ez nem lesz egyszerű, a Chelsea-nél az összeszokott keret minden évben rutinosabb lesz, de több alapember (Frank Lampard, John Terry, Didier Drogba, Ashley Cole) bizony lassan kiöregszik. A Stamford Bridge-en ezért hozzáláttak a fiatalításhoz, érkezett például a katalán szűrő, Oriol Romeu (Barcelona B, 19 éves, 4,4 millió font) és napokon belül véglegesíthetik az "új Drogbának" tartott szupertehetség, Romelu Lukaku (Anderlecht, 20 millió font) szerződését is. Kölcsönből visszatért a 18 éves Josh McEachran, a 21 esztendős Ryan Bertrand és a 22 éves szerb Szlobodan Rajkovics. A nagy kérdés, hogy a mindössze 33 éves, vezetőedzőként topcsapatnál alig egy évet lehúzó Villas-Boas elbírja-e a Kékeknél a mindenkori menedzserre nehezedő azonnali győzelmi kényszert.

Felkészülési mérkőzések
Glasgow Rangers 3-1
Aston Villa 2-0
Kitchee 4-0
Portsmouth 1-0
Wycombe Wanderers 3-0
Thaiföld All Stars 4-0
Malajzia All Stars 1-0

Az ezüstérmes vasárnap a Stoke City vendégeként rajtol. A Chelsea még sohasem hagyta el vesztesen a Britannia Stadiont, míg a Fazekasok legutóbb 1975-ben nyertek a Kékek ellen. A Chelsea kispadján debütál tétmérkőzésen André Villas-Boas, a portugál szakember Michael Essient és José Bosingwát kénytelen nélkülözni.

 

 



Manchester CityRoberto Mancini keze alatt, no meg Manszúr sejk pénztárcájának hála néhány év alatt bivalyerős keret formálódott a gyárvárosiaknál, a csapat mostanra ért össze igazán, és "üthet nagyot".  A kékmezesek 2011 áprilisában, 35 év után ismét kupát nyertek (FA-kupa), és először a Premier League-ben felállhattak a dobogóra. Idén reális cél lehet az aranyérem, de ehhez meg kell birkózniuk a Bajnokok Ligája és a hazai pontvadászat kettős terhelésével is. A City menetelését egyvalami, pontosabban valaki törheti meg: Carlos Tévez.  A távozni kívánó argentin támadó tavaly egymaga lőtte a bajnoki gólok egyharmadát (60-ból 20-at), óriási űrt hagyna maga után. Edin Dzeko első félszezonjában nem sokat mutatott, és kérdés, hogy a klubrekorder igazolás, Sergio Agüero (Atlético Madrid, 38 millió font) képes lesz-e pótolni honfitársát. Három év alatt "össze lehet vásárolni" a Premier League aranyat? Májusban kiderül!

Sergio Agüero tartja eddig a nyári átigazolási rekordot

Felkészülési mérkőzések
Manchester United 2-3 (Szuperkupa)
Internazionale 3-0
Ír ligaválogatott 3-0
Los Angeles Galaxy 1-1
Vancouver Whitecaps 2-1
Club América 2-0

Hétfőn este az első forduló zárómeccsén az FA-kupa-győztes az élvonalba 1983 után visszajutott walesi Swansea Cityt fogadja. Sergio Agüero debütálhat, Tévezről továbbra sem tudni semmit. A kékmezesek egyértelmű esélyesei a találkozónak, egy magabiztos, többgólos győzelem gyógyírt jelentene a kétgólos előny után elbukott Szuperkupára is.



 

ArsenalRájár a rúd az Arsenalra: a klub 2005-ben nyert utoljára trófeát (FA-kupa), és az előjelek rosszabbak, mint valaha. A péntek délutáni helyzet szerint egy-két órán belül bejelenthetik Cesc Fabregas barcelonai távozását, és a csapatkapitány ugyan nem villogott az előző idényben, de azt nem kell kifejtenünk, milyen űrt hagy maga után. A védelem tengelyéből már távozott a Cityhez Gael Clichy, ahová várhatóan követi őt Samir Nasri. Három alapemberről beszélünk, és kik vannak az érkezők oldalán? Az elefántcsontparti támadó, Gervinho (Lille, 10 millió font) minőségi erősítés, de nem annyira, hogy az Arsenal felvegye a versenyt a fenti klubokkal. A Southampton csodagyereke, a 17 éves, több poszton is bevethető középpályás Alex Oxlade-Chamberlain vélhetően Nasri pótlására érkezett (12 millió font). Fabregas és Nasri már tavasszal már többször kifakadt az eredménytelenség és Wenger rossz húzásai miatt nyilvánosság előtt, hiába, nagy név ezúttal is csak a távozók sorát gyarapítja az Emiratesben. A csapatnak ráadásul a felkészülési időszakban sem ment jól a játék, "szokás szerint" rengeteg a sérült. Ha megy a sztárpáros, a népharag nyomására Juan Mata jöhet a Valenciától, de a menedzser egy védőt is beígért (Phil Jagielka, Per Mertesacker, Gary Cahill és Christopher Samba neve is felmerült). Új korszak kezdődhet az Arsenalnál, lehet épp ez válik az előnyére.

By-by Cesc. Fabregas visszatér Barcelonába

Felkészülési mérkőzések
Benfica 1-2
New York Red Bulls 1-1
Boca Juniors 2-2
1. FC Köln 2-1
Hangzhou Lucheng 1-1
Malajzia All Stars 4-0

Az első körben az Arsenal a St. James Parkba látogat, a felek legutolsó, februári összecsapásán a Newcastle 4-0-s hátrányból egyenlített ki és egyenlített ki a Newcastle. "Az átigazolási spekulációk zavaróan hatottak a felkészülésünkre, de ez még nem ad felmentést a rosszabb eredmények alól" – utalt Arsene Wenger a felemás előszezonra, hozzátéve, maximális koncentrációt vár csapatától a Szarkák ellen. A francia menedzser nem nevezte Nasrit és Fabregast a keretbe, előbbit sérülés, utóbbi meccshiány miatt - no meg szombaton valószínűleg hűlt helye lesz Cesc-nek az Arsenalnál. Ugyancsak sérült Jack Wilshere, Abou Diaby, de a szintén nem százszázalékos Robin van Persie, Theo Walcott és Kieran Gibbs ott lesz az utazó keretben. A Newcastle-nél Joey Barton szolgáltatja a témát, a balhés középpályást előbb átadólistára tették, de úgy tűnik, Alan Pardew menedzser megbocsátott, és egy utolsó lehetőséget adott neki.

Liverpool Nagy talány a Liverpool, az elmúlt két év szenvedései után (hetedik majd hatodik helyezés) jóval többre vágynak a szurkolók. Roy Hodgson nem váltotta meg a világot az Anfielden, de a helyére januárban érkezett Kenny Dalglish már biztatóbb eredményeket tudott felmutatni. A klub ikonja és az új tulajdonosi kör új alapokra helyezte a csapatot, és bár a vérmes drukkerek már az aranyéremről vizionálnak, az még messze van, de a Pool egy-két éven belül visszanyerheti őt megillető státuszát. Fernando Torres távozását közel sem sínylették meg annyira a Vörösök, mint az várható volt, a helyére szerződtetett Andy Carroll (Newcastle, 35 m font, még januárban) eddig sokat volt sérült, de egészségesen tökéletes "pótlék" lehet. A jövő új Liverpooljában mellette Luis Suárez (Ajax, 24 millió font, még januárban) lehet meghatározó, az uruguayi remek formában játszott tavasszal, a Copa Américán sem maradt adós a gólokkal, a torna legjobbjának választották. A 24 éves csatár négy gólt és öt gólpasszt jegyzett klubjában, ha kell, szervezni is remekül tud. Jordan Henderson (Sunderland, 15 millió font), Stewart Downing (Aston Villa, 20 millió font) és Charlie Adam (Blackpool, 10 millió font) drága, de kulcsfontosságú triónak bizonyulhat. A Vörösöknek időre van szükségük, hogy újra nagy csapattá kovácsolódjanak, óriási mozgás volt a csapatnál az érkező és a távozó oldalon is, ebben a szezonban a dobogó bravúrnak számítana.

Felkészülési mérkőzések
Valencia 2-0
Valerenga 3-3
Hull City 0-3,
Galatasaray 0-3
Malajzia All Stars 6-3
Guangdong 4-3

A Liverpool a Sunderlandet látja vendégül szombaton. A csapatkapitány, Steven Gerrard még nem épült fel lágyéksérüléséből, de tavasszal nélküle is nagyot menetelt a csapat. A védő Glen Johnson a Valencia elleni felkészülési meccsen sérült meg, rajtuk kívül Martin Skrtel és a Copa América miatt extra pihenőt kapott Suárez nem lesz ott a Fekete Macskák ellen. Steve Bruce a Manchester Unitedtől leigazolt John O'Shea-vel, továbbá Fraizer Campbellel, Craig Gordonnal és David Meylerrel nem számolhat. A felek elmúlt tíz összecsapását tekintve nyolc Pool-győzelem mellett egy Sunderland-siker és egy döntetlen áll. A Vörösök egyik új szerzeménye, Jordan Henderson volt csapata ellen debütálhat tétmérkőzésen.

Tottenham A Bajnokok Ligájában újoncként szárnyalt Harry Redknapp együttese, csak a legjobb nyolc között állta útját a Real Madrid. A Premier League-ben talán éppen ezért felemásan szerepeltek, az utolsó pillanatban mentették a menthetőt: a Liverpool 2-0-s idegenbeli legyőzésével odaértek az Európa Ligát érő ötödik helyre. A hivatásos futballisták szervezetének (PFA ) voksolásán az előző idény legjobbjának választott szélvészgyors balszélsőt, Gareth Bale-t sikerült megtartani, távozhat viszont a válogatott csatár, Peter Crouch. A támadósort a portói Hulkkal erősítené meg a Spurs, de kétséges, hogy létrejön-e az üzlet, a Sarkantyúsok vélhetően egy EL-t érő pozícióval is elégedettek lennének jövő májusban.

Felkészülési mérkőzések
Athletic Bilbao 2-1
Brighton & Hove Albion 3-2
Orlando Pirates 3-0
Orlando Pirates 1-1
Kaizer Chiefs 0-1

Az erőszakos cselekmények miatt nem tíz, hanem csak kilenc találkozót tartanak meg a hétvégén, a Tottenham Hotspur-Everton mérkőzést elhalasztották.

 

 



LégiósainkAz előző idényben a Fulhamben mellőzött Gera Zoltán visszatért Birminghambe, a 2004 és 2008 között szolgált West Bromwich Albionhoz. A WBA-nál a magyar válogatott csapatkapitányát tárt karokkal várták a szurkolók, és Roy Hodgson menedzser, akivel korábban a Fulhamnél is együtt dolgozott.

Gera Zoltán visszatért a West Bromwich Albionhoz

Gera csapattársa lesz Fülöp Márton, akit a másodosztályú Ipswich Town menedzsere, Paul Jewell 2012 nyaráig szóló szerződése ellenére ingyen elengedett. A magyar válogatott az előző idényben fokozatosan kiszorult a kezdőcsapatból, és ugyan a WBA-nál is második számú portásként számolnak vele, de Fülöp küzdeni fog Ben Fosterrel a kezdő helyért.

Bogdán Ádám, a Bolton második számú kapusa az elmúlt idényben négyszer jutott szóhoz a PL-ben, a Wanderersnél hosszú távon számolnak a játékossal. A szerdai, Izland elleni barátságos találkozón hibátlanul védett. Bogdán csapata a Buzsáky Ákost soraiban tudó, és az élvonalba frissen visszakerült Queens Park Rangers stadionjában kezdi az évadot szombaton.

A QPR tavaly megnyerte a másodosztályt, idén a PL-ben vitézkedhet, reméljük, a középpályás hosszadalmas sérüléséből felépülve ismét alapember lesz az immár élvonalbeli csapatban.

A Newcastle 21 éves védője, Kádár Tamás tavasszal a harmadosztályú Huddersfield Townnál játszott kölcsönben, a felkészülést már a Szarkákkal csinálta végig, de sorsa még bizonytalan, az első csapatnál többen is előtte állnak a rangsorban, ezért könnyel előfordulhat, hogy ismét kölcsönadják tapasztalatot szerezni.

A Fulham nyáron szerződtette az NB II-es REAC kapusát, Somogyi Csabát, az új edző, Martin Jol kérésére, aki korábbi csapatához, az Ajaxhoz is vitte volna a 26 éves portást. Vagyis Gera Zoltán távozása után is lesz magyar a Craven Cottage-en. Somogyi a második számú kapusa lesz a Fulhamnek Mark Schwarzer mögött, mivel David Stockdale-t kölcsönadták a Swansea-nek.

A Swansea szintén újonc a PL-ben, a Hattyúkat erősítette kölcsönben a tavasszal Priskin Tamás, de válogatott támadónk ügye még nem dőlt el, klubja, az Ipswich a hírek szerint túladna rajta, a Swansea megvenné, de mások is érdeklődnek iránta.

A hatharom.com szerkesztőségének sorrendje a PL 2011-2012-es szezonjának nemzetközi kupaszereplést érő helyezéseire
1. Manchester United
2. Chelsea
3. Manchester City
4. Liverpool
5. Tottenham