Community Shield

Manchesteri rangadó a Wembleyben a Szuperkupáért

Manchesteri városi derbivel indul az angol labdarúgószezon: szombat délután a bajnok United az FA-kupát elhódító Cityvel csap össze az Angol Szuperkupáért a Wembleyben.

Legutóbb David Silva (középen) és társai hagyták el győztesen a pályát, a United visszavágásra készül

Roberto Mancini korábbi bejelentése szerint a City legnagyobb nyári igazolása, a 38 millió fontért az Atlético Madridtól leigazolt argentin Sergio Agüero, akit a felkészülési mérkőzéseken nem vetett be, a Wembleyben debütál. A legfrissebb hírek arról szólnak, hogy a 22 éves csatár felhólyagosott lába már begyógyult, valószínűleg csereként juthat szóhoz. Honfitársa, a csapatkapitány Carlos Tévez még nem tért vissza Angliába, a Copa América miatt extra szabadságot kapott, és továbbra is bizonytalan, hol folytatja karrierjét.

A Unitedben is bemutatkoznak hárman tétmérkőzésen: David De Gea a kapuban, valamint a Blackburntől megszerzett Phil Jones és az Aston Villától érkezett Ashley Young. Chicarito sérülése miatt valószínűleg a mellőzött gólkirály, Dimitar Berbatov kap helyet a kezdőben. A Vörös Ördögöknél a mexikói mellett Michael Carrick, Antonio Valencia, Rafel valamint Darren Fletcher sem teljesen egészséges.

Esélyest jósolni lehetetlen, a történelem a Manchester United mellett szól, rekordnak számító 18 alkalommal nyert eddig Szuperkupát, a Ferguson-érában kilencszer. A City három serleget őriz, de a legutóbbit még 1972-ben nyerte. Eddig a múlt, a jelen parázs, kiegyenlített összecsapást ígért, Roberto Mancini keze alatt két éve egy új angol élcsapat formálódik, az előző szezonban az Arsenalt megelőzve bronzérmesek lettek a kékmezesek a Premier League-ben, és 25 év után kupagyőzelmet ünnepelhettek. Legutóbb az FA-kupa elődöntőjében találkoztak a felek, akkor kékmezesek Yaya Touré góljával nyertek, majd meneteltek egészen a végső győzelemig. Az elmúlt tíz meccset tekintve viszont csak két győzelmet mutathat fel a City, szemben a United hét sikerével, egy alkalommal döntetlen született.

Ami az előszezont illeti: a Ferguson-csapat mind a négy egyesült államokbeli mérkőzését megnyerte, az Amerikába szintén átruccanó City szintén kipipálhatta ottani három meccsét. Balotelliék egy hete az Internazionale elleni 3-0-val a Dublin Super Cup elnevezésű négycsapatos felkészülési tornát is megnyerték, az angol rekordbajnok pedig Paul Scholes búcsúmérkőzésével hangolt, amin 6-0-ra ütötték ki a New York Cosmost.

Még egy adalék a statisztikákhoz: amennyiben a Vörös Ördögök első számú botrányhősévé előlépett Ryan Giggs pályára lép szombat délután, akkor 14. alkalommal teszi ezt Szuperkupa-döntőben.

Community Shield (Angol Szuperkupa)
MANCHESTER CITY-MANCHESTER UNITED
London, Wembley Stadion, Tv: Sport Klub
 
A várható kezdőcsapatok:
Manchester City: Hart - Richards, Kompany, Lescott, Clichy - Milner, De Jong, Toure Yaya, Silva - Balotelli, Dzeko
Manchester United: De Gea - Jones, Vidic, Ferdinand, Evra - Young, Jones, Anderson, Nani - Rooney, Berbatov.