NBA

LeBron James tanulni akar – Olajuwon segíthet neki

  • Vásárhelyi Tamás

A palánk közeli pozíciós játékban szeretne fejlődni az NBA egyik legjobb kosarasa, LeBron James, aki ehhez Hakeem Olajuwont hívja segítségül.

Lebron James, a Miami Heat kosárlabdázója.
Hiába van jelenleg is érvényben az észak-amerikai profi kosárlabda bajnokságban (NBA) az ún. lockout, a liga legjobb játékosainak a bizonytalan jövő ellenére is igencsak sűrű a nyári programnaptáruk. A Miami Heat szupersztárja, LeBron James keresztül-kasul beutazta az Egyesült Államokat az utóbbi hetekben, hiszen a Dallas ellen elveszített bajnoki döntő óta járt reklámforgatáson Los Angelesben, részt vette Chris Paul buliján Las Vegasban, pattogtatott egy San Diego-i edzőtáborban, Clevelandben és Los Angelesben is játszott nyári bajnokságban, ellátogatott a Nike oregoni főhadiszállására, hogy csak a legfontosabb programokat említsük.

Bár egyelőre a lockout miatt a játék még nem kerül előtérbe, James ezen a területen is szeretne előrelépni a holtszezonban. Kedden egykori egyetemén vett részt azon a szertartáson, ahol beavatták őt az iskola által alapított Hírességek Csarnokába, szerdán pedig már egy kínai promóciós programra utazik el James, aki viszont menet közben érinti majd Houston városát is, ahol hasznos tanácsokat kaphat egy egykori NBA-sztártól, Hakeem Olajuwontól. Bármennyire is meglepő, Jamesnek is vannak hiányosságai kosárlabdázóként, amelyre ha más nem is, a Mavericks ellen elbukott bajnoki döntő alaposan rávilágított. Jamest agresszív és folyamatosan a gyűrűt támadó stílusa miatt sokan szeretik, de szakmai berkekben többen kritikával illetik a palánkhoz közeli pozíciós játékát.

Ebben segíthet neki a Rockets egykori centere, Olajuwon, aki nagymestere volt annak, miként kell a gyűrűnek háttal állva is pozíciót fogni. „Minden nap azon dolgozom, hogy még jobb játékos váljon belőlem, aki még komplettebb, összeszedettebb játékra képes. Most az a legfontosabb, hogy egyénileg, a pozíciós játékban is fejlődjek” - nyilatkozta szűkszavúan a történéseket kommentálva James, aki ugyan maga is segíti mentorként számos fiatal tehetség játékát, de tanácsért korábban - ennyire nyilvánvaló módon - még nem fordult korábbi elismert játékosokhoz.

Ez változhat meg hamarosan, amennyiben személyesen is találkozik majd Olajuwonnal, aki korábban sem fukarkodott a tanácsokkal, ha jelenlegi sztárok kérdezték. A Rockets egykori centere ugyanis dolgozott már Kobe Bryant és Dwight Howard játékának tökéletesítésén is. James számára nyilván nem az Olajuwonnal eltöltött percek hozzák meg az áttörést - és a hőn áhított NBA bajnoki címet -, de ez a mostani felkérés jól mutatja a benne lezajló folyamatokat, a fejlődés iránti vágy pedig jövőre a Heat csapatjátékának eredményességére is pozitív kihatással lehet.

Az NBA-ben jártas szakértők szerint James védőjátéka az utóbbi években folyamatosan fejlődik, és szerintük a most kijelölt fejlődési irányvonal is követi majd az elvárásokat. James korábbi edzői eddig ugyanis hiába próbálták a palánk felé irányítani őt, a kosárra törést rendre inkább lendületből, kivételes atletikusságával megoldó James erre nem nagyon volt fogékony. Amint azonban a híres „James-rugók” elkopnak majd, ő is jobban rákényszerül a palánk közeli pozícióharcra, ahonnan ráadásul az ellenfelek őt gyakran megcélzó duplázásai miatt remekül passzolhat majd csapata kinti dobói részére is. A lockout miatt ugyan a Heat semmilyen hivatalos kapcsolatot nem tarthat fenn LeBron Jamesszel, de a játékos már jelezte, hogy más NBA-sztárokkal ellentétben őt nem érdeklik a külföldi ajánlatok, így a játékosok és a tulajdonosok közötti megállapodás létrejöttéig saját szakmai fejlődésére szeretne koncentrálni.