Heti 6:3

Szárnyaló Pécs, győztes Stieber, magyarázkodó Prukner

  • Drégelyvári Anna

Ismét eltelt egy hét, így újra jelentkezünk a Heti 6:3 című rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt napokból.

Heti hatos

1. Továbbra is százszázalékos a Pécs az NB I-ben

Négy kör után hat rúgott és mindössze két kapott góllal, négy győzelemmel áll a tabella második helyén a Pécsi MFC. Hitte volna ezt valaki, amikor márciusban botrányos körülmények között menesztették Kis Lászlót az akkor még NB II-es csapat kispadjáról? A Pécs legutóbb a Ferencvárost tanította móresre az Üllői úton, a forduló legnagyobb meglepetését okozva.

19 év után tudott nyerni a PMFC az Üllői úton


Stieber a Mainz alapembere lehet

2. Stieber győzelemmel mutatkozott be a Mainzban

Stieber Zoltán és Szalai Ádám csapata, a Mainz kétgólos győzelmet aratott az előző szezonban ezüstérmes Bayer Leverkusen felett a német labdarúgó-bajnokság nyitófordulójának vasárnapi első találkozóján.

Sajnos a sérüléséből lábadozó Szalai nem játszott a hazaiaknál, Stieber viszont a kezdőcsapat tagja volt, tehát rögtön az első fordulóban bemutatkozhatott a Bundesligában. A 22 éves támadó középpályás, aki a másodosztályú Alemannia Aachentől érkezett a nyáron, a 71. percig volt a pályán.

 

 

Oscar Pistorius műlábbal is legyőzhetetlen

3. Műlábbal is a legjobbak között

A műlábbal futó Oscar Pistorius is tagja lett a Dél-afrikai Köztársaság atlétikai világbajnokságra készülő válogatottjának. A 24 éves sportolót 400 méteres síkfutásban, illetve a 4x400 méteres váltó tagjaként nevezte hazája szövetsége az augusztus végén rajtoló dél-koreai vb-re. Világbajnoki részvételét a négyszeres paralimpiai bajnok múlt hónapi teljesítményével harcolta ki, amikor az olaszországi Lignanóban rendezett nemzetközi versenyen 45.07 másodperc alatt ért célba 400-on. A rendkívül közvetlen és szerény Pistoriusnak a július 30-i Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj volt az utolsó versenye a tegui vb előtt.

 

4. Budapesten járt az AS Roma

A várakozásoknak (és vélhetően a megállapodásnak) megfelelően Luis Enrique, az AS Roma új vezetőedzője a legerősebb összeállításban küldte pályára csapatát a Puskás Ferenc Stadionban, ahol a százéves felállását ünneplő Vasas fogadta az olasz sztárcsapatot. A gólszegény mérkőzésen a Roma ugyan győzött 1-0-ra, de az angyalföldi csapat méltó ellenfele volt a Farkasoknak.

5. Sidi Péter megvédte Európa-bajnoki címét

Sidi Péter megvédte címét vasárnap a férfi kisöblű szabadpuska 3x40 lövéses összetett számban a belgrádi sportlövő Európa-bajnokságon. A világbajnok számára egyébként az olimpiai kvalifikáció szempontjából nem volt "tétje" az Eb-nek, ugyanis a tavalyi vb-n már megszerezte a londoni kvótát.

6. Robin Haase karrierje első tornagyőzelmét aratta

Robin Haase nyerte a 450 ezer euró összdíjazású kitzbüheli salakpályás férfi tenisztornát: a 24 éves holland teniszező három szettben, 6:4, 4:6, 6:1 legyőzte a spanyol Albert Montanest. "Óriási érzés - nyilatkozta a világranglistán 53. helyezett holland játékos - Bíztam benne, hogy idén meglesz az első tornagyőzelmem, boldog vagyok, hogy ez itt összejött."

 

Heti hármas

1. Mélyponton a Ferencváros és az Újpest

Négy forduló alatt két pont, két döntetlen mellett két vereség, ez a mérleg a Ferencvárosnál, de az ősi riválisnál még siralmasabb a helyzet: négyből négy vereség, 0-6-os gólkülönbséggel... A két vezetőedzőnek, Prukner Lászlónak és Mészöly Gézának a szurkolók előtt is számot kellett adniuk a bizonyítványról, akik nem épp baráti hagngnemben kérték számon a harmatos teljesítményt. A vezetők bizalma egyelőre a zöld-fehéreknél és a liláknál is töretlen a szakmai stáb felé. A nehezebb helyzetben kétségkívül Prukner László van, mert a Fradi kerete a két pontnál jóval többre hivatott, most már lelkileg is fel kellene állni az Aalesund elleni EL-kudarcból. Újpesten a tulajdonos, Tolnai Sándor körüli bűnügyek a csapat teljesítményére is kihatottak, a fiatal, tizen - és alig huszonéves átékosok nem bírják el a terhet.

2. Magyarország helyett Honduras szerepelt a magyar férfi vízilabda-válogatott oklevelén

Kellemetlen meglepetés érte a magyar vízilabda válogatott valamennyi tagját, mikor kézhez kapta a sanghaji világbajnokságon elért negyedik helyért járó oklevelet. Negyedik helyezett csapatunk jutalma egy oklevél volt, amit a FINA elnökének aláírásával egyenként meg is kaptak pólósaink. A probléma csupán ott van, hogy a játékosok neve alatt Magyarország helyett Honduras neve szerepel (!). Azé a Hondurasé, amely még soha nem szerepelt vízilabda-világbajnokságon...

Kellemetlen meglepetés érte a magyar vízilabda válogatott valamennyi tagját, mikor kézhez kapta a sanghaji világbajnokságon elért negyedik helyért járó oklevelet

3. Elmarad az angol-holland meccs a londoni zavargások miatt

Múlt csütörtökön rendőrök egy tűzharc során lelőttek egy 29 éves férfit, ezt követően zavargások törtek ki Londonban, majd több angol nagyvárosban is. Emiatt az angol szövetség bejelentette, hogy nem rendezik meg a szerdára tervezett Anglia-Hollandia válogatott mérkőzést. A rendőrség a kockázatok mérlegelése után úgy döntött nem lenne szerencsés a mostani állapotok mellett egy 70 ezer főt megmozgató sportesemény a brit fővárosban. Azt már korábban bejelentették, hogy a West Ham-Aldershot és a Charlton-Reading mérkőzéseket nem rendezik meg kedden az angol Ligakupában, miután zavargók napok óta gyújtogatnak és fosztogatnak London különböző kerületeiben.