NBA

Spanyol kézbe került az Atlanta Hawks

  • VNA

Az NBA első spanyol csapattulajdonosa lehet Alex Meruelo, aki az Atlanta Hawks többségi tulajdonjogára kötött megállapodást.

Fotó: AFP

A 48 esztendős Alex Meruelo lehet az NBA első spanyolajkú csapattulajdonosa. A kubai emigránsok gyermekeként már az Egyesült Államokban felnövő üzletember ugyanis többségi tulajdonrészt szerzett az észak-amerikai profi kosárlabda ligában szereplő Atlanta Hawks együttesében. A tulajdonjog változás egyelőre még nem végleges azonban, hiszen azt az NBA-nek is jóvá kell hagynia. Erre viszont belátható időn belül nem biztos, hogy sor kerül, hiszen a liga a lockout miatt jelenleg nem üzemel.

A most megkötött megállapodás amúgy arról szól, hogy a Hawkst az új tulajdonos nem költözteti másik városba, a csapat pedig továbbra is a Philips Arénában játssza majd mérkőzéseit – amennyiben elkezdődik a 2011/12-es szezon. Az üzlet nagyságrendjét egyelőre nem hozták nyilvánosságra a felek (szakértők és bennfentesek szerint a klub 80%-árt nagyjából 300 millió dollárt fizethetett a befektető), de Meruelo annyit elárult az AP hírügynökségnek, hogy az eddigi többségi tulajdonosok (Bruce Levenson és Michael Gearon) „egy rövid ideig” még megőrzik kisebbségi tulajdonrészüket. Az eddigi két tulajdonos a közelmúltban „szabadult meg” Atlanta város másik major sportágbeli csapatától, az Atlanta Trashers NHL együttesétől is, amely viszont rögtön el is költözött a kanadai Winnipegbe.

„Számomra nagy megtiszteltetés, hogy én lehetek az első spanyolajkú tulajdonos. Szeretném jól csinálni a dolgokat és szeretném, ha a spanyolajkú közösség büszke lehetne rám” – nyilatkozta a Kaliforniában ingatlanfejlesztésből és pizza-hálózatából meggazdagodott Meruelo, aki rögtön székfoglalójában kijelentette, hogy a csapat célja egyértelműen a bajnoki cím megszerezése lesz. Az utóbbi időszakban ez volt az NBA második nagy tulajdonos váltása, hiszen a közelmúltban 280 millió dollár értékben a Philadelphia 76ers is gazdát cserélt.