NB I előzetes

Komjáti helyzetbe hozta Bárányost, Aczél bekeményített

  • Göbölyös János

Szombaton négy mérkőzéssel folytatódik az OTP Bank Liga 4. fordulója. Angyalföldön két pont nélküli csapat találkozik, a Vasas a Haladást fogadja.

Angyalföldön két pont nélküli csapat találkozik, a Vasas a Haladást fogadja

Hat vereség, öt rúgott, tizenhét kapott gól, nulla pont. Ennyit tudott kipréselni magából három forduló alatt a Vasas és a Haladás, ha tehát kizárólag a statisztikából indulunk ki, akár legyinthetnénk is: nem ez lesz az ősz csúcsmeccse. Ugyanakkor éppen a győzelmi kényszer, a minden áron való pontszerzés teheti izgalmassá, élvezhetővé a két csapat összecsapását, ehhez viszont látványos formajavulásra lesz szükség mindkét oldalon. Az angyalföldiek egy ,"római gálával" hangoltak a találkozóra, s bár az olaszok takaréklángon pislákolva is nyertek, a Vasas számára lehet azért hozadéka a meccsnek. Kissé ugyan bezavart a "Bárányos-ügy", ám mintha úgy lennének ezzel a Fáy utcában, hogyha ez kellett az ébredéshez, hát legyen. Miután a vezetőség elodázta a felelősségre vonással járó kellemetlenséget, és rábízta a döntést az edzőre, nem kis terhet rakva ezzel az amúgy is nyomás alatt dolgozó Komjáti András vállára, megtörtént a felek között a helyzet tisztázását szolgáló beszélgetés. A labda tehát Bárányosnál van, ha él a kényszer adta lehetőséggel, akár el is felejthetik a fecsegését, ha nem, hosszabb ideig leírhatja magát morális és szakmai szempontból egyaránt.

Tavaly ősszel egyébként hasonló helyzetben került sor a Vasas és a Haladás mérkőzésére, a szombathelyiek akkor utolsó helyezettként utaztak a fővárosba, ahonnan 2-1-es vereséggel távoztak. Erre is kitért Komjáti András a vasasfc.hu-nak adott nyilatkozatában, majd a hiányzókról és Bárányosról is beszélt: "A legutóbbi szezonban tulajdonképpen a Haladás elleni diadallal kezdtük meg azt a nagy menetelést, ami tavasszal csúcsosodott ki. Boldog lennék, ha ezúttal a sors megismételné önmagát, és ettől a mérkőzéstől kezdve elindulnánk végre felfelé. Gáspár József már együtt mozgott a többiekkel, de ő még nincs olyan állapotban, hogy pályára küldjem, hiszen például egyáltalán nem fejelhet. Farkas Balázs csak hétfőn kapcsolódhat be a munkába, Simek Péter a pénteki edzésen ismét megsérült, Juszuf Dajics esetében a szükséges papírok hiányoznak, Dusan Mileusznics pedig az eltiltását tölti. Bárányos Zsolt a pénteki edzést követően bent járt nálam, elmondtam neki, hogy nem értek egyet a gálameccs után adott nyilatkozatával, és kikértem magamnak az ott elhangzottakat. Ugyanakkor egy ilyen fontos mérkőzésen, a Vasas érdekében úgy döntöttem, hogy megkapja a lehetőséget. Amennyiben az elmúlt néhány nap eseményei idegileg nem viselték meg, akkor kezdőként vetem be. Remélem, hogy mindent megtesz majd a csapat sikeréért, és bizonyítani fog a pályán. Ettől függetlenül számíthat arra, hogy a vezetőség más jellegű büntetésben részesíti."

OTP Bank Liga 4. forduló:
Vasas-Híd–Haladás Sopron Bank
Illovszky Stadion, 08.06., szombat, 17.30 (Sport 1), Vezeti: Szabó Zsolt (Kispál R., Viszokai L.)
Hathárom-tipp: x
Szombathelyen sem babazsúr mostanában egy-egy edzés vagy taktikai értekezlet. A feszültség tapintható, oldani pedig mi mással lehetne, mint egy aprócska pont, vagy éppen egyből három begyűjtésével.

"Nagyon remélem, hogy végre megszerezzük első pontjainkat - mondta a haladasfc.hu-nak Aczél Zoltán vezetőedző. - Én mindenesetre bizakodó vagyok. Persze ki legyen az, ha nem én? Az eddiginél sokkal nagyobb koncentrációt és kevesebb hibát várok el a csapatomtól. Most már elég volt a jobb és szebb fociból, eredmény is kell."

Aczél ezután a probléma okairól és a megoldásról beszélt: "A legnagyobb gond az, hogy a csapatban jelenleg nincs versenyhelyzet. A héten ezért is fektettünk nagy hangsúlyt a pszichés, mentális felkészítésre. Minden nap egy órát beszélgettem a játékosokkal. Lehet, hogy sokan unták, néha már én is unom, sokszor inkább azt kellene csinálnom, hogy nem beszélgetek velük, hanem egy-két rosszabb teljesítmény után elfelejtek valakit négy-öt mérkőzésre. Ez lenne a profizmus, ezért van sok helyen húsz egyforma képességű játékos. Na, nálunk ez hiányzik. Nincs itt szó semmiféle válságról, főleg nem morálisról. Egy kicsit össze kell kapni a fejeket. Három vesztes meccs után, amikor a szurkolótábor már kezd ellenük és ellenem fordulni, nem szabad semmitől sem rettegni. Én minden találkozó előtt motiváltan küldöm ki a társaságot a meccsre, ha kell, gyakorlatilag "szétszedem" az öltözőt. Itt most már meghúztunk egy határvonalat, ha valaki nem tud teljesíteni, nem egészséges, vagy valami gondja van, az hagyja el a klubot. Ennek a csapatnak jó az állóképessége, jó fizikális állapotban vannak a srácok, dinamikus és gyors focira képesek. A játékosoknak, még ha csak egyedül is vannak egy-egy poszton, meg kell becsülniük, hogy Haladás mez van rajtuk, és csak saját magukkal, illetve az ellenféllel kell foglalkozniuk. Ha a csapat mindent megtesz, csúszik-mászik, de így sem lesz eredményes, akkor én vállalom a felelősséget, de az úgy nagyon nehéz, ha a játékosok üldögélnek a langyos vízben, mondván, úgyis csak ők vannak arra a posztra."

Az edző végül magáról, a lelkiállapotáról is beszélt, utolsó mondatával pedig mintha sejttetett volna valamit: "Én most egyelőre ugrálok a kispadnál, mint egy elmebeteg utánpótlás edző. Más profi tréner csak ül a kispadon, néha feláll és taktikailag kicsit rendbe teszi a csapatot. Ebben a három hétben Székely Tibivel többet dolgoztunk, mint az elmúlt kilenc hónapban. Azt azért látni a játékosokon, hogy próbálnak átlépni az árnyékukon, nagyon akarnak. Az én mentalitásom szerint, ha száz százalékon ég a Vasas, akkor százkét százalékon kell égnie a Haladásnak. Ha Komjáti Bandi a meccs alatt száz százalékon ég, akkor, ha én nem égek majd minimum száztízen, szégyelljem magam, akkor nem vagyok méltó arra, hogy a Haladást irányítsam. Ezek közhelyek, de én így is érzem. Ha pedig nem jönnek velem a játékosaim, akkor már tudom, hogy Székely Tibinek mit kell mondanom, mit csináljunk."

Forma-index (az előző öt mérkőzés alapján)
Vasas-Haladás
ellenfél eredmény pontszám
Vasas
Debrecen 2-5 0
Maccabi Netanya
1-2 0
PMFC 1-2 0
Honvéd 0-4 0
AS Roma
0-1 0
Aktuális forma-index* 0,00
Haladás
GKS Katowice 2-0 2
Soproni VSE
2-0 1
PMFC 0-1 0
Honvéd 2-4 0
Győr 0-1 0
Aktuális forma-index* 1,5

 

 

 

 




















*Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0(1,50)
Európa Liga 2,5(1,25)
NB I 2,0(1,00)
Magyar Kupa 2,0(1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0(1,00)
Szuperkupa 1,5(0,75)
Ligakupa 1,0(0,50)
Egyéb hazai 1,0(0,50)