Gyorskorcsolya

Kizárták a válogatottból a kínai olimpikont

  • MTI

Kizárták a kínai válogatottból az utóbbi időben italozás miatt többször botrányba keveredett, 26 éves négyszeres olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó nőt, Vang Menget (Wang Meng) - derül ki pénteki kínai médiajelentésekből.

Vang Menget fegyelemsértő magatartása miatt eltiltották a nemzetközi versenyeken való részvételtől - áll a kínai sport főhivatal közleményében. Az indoklás szerint viselkedése ártott a sportról alkotott képnek. Vangot már július 24-én felfüggesztették.

Az eset - szemben a korábban közöltekkel - nem Jünnan (Yunnan) tartományban, hanem Csingtao (Qingdao) városban az edzőtáborban történt. Vang itt került szóváltásba csapatvezetőjével, aki bírálta, amiért késő éjszaka, részegen tért vissza öt másik csapattársával. A vita Vang Csun-luval (Wang Chunlu) dulakodásba torkollott, majd a történteket követően a sportoló szállásán a berendezésnek esett. Sebeit mindkét kezén tíz öltéssel varták össze - jelentette a Hszinhua hírügynökség.

Az edzőtáborban jelenlévő egyik férfi gyorskorcsolyázót, Liu Hszian-vejt (Liu Xianwei) ugyancsak kizárták a válogatottból, mivel szerepe volt a verekedéssé fajuló vita szításában. A sportvezetés döntése értelmében a másik négy érintett gyorskorcsolyázó folytathatja a felkészülését a válogatottban.

A nem kizárt csapattagok többsége - köztük Vang közeli barátnője, Csou Jang (Zhou Yang) - azonban saját akaratából úgy határozott, hogy nem vesznek részt tovább a válogatott munkájában, mivel igazságtalannak tartják, hogy a csapatvezetőt nem vonták felelősségre.

Vangot a történtekről szóló összeállításban lobbanékony alkatnak írják le, aki 2007-ben egyszer már hat hónapra kikerült a válogatottból, miután bírálta edzőjének taktikáját az Ázsiai Téli Játékokon. Idén júniusban egy éjszakai randalírozás ismét ráirányította elsősorban az online közvélemény figyelmét.

KA kilenc éves korától gyorskorcsolyázó Vang Meng Kína legsikeresebb téli olimpiai sportolója, a vancouveri játékokon három aranyérmet szerzett, 2006-ban Torinóból egy aranyat, egy ezüstöt és egy bronzot vitt haza. 2010-ben az év női sportolójának választották. A csapatvezető Vang Csun-lu mögött ugyancsak sikeres rövidpályás gyorskorcsolyázói karrier áll: háromszoros világbajnok és 2002-ben egy olimpiai bronzot is szerzett.