Francia foci

Domenech közel egymillió eurót kap, csak nem mindenki érti, hogy mire

A Francia Labdarúgó Szövetség (FFF) elnöke, Nöel Le Graët megállapodott a francia válogatott korábbi szövetségi kapitányával, Raymond Domenech-kel arról, hogy 975000 euróval kompenzálják a szakembert, amiért idő előtt eltávolították pozíciójából. A szövetség belső ellenzéke tiltakozik az összeg nagysága miatt.

Domenechet a 2010-es világbajnokság után távolították el a válogatott éléről, miután a csapat szó szerint darabjaira hullott Dél-Afrikában. A szövetségi kapitány először Nicolas Anelkával veszett össze, majd az együttes a csapatkapitány Patrice Evra vezetésével bojkottálta az edzők munkáját. Végül egyetlen ponttal, az A csoport utolsójaként búcsúztak a vb-től.

Raymond Domenech a francia labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányaként 2010 tavaszán

A kirúgott szakvezető 2,9 millió eurót követelt a szövetségtől kárpótlásul, végül 975 ezer euróban állapodott meg az elnökkel. Le Graët elmondása szerint Domenech az 1993 óta a szövetségben végzett munkájával érdemelte ki a kártérítést (2004-ig az U21-es válogatott edzője volt), az elnök ellenlábasai viszont nem értenek egyet a döntéssel.

Egyrészt a pénz forrása miatt vonták kérdőre a sportvezetőt - szerintük ugyanis az csak az amatőr focira fordítandó költségvetésből származhat -, másrészt pedig szerintük Domenech munkássága akkora károkat okozott, hogy ennyit semmiképp nem érdemelt volna. Szerintük legfeljebb 500 ezer eurót kaphatott volna a korábbi kapitány.

Domenech saját elmondása szerint így is lemondott 150 ezer eurónyi prémiumról, de azért "jó üzletnek" tartja a létrejött megállapodást.