NB I visszatekintő

Üzenet a csúcsról - vészjelzés a szakadék széléről

  • Göbölyös János
Címkék:

Július utolsó hétvégéjén a 3. fordulót rendezték a 2011-12-es első osztályú labdarúgó-bajnokságban. Összeállításunkban az OTP Bank Liga mérkőzéseire tekintünk vissza, statisztikákkal, nyilatkozatokkal, értékelésekkel, valamint ismertetjük a következő kör programját.

Nem győztük kapkodni a fejünket. Magyarországon a hétvégén csúcsot döntött az egy főre eső világsztárok száma, futballisták, autóversenyzők, atléták szórakoztattak bennünket. Paul Breitner, Jenson Button, Asafa Powel és a többiek árnyékéban a mi kis futball-bajnokságunknak is jutott hely, meglepően sokan voltak kíváncsiak a mérkőzésekre, s bár a 4000-es átlag nézőszám miatt még nem kell gondolkodni a stadionbővítéseken, valami mintha megmozdult volna ez ügyben. Azt persze túlzás lenne állítani, hogy az NB I-es csapatok játéka ezután hétről-hétre tömegeket vonz majd a lelátóra, a színvonal-emelkedés, vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy a kiegyenlített erőviszonyok egyre több szurkolót késztetnek arra, hogy kilátogassanak a pályákra. Még akkor is, ha a 3. forduló után évek óta nem tapasztalt különbség körvonalazódik az élboly és a sereghajtók között, ez azonban a bajnokság korai szakaszában még nem jelent áthidalhatatlan szakadékot.

A három hibátlan teljesítménnyel büszkélkedő csapat közül a legnagyobb meglepetés a Pécs szereplése. Amikor néhány hónapja az NB II Nyugati csoportját vezető klub menesztette Kis Lászlót, sokan úgy gondolták, hogy az elhamarkodott és nehezen magyarázható döntésre a feljutás is rámehet, de ha sikerül is feljebb lépni, az élvonal szintjét nem üti majd meg a csapat. Aztán tessék... Mészáros Ferenc együttese nemhogy a pofozógép szerepét kerülte el, hanem ő pofozta le sorra ellenfeleit, legutóbb a tavalyi negyedik helyezett Zalaegerszeget. Arra még mindig kockázatos nagy tétben fogadni, hogy a hármas győzelmi széria csupán újonci hév, vagy tartós forma, ám ez a kérdés most a legkevésbé foglalkoztatja a pécsieket, gyűjtik a pontokat, a választ pedig a többiekre bízzák.

A Debrecen játékosainak öröme a Ferencváros ellen megnyert NB I-es bajnoki mérkőzés után az Oláh Gábor utcai Stadionban 2011 júliusában

Csakúgy, mint Győrben, ahol fokozatos és tudatos koncepcióváltás zajlik. Ma már nem szükséges nyelvtanfolyamra beiratkozni annak, aki meg akarja magát értetni az ETO Parkban, különösen igaz ez a Csertői Aurél által favorizált szűk keretre. A Haladás ellen pályára lépő tizennégy játékos fele magyar fiatal volt, ami még mindig nem az ideális arány, de nem is oly rég az volt kuriózum, ha kettőnél több hazai labdarúgó szerepelt a csapatban. Tarsoly Csaba tulajdonost és Csertői Aurél edzőt nyilván nem a nemzeti öntudat késztette arra, hogy csökkentse a külföldiek számát, a döntést szakmai alapon hozták meg, és láss csodát, bejött, működik a dolog. Olyannyira, hogy a győriek is százszázalékosak, nem mellesleg Koltai Tamás és Fehér Zoltán személyében két válogatott kerettagjuk is van.

Debrecenben kicsit más a helyzet. A Loki egy évi tévelygés után visszatért a korábban maga által taposott aranyútra, és bár ez nem jelenti azt, hogy ismét célba ér, de hogy jó irányban halad, azt a Ferencváros ellen is bizonyította. Kondás Elemér mesteri módon ötvözi a fiatalos lendületet a rutinnal, olyan játékosoknak ad főszerepet, akik korábban a keret peremén (vagy ott sem) voltak. Korhut Mihály, Bódi Ádám vagy Rezes László ma már alapembere a DVSC-nek, és mivel hárman együtt nem érik el a nyugdíjkorhatárt, gyanítható, hogy sokáig azok is maradnak  persze, amíg a menedzserek nem látnak bennük egy zsíros üzletet.

A veretlen négyes tagja még a Pápa, amelynek játéka egyre inkább hasonlít a Véber György által sokáig csak remélt stílushoz, ahogy az edző fogalmazott a paksi pontszerzés után, végre olyan játékosokkal dolgozhat, akik győzni akarnak. Mivel a keret alig változott a tavalyihoz mérten, kijelenthető, hogy az agymosás hatásos volt, a szemléletváltozást pedig markánsan mutatja a csapat teljesítménye.
Az ellenpólust a nulla pontosok csoportja alkotja, ami meglepő, hogy valóban csoportról kell beszélni, hiszen négyen kullognak a mezőny után. Ami ennél is rendkívülibb, az a kvartett összetétele. A Zalaegerszeg és a Haladás hétvégi produkcióján látszott ugyan valamiféle előrelépés az előző két fordulóhoz képest, a kérdés továbbra is az, hogy mikorra áll össze, és állandósul az a forma, ami versenyképes lehet a bajnokságban. Ez ugyan magyarázható a sérülésekkel, a késői átigazolásokkal, sokáig azonban nem lehet ,,vakítani” a szurkolókat, nekik eredmények, gólok kellenek.

Utóbbiból még egy sincs Újpesten, és ez a klub történetében már-már egyedülálló. Emberemlékezet óta nem fordult elő, hogy a lilák nemhogy pont, de gól nélkül tudják le az első három fordulót, a tavaly a kieséstől épphogy megmenekült Siófokot megszorongatni sem tudták, a kétgólos vereség rájuk nézve volt hízelgő. Borítékolható, hogy az új sportigazgató, Leo Beeenhakker érkezésével változik majd a helyzet, a hollandot nyilván nem csak marketing meggondolásból, vagy rosszabb esetben díszpintynek szerződtették. A változáshoz azonban idő kell, márpedig a hátránynak van egy olyan tulajdonsága, hogy ha állandóan növekszik, akkor egy idő után behozhatatlanná válik. Kiesés minden bizonnyal nem fenyegeti majd az Újpestet, de a dobogóközeli cél eléréséhez lassan el kellene kezdeni nyerni...

A legnagyobb zűr a Vasasnál látszik, az angyalföldiek Kispesten ismét belefutottak egy jókora pofonba, és ez a vereség már túlmutat az idény eleji formán. Gyanítható, hogy nem elsősorban a szakmai munka – mármint az edzők felkészültsége – okozza a zavart, néhány játékos mentalitásában, képzettségében is vannak hiányosságok, és hát a vezetőségben sem minden úgy működik, ahogyan az egy profi klubtól elvárható. Komjáti Andrásnak ilyen állapotban kell majd kiküldenie csapatát szerdán a Roma ellen, s bár azon a gálameccsen nem lesz győzelmi kényszer, valahogy azért emlékeztetni kellene a szurkolókat a centenáriumra, már csak az elődökre való tekintettel is.

A középmezőnyben is van néhány "oda nem illő" csapat, ilyen például a bajnok Videoton és az ezüstérmes Paks. A fehérváriak ugyan egy mérkőzéssel adósak, de amit Kaposváron előadtak, az jóindulattal sem nevezhető meggyőzőnek. Paulo Sousa megpróbálta tompítani a vereséget azzal, hogy ez volt az a bizonyos rossz meccs, ami minden csapat életében szezononként egyszer előfordul, ezzel a kijelentésével azonban emelte a lécet, hiszen úgy is lehet értelmezni a portugál edző kijelentését, hogy a Videoton többször nem hibázhat, akkorákat legalább is nem, mint tette azt szombaton. A Paksnak kijár némi felmentés, nem áll még azon a szinten, hogy a nemzetközi kupameccseket és a bajnoki mérkőzéseket formaingadozás nélkül lehozza, Kis Károlynak és játékosainak csak megköszönni lehet, hogy az Európa Ligában egyáltalán jegyzik még a magyarokat.

Mindenképpen megér néhány gondolatot a Ferencváros teljesítménye. Egyre inkább úgy fest, hogy a norvég pofon még sajog, az Aalesund elleni kiesés óta a csapat képtelen visszanyerni a nyár eleji formáját. Prukner László Debrecenben megpróbált a támadófutballt hiányoló szurkolók kedvében járni azzal, hogy három csatárt jelölt a kezdőcsapatba, de ez sem segített. A bajnoki nyeretlenség és a mindössze két pont ellenére a Fradi odaérhet a dobogóra, a keret minősége adott ehhez, de csak akkor sikerülhet megismételni (vagy túlszárnyalni) a tavalyi teljesítményt, ha Ranilovics mellett (vagy előtt) egy rutinos, jó kapusa is lesz a Ferencvárosnak. Hogy aztán erre a feladatra a 40 éves Végh Zoltán-e a legalkalmasabb, arra majd a következő fordulók adnak választ...

MESTERI MONDATOK

A szakmai értékelésekbe olykor becsúsznak meglepő, elgondolkodtató, megmosolyogtató kijelentések is, ezekből szemezgettünk:

Aczél Zoltán (Haladás) az öltözőben történtekről és annak hatásáról: "Volt egy kis dörgedelem a szünetben, a második félidőben már egy felpaprikázott, jó csapat játszott".
Csank János (Zalaegerszeg) a szerinte jogtalan büntetőről: "Sajnálom, hogy a partjelző belenyúlt a meccsbe. A játékvezető nem akarta befújni a 11-est, de a rosszabb helyen álló partjelző intésére mégis megadta a büntetőt".
Tomiszlav Szivics (Kecskemét) fair play díjas nyilatkozata: "Őszintének kell lennünk: szerencsével tudtunk nyerni".
Véber György (Pápa) játékosai szemléletváltozásáról: "Végre egy olyan csapatot irányíthatok, amelyik győzni szeretne".
Sisa Tibor (Kaposvár) különös mesei hasonlata a csapatépítés nehézségéről: "Alakuló csapat vagyunk, múlt héten is érkezett játékos, lehet, hogy most is becsöppen még valaki. Nem olyan egyszerű ez, hogy megcsókoljuk és királykisasszony lesz, vagy királyfi… Vannak az életben nagy pillanatok, és ha ez csak rövid ideig is tart, ez egy nagy pillanat volt".
Paulo Sousa (Videoton) kritikus megjegyzése: "Remélhetőleg, ez volt az az egy rossz meccs, ami minden csapat életében előfordul egy idény alatt".
Mihalecz István (Siófok) reális értékelése: "Nem vagyunk még jó csapat, de jobb csapat lettünk".
Mészöly Géza (Újpest) csapata kétarcúságáról és a játékosok állapotáról: "Ezt a sportágat sem edzésre játsszák... A keret jó néhány tagja még félkész állapotban van".
Komjáti András (Vasas) nyilatkozata közvetlenül a lefújás után, majd később kissé lehiggadva a tragikus szereplés okairól: "Úgy érzem, ilyenkor jobb, ha csendben maradok. Ideges vagyok, és nem akarok semmi olyat mondani, ami nem ide való. Hát... Állítólag profi játékosok. Az én lelkemet kell először saját magamnak rendbe hozni, ami nem egyszerű eset. Azt hiszem, hogy a szakmámat nem felejtettem el a tavasz óta, valahol máshol kellene elsősorban a hibát keresni".

OTP Bank Liga, 3. forduló
Jegyzőkönyvek
GYŐRI ETO–HALADÁS SOPRON BANK 1-0 (0-0)
Győr, ETO Park, 7000 néző. Vezette: Kassai Viktor (Erős Gábor, Szalai Dániel)
Győri ETO: Sztevanovics – Takács Á., Fehér Z., Djordjevics, Völgyi – Trajkovics, Pilibaitis, Ji-Paraná (Kiss M., 75.) – Koltai, Simon A. (Aleksidze, 54.), Dudás (Dinjar, 13.). Vezetőedző: Csertői Aurél. Cserepad: Dinjar, Alekszidze, Windecker, Molnár B., Stanisics, Kiss M., Babics.
Haladás: Rózsa – Schimmer (Kovács I., 46.), Guzmics, Korolovszky, Tóth P. – Nagy I. G., Iszlai, Molnár B. (Búrány, 30.), Sluka (Irhás, 78.) – Kenesei, Halmosi. Vezetőedző: Aczél Zoltán. Cserepad: Nagy II. G., Rajos, Irhás, Mursits, Búrány, Molnár B., Devecseri.
Gólszerző: Dudás (5.)
Sárga lap: Pilibaitis (41.), Trajkovics (51.), Takács (74.) illetve Iszlai (35.), Tóth P. (45.), Guzmics (81.), Halmosi (90.)
Piros lap: Iszlai (64., második sárga lap)
 
BUDAPEST HONVÉD–VASAS-HÍD 4-0 (2-0)
Bozsik Stadion, 1500 néző. Vezette: Oláh Gábor (Berettyán Péter, Horváth Róbert)
Honvéd: Kemenes – Lovrics, Debreczeni, Botis, Novák A. – Abass (Hidi, 50.), Akassou, Németh N., Tchami – Délczeg (Vernes, 41., Hajdú, 62.), Danilo. Vezetőedző: Supka Attila. Cserepad: Ivancsics, Sánta, Kostolani, Hajdú, Zelenka, Vernes, Hidi.
Vasas: Ilizi – Kulcsár D., Kovács G., Mileusznics, Polényi (Simek, 58.) – Honma (Beliczky, 68.), Bakos, Arsics (Bárányos, 46.), Katona – Simics, Jokics. Vezetőedző: Komjáti András. Cserepad: Boukar, Radványi, Halasi, Sütő, Bárányos, Simek, Beliczky.
Gólszerző: Kulcsár D. (öngól, 14.), Németh N. (45., 88.), Danilo (82., tizenegyesből)
Sárga lap: Németh N. (69.), Danilo (74.), Lovrics (75.), illetve Kulcsár D. (28.), Mileusznics (70.), Katona (72.)
Piros lap: Mileusznics (83., második sárga lap)
 
BFC SIÓFOK–ÚJPEST FC 2-0 (2-0)
Siófok, 5000 néző. Vezette: Berke Balázs (Takács Gábor, Kepe Arnold)
Siófok: Milinte – Kiss Zs., Lengyel, Fehér Zs., Fejes – Haraszti (Rebrik, 73.), Tusori, Kecskés (Horváth A., 90.), Melczer – Huszák, Farkas J. (Horváth B., 84.). Vezetőedző: ifj. Mihalecz István. Cserepad: Mester, Lattenstein, Pécseli, Nyári, Horváth A., Horváth B., Rebrik.
Újpest FC: Balajcza – Szokol, Dvorschák, Wilson, Pollák – Böőr (Simon K., 46.), Egerszegi, Barczi (Lázár 62.), Balogh B. (Markovics 46.) – Kabát, Rajczi. Vezetőedző: Mészöly Géza. Cserepad: Horváth T., Markovics, Bognár, Tajthy, Simon K., Üveges, Lázár.
Gólszerző: Haraszti (1.), Huszák (45.)
Sárga lap: Fehér Zs. (64.), illetve Kabát (56.)
 
PÉCSI MFC–ZALAEGERSZEGI TE 2-1 (1-1)
Pécs, 3000 néző. Vezette: Kovács J. Zoltán (Viszokai László, Kis Zoltán)
PMFC: Dibusz – Simonfalvi, Lantos, Todorovics, Törtei – Horváth Zs. (Gyánó, 62.), Scsepanovics, Pintér A. – Nagy O. (Goia, 87.), Bajzát (Marovics, 75.), Frőhlich. Vezetőedző: Mészáros Ferenc. Cserepad: Holczer, Causics, Goia, Marovics, Schultz, Gyánó, Wittrédi.
ZTE : Vlaszák – Kocsárdi, Kovács G., Bulatovics, Delics (Bujor, 34.) – Horváth A. (Hervás, 75.), Szalai, Kovács G., Kamber, Balázs (Turkovs, 58.) – Méyé. Vezetőedző: Csank János. Cserepad: Jahics, Turcsik, Bujor, Nánási, Csordás, Hervás, Stanisavljevics, Turkovs.
Gólszerző: Horváth Zs. (24.), Gyánó (80., tizenegyesből), illetve Kamber (36.)
Sárga lap: Simonfalvi (17.), Todorovics (40.), Törtei (69.), Scsepanovics (84.) illetve Horváth A. (22.), Szalai (33.), Méyé (64.), Kovács G. (90.)
 
KAPOSVÁRI RÁKÓCZI–VIDEOTON FC 2-0 (1-0)
Kaposvár, 3000 néző. Vezette: Németh Ádám (Kispál Róbert, Farkas Balázs)
Kaposvár: Hajduch – Okuka, Bank, Zsók, Gujics – Balázs, Hegedűs D., Kulcsár (Farkas, 83.), Pedro, Pavlovics (Alexeejev, 88.) – Perics. Vezetőedző: Sisa Tibor. Cserepad: Horváth L., Jánvári, Dzsavad, Kardos, Farkas, Katona, Alexeejev.
Videoton: Tujvel – Brachi, Lipták, Vaskó, Horváth G. – Gosztonyi, Sándor Gy., Mitrovics (Brandao, 62.), Vasziljevics (Nikolics, 72.), Walter Lee (Elek, 46.) – Alves (Brandao, 78.). Vezetőedző: Paulo Sousa. Cserepad: Somodi, Hídvégi, Elek, Brandao, Nikolics, Polonkai, Nagy D.
Gólszerző: Perics (14., 69.)
Sárga lap: Gujics (41.), Balázs (53.), Pavlovics (84.), Alexeev (90.), illetve Vaskó (39.), Lipták (43.)
 
DIÓSGYŐRI VTK–KECSKEMÉTI TE 1-2 (1-1)
Diósgyőr, 7000 néző. Vezette: Farkas Ádám (Kelemen Attila, Tóth István)
DVTK: Rados – Vadász, Gal, Budovinszky, Gohér – Dobos, Abdouraman, Lippai, Luque – Menougong (Bacsa, 69.), Seydi. Vezetőedző: Benczés Miklós. Cserepad: Farkas B., Nagy T., Bogáti, Halgas, Takács, Carreno, Bacsa.
Kecskemét: Ribánszki – Alempijevics (Dosso, 58.), Radanovics, Balogh B., Mohl – Gyurcsó, Ebala (Litsingi, 46.), Szavics, Csukics (Bertus, 75.), Foxi – Tököli. Vezetőedző: Tomiszlav Szivics. Cserepad: Németh G., Gyagya, Bertus, Koszó, Bori, Dosso, Litsingi.
Gólszerző: Budovinszky (28.), illetve Tököli (30.), Dosso (89.)
Sárga lap: Balogh B. (37.), Csukics (59.), Ribánszki (86.)
Piros lap: Gohér (44.)
 
DEBRECENI VSC-TEVA–FERENCVÁROS 1-0 (1-0)
Debrecen, 7500 néző. Vezette: Iványi Zoltán (Varga Zsolt, Márkus Tamás)
DVSC: Novakovics – Nikolov, Simac, Mészáros, Korhut – Bódi, Varga J., Szakály (Ramos, 85.), Rezes (Dombi, 76.) – Kulcsár T. (Yannick, 58.), Coulibaly. Vezetőedző: Kondás Elemér. Cserepad: Malinauszkasz, Yannick, Ramos, Bouadla, Dombi, Máté, Nikolics.
FTC: Ranilovics – Csizmadia, Grúz, Otten, Junior – Abdi (Somália, 66.), Maróti, Lisztes (Balog Z., 73.), Andrezinho (Tóth B., 57.) – Oláh, Félix. Vezetőedző: Prukner László. Cserepad: Jova, Balog Z., Fitos, Józsi, Tóth B., Somália, Pölöskey.
Gólszerző: Bódi (45.)
Sárga lap: Coulibaly (44.), illetve Abdi (62.), Balog Z. (90.)
 
MVM PAKS–LOMBARD PÁPA 1-1 (0-1)
Paks, 2000 néző. Vezette: Böcskei Balázs (Medovarszki János, Péter Tamás)
Paks: Csernyánszki – Heffler T., Éger, Fiola, Szabó J. – Nagy I. (Vayer, 46.), Sifter, Sipeki (Böde, 46.), Heffler N. – Magasföldi (Kiss T., 66.), Hrepka. Vezetőedző: Kis Károly. Cserepad: Pokorni, Gévay, Báló, Böde, Kiss T., Montvai, Vayer.
Pápa: Szűcs – Dlusztus, Totadze, Présinger – Farkas A., Rása, Marics (Quintero, 90.), Ganugrava (Zulevs, 76.) – Lovrencsics, Ferenczi (Germán, 90.), Puri. Vezetőedző: Véber György. Cserepad: Takács T., Horváth L., Quintero, Tóth G., Varga G., Germán, Zulevs.
Gólszerző: Vayer (53.), illetve Marics (29.)
Sárga lap: Sipeki (30.), illetve Rása (20.), Dlusztus (33.), Marics (40.), Ferenczi (45.)
OTP Bank Liga
Tabella
1. Debreceni VSC 3 3 0 0 8-2 +6 9
2. Pécsi MFC 3 3 0 0 5-2 +3 9
3. Győri ETO 3 3 0 0 4-1 +3 9
4. Lombard Pápa 3 2 1 0 4-1 +3 7
5. Bp. Honvéd 3 2 0 1 9-4 +5 6
6. Kecskemét 3 2 0 1 8-4 +4 6
7. Diósgyőri VTK 3 1 1 1 6-4 +2 4
8. Kaposvár 3 1 1 1 4-6 -2 4
9. MVM Paks 3 1 1 1 4-7 -3 4
10. Videoton FC 2 1 0 1 4-2 +2 3
11. BFC Siófok 2 1 0 1 2-2 0 3
12. Ferencváros 3 0 2 1 3-4 -1 2
13. Haladás 3 0 0 3 2-6 -4 0
14. Újpest FC 3 0 0 3 0-4 -4 0
15. Zalaegerszeg 3 0 0 3 2-8 -6 0
16. Vasas-Híd 3 0 0 3 3-11 -8 0

Góllövőlista:

4 gólos: Goran Marics (Lombard Pápa)
3 gólos: Danilo de Oliveira (Bp. Honvéd), Adamo Coulibaly (DVSC), Milan Perics (Kaposvár), Horváth Zsolt (PMFC)
2 gólos: Németh Norbert (Bp. Honvéd), Kulcsár Tamás (DVSC), José Luque (DVTK), L’Imam Seydi (DVTK), Dudás Ádám (Győri ETO), Kethevoama Foxi (Kecskemét), Dusan Vasziljevics (Videoton)
1 gólos: Hajdú Norbert (Bp. Honvéd), Ivan Lovrics (Bp. Honvéd), Novák Alexisz (Bp. Honvéd), Bódi Ádám (DVSC), Mbengono Yannick (DVSC), Szakály Péter (DVSC), Budovinszky Krisztián (DVTK), Gohér Gergő (DVTK), Liban Abdi (FTC), Felipe Félix (FTC), Mark Otten (FTC), Marko Dinjar (Győri ETO), Linas Pilibaitis (Győri ETO), Kenesei Krisztián (Haladás), Tóth Péter (Haladás), Drazsen Okuka (Kaposvár), Sindou Dosso (Kecskemét), Gyurcsó Ádám (Kecskemét), Vladan Szavics (Kecskemét), Jovica Stokics (Kecskemét), Simon Attila (Kecskemét), Tököli Attila (Kecskemét), Bartha László (Paks), Böde Dániel (Paks), Hrepka Ádám (Paks), Vayer Gábor (Paks), Gyánó Szabolcs (PMFC), Nagy Olivér (PMFC), Haraszti Zsolt (Siófok), Huszák Tamás (Siófok), Gáspár József (Vasas), Kulcsár Dávid (Vasas), Marko Simics (Vasas), André Alves (Videoton), Nikolics Nemanja (Videoton), Djordje Kamber (ZTE), Varga Róbert (ZTE)
Öngól: Kulcsár Dávid (Vasas)

OTP Bank Liga
A 4. forduló programja
08.05. (péntek) ZTE-Honvéd 18.00
08.06. (szombat) Vasas-Haladás 17.30
  Siófok-Győr 19.00
  Pápa-Kaposvár 19.00
  Videoton-Diósgyőr 20.00
08.07. (vasárnap) Ferencváros-Pécs 16.00
  Újpest-Paks 18.00
  Kecskemét-Debrecen 19.00