NHL

Shea Webernek 7.5 millió dollárt szabott ki a döntőbíró

  • Molnár Dávid

Június 17-ig jelezhették a klubok szándékukat a korlátozott szabadügynökeikkel kapcsolatban, hogy kiknek fizetését állapítsák meg független döntőbírók. Összesen 22 játékos kerülhetett volna július utolsó, valamint augusztus első hetében meghallgatásra, de végül csak a kanadai Shea Weberrel nem sikerült megállapodnia a meghallgatás előtt a csapatának, a Nashville Predatorsnak. További 20 játékos időben dűlőre jutott a menedzserekkel új bérüket illetően, míg Chris Campoli új fizetését a Chicago nem fogadta el, ennek következtében pedig szabadügynökké vált.

A kanadai all-star védő jelentős fizetésemelésnek örvendhet, miután egy független döntőbíró a szerdai meghallgatást követően 7.5 millió dollárban állapította meg új fizetését

A Predators menedzsmentjének és Shea Webernek elképzelései a játékos következő fizetéséről nagyon különböztek. A híresztelések szerint a csapat 4.5 millió dollárral akarta marasztalni Webert, míg a játékos ügynöke 8.5 millió dollárt követelt – a döntőbíró végül egy egyéves, 7.5 millió dolláros kontraktust szabott ki a kanadai védőnek. A Predatorsnak egy hete van arra, hogy elfogadják a játékos új bérét, ilyen esetben Weber még jövő nyáron is korlátozott szabadügynök maradna, és ismét döntőbíróhoz fordulhat, hogy a 2012-2013-as szezonra vonatkozó bérét egy független bíró állapítsa meg. Ellenkező esetben Weber szabadügynökké válhat, és valószínűleg lenne olyan csapat a piacon, mely megadná az általa követelt 8.5 millió dollárt, főleg amilyen összegek repkedtek eddig a szabadügynök-piacon. Igaz utóbbi végkimenetelre igen kevés az esély, hiszen a Predatorsnak bőven van helye a fizetési sapka alatt, más kérdés viszont, hogy financiálisan nyereségesek tudnak-e maradni, ami egyre több NHL-es csapatot fenyeget.

Szerdán a Chicagónak sikerült hosszabbítani Patrick Sharppal. A 29 éves csatár egyik legjobb szezonját tudhatja maga mögött, 34 gólt és 71 pontot gyűjtött össze a tavalyi alapszakaszban, pontok tekintetében ez egyéni csúcsot jelent a winnipegi származású kanadai szélsőnek. Új kontraktusa értelmében további öt évig erősíti a Blackhawkst évi 5.9 millió dollárért.

A szabadügynök-piac is mozgalmasnak volt tekinthető egy augusztusi naphoz képest, hiszen négy játékos is új kenyéradót talált magának. Colin White-ot, a New Jersey Devilsszel két Stanley-kupát nyerő védőt egykori klubja még kedden vásárolta ki szerződésének utolsó évéből, azonban egy nappal később a San Jose Sharks máris leszerződtette 1 évre 1 millió dollárért.

Az inkonzisztens játékáról elhíresült Nyikolaj Zserdev egy év NHL-es visszatérést követően ismét a KHL felé veszi az irányt, miután a 26 éves szélső az Atlanthoz szerződött. Tavaly a Philadelphia Flyersnél 56 mérkőzésen 16 gólig és 22 pontig jutott, mindezt úgy, hogy főként a harmadik sorból kellett termelnie.
A Vancouver Canucks két veteránnal erősítette meg keretét: Owen Nolan és Todd Fedoruk egyaránt próbaszerződéssel szegődtek a Canuckshoz, melynek értelmében ha a szeptemberi edzőtáborban és előszezonbeli meccseken nem a várt teljesítményt nyújtják, fizetési sapkában érvényesülő büntetés nélkül felbonthatják a szerződésüket. Owen Nolan a 2009-2010-es szezon után térhet vissza az NHL-be, akkor még a Minnesota Wild játékosa volt, míg tavaly a svájci ligában játszott a Zürich színeiben. Fedoruk szintén a 2009-2010-es idényben játszott utoljára az NHL-ben, akkor még a Tampa Bay tagjaként.