Női kosár Eb-2015

A FIBA elnöke szerint erős a magyar pályázat

  • MTI

Olafur Rafnsson, a FIBA Europe elnöke szerint nagyon erős a 2015-ös női kosárlabda Európa-bajnokság megrendezésére benyújtott magyar pályázat.

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) európai és az Izlandi Olimpiai Bizottság első embere erről azután nyilatkozott az MTI-nek, hogy a Sándor Palotában csütörtökön fogadta őt Schmitt Pál köztársasági elnök.
Magyarország nagyon erős pályázatot nyújtott be, de arról egyelőre nem beszélhetek, hogy mekkora az esélye a rendezés elnyerésére” – fogalmazott az izlandi sportdiplomata, aki azt sem árulta el, hogy az Eb-rendezés iránt érdeklődő további négy ország – Spanyolország, Fehéroroszország, Izland és Szerbia – közül végül is hányan nyújtották be jelentkezésüket az augusztus eleji határidőig. “A pályázati kérdésekkel részletesen a főtitkár úr foglalkozik, az viszont biztos, hogy a végső döntésünket az év végén, a müncheni elnökségi ülésünkön fogjuk meghozni” – tette hozzá Rafnsson.

A FIBA Europe elnökét a férfi Európa-bajnokság mezőnyének 16-ról 24-re emeléséről és annak hátteréről is megkérdezte az MTI munkatársa.

Olafur Rafnssont Schmitt Pál köztársasági elnök fogadtaTudomásul kell venni, hogy ma már több erős ország van kosárlabdában, mint korábban, gondolok itt például Montenegróra. Azzal, hogy 24-re emeltük a nagydöntő létszámát, azoknak az országoknak is esélyük nyílik az Eb-részvételre, amelyek a 15-35. helyet foglalják el az európai ranglistán. A döntésnek köszönhetően több ország küzdhet a továbbjutó helyekért, közöttük élesebb lesz a harc, s ezáltal nemcsak az érintett országokban, hanem összességében Európában is emelkedhet a kosárlabda színvonala” – emelte ki a FIBA Europe elnöke, aki nem fél attól, hogy lesznek az Eb-n unalmas mérkőzések és összességében csökkenni fog a színvonal. Az izlandi sportvezető hasonló okokkal indokolta a női Euroliga négyes döntőjének nyolcas fináléra való emelését is.

Schmitt Pál a mintegy félórás megbeszélésen tájékoztatta Olafur Rafnssont a magyar kormány sporttal kapcsolatos eddigi intézkedéseiről és további terveiről. Kiemelte, hogy a kabinet nagy hangsúlyt helyez az utánpótlás-nevelésre, s szeretné elérni, minél több magyar ember sportoljon rendszeresen.

A találkozón szóba került a szerdai magyar–izlandi barátságos labdarúgó-mérkőzés is (4-0), amelynek kapcsán Rafnsson dicsérte Egervári Sándor gárdáját, majd hozzátette, szerette volna, ha hazája csapat legalább egy gólt szerez.

Schmitt Pál és Olafur Rafnsson érintették a nemzetközi olimpiai mozgalom legaktuálisabb kérdéseit, mint a dopping és a fogadási csalások elleni küzdelem.

Olafur Rafnsson, a miskolci B divíziós utánpótlás kosárlabda Európa-bajnokság alkalmából érkezett Magyarországra, s találkozik még Borkai Zsolttal, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökével, valamint Szalay Ferenccel, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnökével is.