Vélemény

Vegyes magyar szereplés az úszó-vb-n, de van remény Londonra

  • Vásárhelyi Tamás

Továbbra is a nemzetközi élmezőnyben van a magyar úszósport, Londonban az olimpián is sok pontot szállíthat a most Sanghajban négy éremmel záró úszó-válogatott.

Gyurta Dániel aranyat hozott Kínából - Fotó: AFP

Vasárnap ért véget Sanghajban az úszó világbajnokság, ahol a magyar küldöttség egy aranyéremmel (Gyurta Dániel) és három bronzéremmel (Kis Gergő kétszer, Cseh László) zárta szereplését. Az alábbiakban összegezzük azt, hogy mi is történt a kínai városban az elmúlt másfél hét úszó versenyei során:

- Sokan féltették az úszósportot, hogy a cápamez utáni időszakban a rekordok elmaradása miatt kevesebb figyelem fordul majd a sportág felé. Bár a római világcsúcs-esőt természetesen senki nem várta Sanghajban, sőt a szakértők nagy része egyetlen rekordot sem várt, végül most is megdőlt két világcsúcs. Az amerikai Ryan Lochte kétszáz méteres vegyesúszában (1:54,00) ért el a cápamezek betiltása utáni első nagymedencés világrekordot. Az általa kijelölt úton a kínai Szun Jang haladt tovább férfi 1500 méteren (14:34,14), aki ráadásul saját előzetes bejelentését valóra váltva döntötte meg a legendás Grant Hackett tíz éve fennálló világcsúcsát. A kevesebb világrekord ellenére a sportág fejlődést jól mutatja, hogy összesen 17 (kilenc férfi, nyolc női) versenyszámban dőlt meg a legjobb textil-ruhás időeredmény, ami jelzi, a szakmai fejlődés továbbra is töretlen az úszósportban.

- Ezzel a fejlődéssel pedig a magyar küldöttség is lépést tudott tartani. Bár néhány versenyzőnk ugyan várakozás alatt szerepelt, a sok lábon álló csapatunk bizonyította, hogy továbbra is az úszósport legjobbjai közé tartozik. Örvendetes hír, hogy három ifjúsági olimpiai bajnokunk (Kapás Boglárka, Bernek Péter, Biczó Bence) is megállta a helyét a felnőttek között, ha fejlődésük töretlen marad, Londonban akár már éremért is úszhatnak. A négy érem mellett két ötödik és öt hatodik hellyel zárta a világbajnokságot a magyar küldöttség, így a pontokat tekintve jól szerepelt. A Kis László szövetségi kapitány által várt négy-öt érmes szereplés megvolt Sanghajban is, így csalódást csak néhány klasszisunk szereplése okán érezhetünk.

- Eddig is tudtuk, de most már teljes bizonyosságot nyert, hogy Gyurta Dániel egyértelmű aranyesélyesként várhatja a londoni olimpia 200 méteres mellúszó számát. Az immáron kétszeres világbajnok Gyurta profi erényeket csillogtatva, százon eletében először úszott döntőt, majd végül kedvenc távján a négyszeres olimpiai bajnok Koszuke Kitadzsimát megelőzve védte meg címét. Széles Sándor tanítványa ismét remek hajrájának és az egész mezőnyben kiemelkedő utolsó harminc méterének köszönheti győzelmét, ezzel a finissel Londonban is dobogóra (annak akár a tetejére is) érhet. A dacos nyilatkozatával elhíresült Kis Gergő volt a másik sanghaji sztárunk, aki a két leghosszabb gyorsúszó számban (800 és 1500) remek versenyzéssel tudott bronzérmet szerezni, ráadásul mindkét távon hatalmas egyéni és országos csúccsal. Harmadik bronzérmünket az a Cseh László szállította, aki 200 vegyesen a két amerikai klasszis mögött a lehető legtöbbet hozta ki futamából, pillangón és 400 vegyesen ugyanakkor fáradtság és a párás időjárás miatt nem tudott versenyre kelni a legjobbakkal.

- Néhány úszónknak nem sikerült a sanghaji verseny, ami elsősorban római világbajnokunk, Hosszú Katinka esetében volt szembetűnő. A bajai illetőségű, de évek óta az Egyesült Államokban, Dave Salo irányításával készülő versenyző – külön engedéllyel – nem jött haza a debreceni országos bajnokságra, így formájáról nem kaphattunk képet a vb előtt. A gyengébb formára nyilván meg kell majd találni a szakmai okokat, Katinka tudása és klasszisa azonban továbbra sem kérdőjelezhető meg. Az első diagnózisok a figyelem hiányáról szólnak, a 22 nemzetközi klasszist maga köré gyűjtő Salo talán nem tud elég energiát fordítani világbajnokunkra. Korábbi betegsége miatt ezúttal Verrasztó Evelynnek sem sikerült igazán a világbajnokság, de mindkettőjük kapcsán bízhatunk benne, hogy jövőre Londonban újra a 2010-es hazai rendezésű EB-n mutatott formában láthatjuk őket.

- Látványos őrségváltás zajlott a világbajnokságon a férfi úszóknál, ahol most már kijelenthetjük, hogy nem a londoni olimpia után visszavonulni tervező Michael Phelps a legnagyobb sztár. Az őt 200 vegyesen világrekorddal legyőző, Sanghajban összesen öt aranyérmet (ebből négyet egyéni számban) szerző Ryan Lochte ugyanis még a 14-szeres olimpiai bajnoknál is jobban csillogott, világrekorddal megspékelt teljesítményével kiemelkedett a mezőnyből, amit sajnos (ld. Cseh László) mi is a saját bőrünkön tapasztalhattunk meg. Phelpset persze nem szabad leírni, a trónról ugyan lekerült, de így is félelmetes mérleggel (négy arany-, két ezüst- és egy bronzérem) zárta a világbajnokságot. Lochte két egyéni számban (200 gyors, 200 vegyes) közvetlenül Phelpset előzte meg a döntőben, ráadásul Darnyi Tamás után ő lett az első férfi úszó, aki 200 és 400 vegyesen két egymást követő világbajnokságon is tudott győzni.

- Most először vezette be a Nemzetközi Úszószövetség a kvalifikációk rendszerét az úszó-világbajnokságra is. A szintidők bevezetése növelte a versenyek színvonalát, ráadásul ezúttal az egzotikus országokból érkező úszók már nem indulhattak el nyakló nélkül minden számban. Az ő egyetlen számra történő korlátozásuk azt jelentette, hogy az előfutamok korábbi végeláthatatlan rendszere után most gyorsabb, homogénebb előfutamokat láthattunk.

- Magyar részről az érmek mellett annak is örülhettünk, hogy öt új országos csúcs is született, emellett pedig a magyar úszók szinte minden úszásnem minden számában döntős/középdöntős esélyekkel várhatják a futamokat. A korábban magyar felségterületnek számító vegyesúszás ugyanakkor most csupán egyetlen bronzérmet szállított, ami akkor is szomorú, ha emellett olyan számokban is brillíroztak versenyzőink, ahol korábban nem nagyon. Takács Krisztiánnak - a dunaújvárosi uszodába kerülő új rajtkőnek is köszönhetően - 50 gyorson elért hatodik helye, Kis Gergő első 15 percen belüli 1500 méteres úszása jelzi, hogy a sportág jó irányba halad. Takáccsal kiegészülve ráadásul most már 13 sportolónk úszta meg az olimpiai „A”-szintet, a női 100 méteres mellúszás kivételével az összes olimpiai számban van legalább egy olyan úszónk, aki olimpiai „A” vagy „B”-szintet teljesített.

- Az Egyesült Államok a szokásoknak megfelelően uralta a nemzetek pontversenyét, a 40 számból 16-ot megnyerő amerikaiak a hölgyeknél is a legeredményesebb egyéni versenyzőkkel rendelkeztek. A mindössze 16 (!) esztendős Melissa Franklin lett a vb legjobb női úszója (három arany-, egy ezüst-, egy bronzérem), aki mellett a mellúszó királynő Rebecca Soni is három aranyéremmel utazhat haza Sanghajból. A sportág 42 aranyérmén összesen 15 ország osztozott, összességében pedig 20 ország versenyzői szereztek érmet.

- A világbajnokság legellentmondásosabb úszója címét a brazil Cesar Cielo Filho „érdemelte ki”, akinek még tavasszal találtak a vízhajtónak (és tiltott szernek is) számító furoszemidet a szervezetében. A brazil olimpiai és világbajnokot a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) a vb előtti napokban felmentette, ami sokfelé okozott felháborodást. Kapott is hideget-meleget szegény brazil, aki hiába nyert 50 pillangón és védte meg vb-címét 50 gyorsan, a 100 méteren elért negyedik hely és a közönség heves reakciói miatt aligha a sanghaji marad legkedvesebb emléke a medencék világából.

- Kína nem csak rendezőként teljesített remekül, de úszói is a legjobbak közé tartoztak a medencében. A két aranyérmet szerző gyorsúszó, Szun Jang is hozzájárult ahhoz, hogy tovább folytatódjon az elmúlt világversenyek tendenciája, a kínai úszók fokozatos térnyerése, amely akár a londoni olimpián is folytatódhat.

A kínai úszók szereplése világversenyeken (2007-2011)
Esemény Helyszín Aranyérem Ezüstérem Bronzérem Érmek száma
2007 világbajnokság Melbourne - 1 1 2
2008 olimpia Peking 1 3 2 6
2009 világbajnokság Róma 4 2 4 10
2011 világbajnokság Sanghaj 5 2 7 14