Atlétikai-vb

A látássérült ír futó is Usain Bolt ellenfele lesz

  • VNA

Télen Tyson Gay-el közösen készült, a világbajnokságon a legjobbakkal is versenyre kelhet a látássérült ír sprinter, Jason Smyth.

A közelmúltban Budapesten is szerepelt 400-as futó, Oscar Pistrorius mellett egy másik parasportoló is jelen lesz a hamarosan kezdődő tegui szabadtéri atlétikai világbajnokságon. A kétszeres paralimpiai bajnok Jason Smyth ugyanis bekerült az írek 17 fős világbajnoki keretébe. A 24 esztendős látássérült (az ún. Stargardt-szindrómában szenvedő, 6-8%-os térlátással rendelkező) Smyth 10,52-os idővel nyerte meg az elmúlt hétvégén az ír bajnokság 100 méteres síkfutó versenyszámát, így véglegesítette csapattagságát.

Az ír futó idén Floridában 10,22-es egyéni csúcsot is futott (köszönhetően annak, hogy több hétig az amerikai Tyson Gay-el edzett közösen), ami a mostani bajnoki cím mellett sokkal komolyabb érv volt a szakmai stáb számára Smyth jelölése mellett. „Jason nagy formában van az utóbbi időben. Hihetetlenül elszánt sportember. Személyesen ugyan még nem találkoztam vele, de régóta figyelem az eredményeit, amelyek tiszteletet parancsolóak” – nyilatkozott a Derryből származó futótársról Pistorius.

Smyth tavaly történelmet írt a barcelonai atlétikai Európa-bajnokságon is, hiszen ő lett az első parasportoló aki a kontinens vetélkedésre eljutott, ahol ráadásul 100 méteren elődöntőt is futhatott. Az ír csodafutó 2008-ban Pekingben a paralimpián 100 és 200 méteren is győzött, ráadásul ép társához, Usain Bolthoz hasonlóan mindkét távon világcsúccsal. Az ír futó nem lesz az első látássérült sportolói atlétikai világversenyen, hiszen korábban az 1500 méteres síkfutásban versenyző amerikai Marla Runyan részt vett már az 1999-es sevillai világbajnokságon, valamint a 2000-es és 2004-es olimpián is.